Leipzig leest pakt uit met auteurs uit 50 landen

© Reuters

Bijna 3000 manifestaties op 365 locaties: zo viert de Buchmesse van Leipzig zijn literaire hoogmis onder het motto ‘Leipzig leest’ van 14 tot 17 maart.

‘Leipzig leest’ is een letterenfestival dat sinds de Duitse hereniging voor de 22ste keer plaatsvindt. Op de beurs worden van 14 tot 17 maart de belangrijkste boektitels uit het voorjaar gepresenteerd.

Tot de prominente gasten behoren de laatste staatschef van de Sovjetunie Michail Gorbatsjov, die in Leipzig zijn autobiografie voorstelt, Duitse auteurs die ook bij ons bekendheid genieten (Christoph Hein, Martin Walser, Thomas Brussig) en internationale namen zoals Amos Oz, Edgar Keret, Shalom Auslander, Peter Esterhazy en Dave Eggers. Bijna drieduizend auteurs en medewerkers uit vijftig landen hebben hun komst aangekondigd.

Anders dan de Frankfurter Buchmesse, die in de eerste plaats voor de uitgevers zelf is bedoeld, is de boekenbeurs van Leipzig een echt leesfeest, het grootste van Europa, als je de organisatoren mag geloven. Zwaartepunt dit jaar is de Oost-Europese literatuur. Onder het motto ’tranzyt’ worden voornamelijk schrijvers uit Polen, Oekraïne en Wit-Rusland bij het publiek geïntroduceerd. Vooral de literatuur uit Oekraïne en Wit-Rusland is nog altijd een witte vlek op de Europese literaire landkaart, aldus Martin Pollack, die instaat voor de organisatie van het zwaartepunt. Het marktaandeel van de Oost-Europese letteren op de Duitse en West-Europese markt is volgens Pollack nog altijd verwaarloosbaar klein.

Net als in vorige jaren vindt het literaire festival van de Leipziger Buchmesse soms op bizarre locaties plaats. Er wordt voorgelezen in de zoo en in het stedelijke zwembad. De Ierse detectiveschrijver en zombiescenarist Derek Landy presenteert zijn nieuwe thriller ‘Skulduggery Pleasant’ (deel 6) op een kerkhof. Alle middelen zijn goed.

De Buchmesse van Leizpig is een van de oudste boekenbeurzen van Europa. Haar traditie reikt tot in de zeventiende eeuw. Zelfs na de oorlog, toen Leipzig deel uitmaakte van de DDR, was de reputatie van de Leipziger Buchmesse niet kapot te krijgen. Naast de klassieke beurs is er een door de liefhebbers gesmaakte antiquariatenbeurs die voor het eerst in 1995 parallel met de klassieke beurs werd georganiseerd. Op de beurs wordt elk jaar de prijs van de Leipziger Messe toegekend voor fictie, essay en vertaling. Er zijn vijftien kandidaten genomineerd en de winnaars worden op 14 maart gelauwerd.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content