Dat blijkt uit de "Grote Leesenquête" van de Stichting Lezen en openbaarvervoermaatschappij NMBS, waarbij 659 treinreizigers naar hun leesgedrag werden gevraagd.

De meeste treinreizigers, 63,2 pct, lezen kranten en tijdschriften. Boeken lezen volgt op de tweede plaats met 44,1 pct, gevolgd door praten op nummer drie, en rondkijken of nietsdoen op vier. Ongeveer een vijfde luistert naar muziek.

Wie de trein neemt, gaat niet vaak naar de bibliotheek voor boeken. Maar liefst 61,6 pct zegt nooit een bibliotheek te bezoeken. Ongeveer de helft van alle bevraagden kocht tijdens het jongste halfjaar één tot vier boeken.

Opvallend genoeg is er een verschil op te merken tussen wat mannen en vrouwen graag doen op de trein. Zo houden mannen (21,1 pct) iets meer van werken op de trein dan vrouwen (13,8 pct). Daarnaast slapen ze ook liever: 23,5 pct ten opzichte van 17,1 pct bij vrouwen. De vrouwen blijken dan weer liever te praten in de trein: 43 pct tegenover 28,9 pct van de mannen.

Treinreizigers lezen graag romans (52,6 pct). Ook spannende boeken en thrillers (32,2 pct) scoren goed, net als non-fictie (31,9 pct), misdaadverhalen (28,5 pct) en historische romans (20,1 pct). Maar liefst driekwart vindt de trein een aangename leesplek. De belangrijkste redenen daarvoor zijn rust en tijd.

Dat blijkt uit de "Grote Leesenquête" van de Stichting Lezen en openbaarvervoermaatschappij NMBS, waarbij 659 treinreizigers naar hun leesgedrag werden gevraagd. De meeste treinreizigers, 63,2 pct, lezen kranten en tijdschriften. Boeken lezen volgt op de tweede plaats met 44,1 pct, gevolgd door praten op nummer drie, en rondkijken of nietsdoen op vier. Ongeveer een vijfde luistert naar muziek. Wie de trein neemt, gaat niet vaak naar de bibliotheek voor boeken. Maar liefst 61,6 pct zegt nooit een bibliotheek te bezoeken. Ongeveer de helft van alle bevraagden kocht tijdens het jongste halfjaar één tot vier boeken. Opvallend genoeg is er een verschil op te merken tussen wat mannen en vrouwen graag doen op de trein. Zo houden mannen (21,1 pct) iets meer van werken op de trein dan vrouwen (13,8 pct). Daarnaast slapen ze ook liever: 23,5 pct ten opzichte van 17,1 pct bij vrouwen. De vrouwen blijken dan weer liever te praten in de trein: 43 pct tegenover 28,9 pct van de mannen. Treinreizigers lezen graag romans (52,6 pct). Ook spannende boeken en thrillers (32,2 pct) scoren goed, net als non-fictie (31,9 pct), misdaadverhalen (28,5 pct) en historische romans (20,1 pct). Maar liefst driekwart vindt de trein een aangename leesplek. De belangrijkste redenen daarvoor zijn rust en tijd.