Collega's en mensenrechtenbewegingen klagen het oordeel aan als een gerechtelijke farce die van totale willekeur getuigt.

Pinar Selek is schrijfster en sociologe. Ze wordt beschuldigd van deelname aan een bomaanslag op een kruidenmarkt in Istanboel in 1998. Daarbij werden zeven mensen gedood. Selek werd ter plaatse gearresteerd, als terroriste aangeklaagd en tweeënhalf jaar opgesloten. De zaak zelf is zeer omstreden, ook omdat experts een ongeval wegens een gasexplosie waarschijnlijker achten dan een bomaanslag. Selek zelf beweert dat ze in gevangensschap gefolterd (strappado, elektroshocks) werd. In 2000 werd ze vrijgelaten. Van de gelegenheid maakte ze gebruik om naar het buitenland te gaan, eerst naar Berlijn, dan naar Straatsburg, waar ze nu politieke wetenschappen studeert.

De zaak Selek is inmiddels al drie keer door een Turkse rechtbank behandeld en eindigde in 2001, 2006 en 2011 telkens met een vrijspraak. Maar het Hoogste Gerechtshof in Ankara heeft die vonnissen uit Istanboel telkens weer opgeheven, zodat mensenrechtengroepen over een politiek geïnspireerd proces begonnen te spreken. Pinar Selek was niet op het proces aanwezig toen daar het levenslange vonnis werd verkondigd. Ze had wel te verstaan gegeven dat ze in geval van vrijspraak naar Turkije wilde terugkeren. Daarvan kan nu geen sprake meer zijn.

In de marge van het proces kwam het in Istanboel weer tot protesten tegen het Turkse gerecht en zijn manier van optreden. In Europa noemde de Duitse schrijver en journalist Günter Wallraff de uitspraak van de Turkse rechtbank een beslissing die van totale willekeur getuigt. Ook de auteursvereniging PEN protesteert tegen het vonnis en meent verder dat de vraag naar de kwaliteit van de rechtsstaat in Turkije in alle duidelijkheid gesteld moet worden. PEN noemt het proces een weergaloze farce omdat dezelfde rechter die Pinar Selek drie keer vrijsprak nu tot de omgekeerde conclusie komt door te erkennen dat de definitieve opheffing van die vrijspraak terecht is.

Waarom ze in Turkije zowat staatsvijand nummer 1 geworden is, beantwoordt de beklaagde zelf: 'Toen ik uit de gevangenis ontslagen werd, heb ik me als sociologe verder beziggehouden met het lot van seksslavinnen, daklozen, criminelen. Ik heb mijn onderzoek over de Koerdenkwestie, het Armeense probleem en het militarisme voortgezet.' Wellicht is ze daardoor een doorn in het oog van het Turkse systeem. Verder wijst Selek erop dat Turkije een land vol contradicties is. Het land kent duizenden politieke gevangenen. Tegelijk heeft Turkije een levendige debatcultuur en worden er talrijke demonstraties georganiseerd.

Piet de Moor

Collega's en mensenrechtenbewegingen klagen het oordeel aan als een gerechtelijke farce die van totale willekeur getuigt. Pinar Selek is schrijfster en sociologe. Ze wordt beschuldigd van deelname aan een bomaanslag op een kruidenmarkt in Istanboel in 1998. Daarbij werden zeven mensen gedood. Selek werd ter plaatse gearresteerd, als terroriste aangeklaagd en tweeënhalf jaar opgesloten. De zaak zelf is zeer omstreden, ook omdat experts een ongeval wegens een gasexplosie waarschijnlijker achten dan een bomaanslag. Selek zelf beweert dat ze in gevangensschap gefolterd (strappado, elektroshocks) werd. In 2000 werd ze vrijgelaten. Van de gelegenheid maakte ze gebruik om naar het buitenland te gaan, eerst naar Berlijn, dan naar Straatsburg, waar ze nu politieke wetenschappen studeert. De zaak Selek is inmiddels al drie keer door een Turkse rechtbank behandeld en eindigde in 2001, 2006 en 2011 telkens met een vrijspraak. Maar het Hoogste Gerechtshof in Ankara heeft die vonnissen uit Istanboel telkens weer opgeheven, zodat mensenrechtengroepen over een politiek geïnspireerd proces begonnen te spreken. Pinar Selek was niet op het proces aanwezig toen daar het levenslange vonnis werd verkondigd. Ze had wel te verstaan gegeven dat ze in geval van vrijspraak naar Turkije wilde terugkeren. Daarvan kan nu geen sprake meer zijn. In de marge van het proces kwam het in Istanboel weer tot protesten tegen het Turkse gerecht en zijn manier van optreden. In Europa noemde de Duitse schrijver en journalist Günter Wallraff de uitspraak van de Turkse rechtbank een beslissing die van totale willekeur getuigt. Ook de auteursvereniging PEN protesteert tegen het vonnis en meent verder dat de vraag naar de kwaliteit van de rechtsstaat in Turkije in alle duidelijkheid gesteld moet worden. PEN noemt het proces een weergaloze farce omdat dezelfde rechter die Pinar Selek drie keer vrijsprak nu tot de omgekeerde conclusie komt door te erkennen dat de definitieve opheffing van die vrijspraak terecht is. Waarom ze in Turkije zowat staatsvijand nummer 1 geworden is, beantwoordt de beklaagde zelf: 'Toen ik uit de gevangenis ontslagen werd, heb ik me als sociologe verder beziggehouden met het lot van seksslavinnen, daklozen, criminelen. Ik heb mijn onderzoek over de Koerdenkwestie, het Armeense probleem en het militarisme voortgezet.' Wellicht is ze daardoor een doorn in het oog van het Turkse systeem. Verder wijst Selek erop dat Turkije een land vol contradicties is. Het land kent duizenden politieke gevangenen. Tegelijk heeft Turkije een levendige debatcultuur en worden er talrijke demonstraties georganiseerd. Piet de Moor