Leuvense hommage aan Kamiel Vanhole

Ook in dit boekenjournaal: eerste Spaanse vertaling van ‘Lof der Zotheid’ ontdekt en Bart Moeyaert brengt Frans Kellendonk Lezing 2012.

Eerste Spaanse vertaling van Erasmus’ ‘Lof der Zotheid’ ontdekt

Twee wetenschappers hebben de eerste Spaanse vertaling ontdekt van Erasmus’ ‘Lof der Zotheid’. Harm den Boer en de Spanjaard Jorge Ledo identificeerden een 17de-eeuws handschrift als de eerste tot nu toe onbekende vertaling van het werk. Het Joods Historisch Museum meldde woensdag dat het om een spectaculaire vondst gaat. De onderzoekers vonden de tekst in de bibliotheek van de Portugese Synagoge in Amsterdam. Erasmus’ boek werd voor het eerst in Parijs gepubliceerd in 1511. In ‘Lof der Zotheid’ stelt Erasmus allerlei menselijke dwaasheden aan de kaak. Hij klaagt ook verschillende Rooms-katholieke praktijken aan, zoals de aflatenhandel. De Spaanse inquisitie verbood ‘Lof der Zotheid’ dan ook in 1559. Pas in 1842 verscheen een eerste Spaanse vertaling in druk. Er is veel gespeculeerd over het bestaan van vroege Spaanse vertalingen van het werk, maar nooit was er bewijs gevonden.

Leuvense hommage aan Kamiel Vanhole

Het Leuvense Kulturama-festival organiseert komend weekend een dubbelprogramma rond de auteur Kamiel Vanhole die in 2008 overleed aan longkanker. Zondagvoormiddag 19 februari om 11u brengen vrienden en verwanten van de Leuvense schrijver een herdenkingsprogramma met als titel ‘Spoorzoeken’. Onder meer Sien Eggers, Charles Ducal, Benno Barnard en Josse De Pauw zullen fragmenten uit zijn werk voorlezen om hulde te brengen aan Vanholes leven en werk. De groep Centsbisous zorgt tussendoor voor een streepje muziek. Zondagavond om 20u voert actrice Jessa Wildemeersch het toneelstuk ‘De nacht van Margaretha’ van Vanhole op. De monoloog vertelt het verhaal van de landvoogdes Margaretha Van Oostenrijk in het Vlaanderen van de 16de eeuw en werd door Wildemeersch al in binnen- en buitenland opgevoerd. Kamiel Vanhole debuteerde als schrijver in 1990. Later schreef hij toneelstukken, essays reisbundels en diverse romans waaronder ‘Overstekend wild’. Cultuurredacteur Frank Hellemans had vlak voor zijn dood nog een gesprek met hem en dat kan u hier lezen. Praktische informatie over de huldiging vindt u op de website van het Kulturama-festival.

Bart Moeyaert brengt Frans Kellendonk Lezing 2012

‘Bestaan kan iedereen.’ Dat is de titel van de Frans Kellendonk Lezing 2012, die op maandag 27 februari aan de Radboud Universiteit Nijmegen wordt uitgesproken door Bart Moeyaert. De rode draad van de lezing wordt gevormd door de zeldzame ontmoetingen van Bart Moeyaert met Frans Kellendonk aan het eind van de jaren tachtig. En door de vragen die hij hem nu zou willen stellen. De lezing zoomt vanuit de persoonlijke geschiedenis en de eigen werkkamer uit naar de hele literaire wereld en de maatschappij waarin we leven en waarbinnen de literatuur moet zien te functioneren. De Frans Kellendonk Lezing vindt jaarlijks plaats ter nagedachtenis van auteur Frans Kellendonk. Dit jaar gebeurt dit op maandag 27 februari 2012 om 16.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. De lezing wordt in boekvorm uitgegeven door de Faculteit der Letteren van de Universiteit. Meer info vindt u hier.

Herman de Coninkprijswinnaar Paul Demets over ‘De bloedplek’

Tijdens de Donderdag van de Poëzie van volgende week heeft Johan de Boose in de Antwerpse stadsbibliotheek Permeke een afspraak met Paul Demets, die zijn nieuwe dichtbundel ‘De bloedplek’ zal komen voorstellen. Twee keer per maand trakteert Antwerpen Boekenstad poëzieliefhebbers op een boeiende poëziemiddag. In ‘De bloedplek’ stelt Demets, winnaar van de Herman De Coninckprijs, zich vragen bij essentiële dingen als afkomst en identiteit. Door wie wordt ons leven bepaald? Door onszelf, door onze geliefde, door onze kinderen? Paul Demets is naast dichter ook poëzierecensent bij De Morgen en onderzoeksassistent aan het K.A.S.K. waar hij werkt aan een biografie van de Vlaamse dichter, proza-auteur en schilder Paul Snoek. Donderdagen van de Poëzie vinden telkens plaats van 12.30 tot 13.30 uur. De toegang is gratis. Wie is er snel bij is, krijgt bovendien lekkers want de eerste vijf bezoekers worden getrakteerd op koffie en croissants. Meer informatie vindt u hier.

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content