De prestigieuze Prix Goncourt gaat dit jaar naar de Frans-Marokkaanse schrijfster Leïla Slimani (35). Dat heeft de jury bekendgemaakt.

Haar roman "Chanson douce" gaat over de moord op twee jonge kinderen door hun oppas. Het kleine broertje van de Goncourt, de prix Renaudot, ging naar de romanschrijfster en dramaturge Yasmina Reza (57), voor "Babylone". Die roman vertelt het verhaal van een man die zijn vrouw wurgt over een misverstand.

De vier genomineerde schrijvers vanaf linksboven: Regis Jauffret, Leila Slimani, Catherine Cusset en Gael Faye., AFP
De vier genomineerde schrijvers vanaf linksboven: Regis Jauffret, Leila Slimani, Catherine Cusset en Gael Faye. © AFP

Met haar tweede boek wordt Slimani dus een van de weinige vrouwelijke laureaten van de Goncourt. De afgelopen 20 jaar waren er slechts vier vrouwelijke winnaars. Slimani is ook journaliste. Voor het tijdschrift Jeune Afrique schreef ze vooral over Noord-Afrika.

De winnaar van de Goncourt krijgt een symbolisch bedrag van 10 euro, maar kan tegelijk rekenen op een verkoopsucces. Van een winnend boek worden gemiddeld 345.000 exemplaren verkocht. (Belga)

De prestigieuze Prix Goncourt gaat dit jaar naar de Frans-Marokkaanse schrijfster Leïla Slimani (35). Dat heeft de jury bekendgemaakt. Haar roman "Chanson douce" gaat over de moord op twee jonge kinderen door hun oppas. Het kleine broertje van de Goncourt, de prix Renaudot, ging naar de romanschrijfster en dramaturge Yasmina Reza (57), voor "Babylone". Die roman vertelt het verhaal van een man die zijn vrouw wurgt over een misverstand. Met haar tweede boek wordt Slimani dus een van de weinige vrouwelijke laureaten van de Goncourt. De afgelopen 20 jaar waren er slechts vier vrouwelijke winnaars. Slimani is ook journaliste. Voor het tijdschrift Jeune Afrique schreef ze vooral over Noord-Afrika. De winnaar van de Goncourt krijgt een symbolisch bedrag van 10 euro, maar kan tegelijk rekenen op een verkoopsucces. Van een winnend boek worden gemiddeld 345.000 exemplaren verkocht. (Belga)