Schafthuizen wil biografie Reve laten verbieden Joop Schafthuizen wil via een kortgeding de publicatie van 'Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven. De late jaren 1975-2006', het derde en laatste deel van de biografie over zijn overleden partner, tegenhouden. Eind vorig jaar liet Schafthuizen, die ook Reves zaakwaarnemer is, aan 'De Volkskrant' weten "geen enkel vertrouwen te hebben in de oprechtheid van de tekst van meneer Nop Maas". De publicatie van het boek werd toen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Volgens Schafthuizen citeert Maas in dit laatste deel van de biografie uitgebreid uit brieven die hem in goed vertrouwen ter beschikking gesteld werden. Daarvoor heeft hij het fiat nodig van de rechthebbende en dat is in dit geval Schafthuizen. Die trok zijn toestemming in nadat hij het boek had gelezen. Maas blijft echter vechten voor de publicatie van het boek. "Wij gaan dat boek uitgeven, in de ongewijzigde vorm. Schafthuizen kan dat niet tegenhouden, want hij is in eerste instantie akkoord gegaan. Daar houden wij hem aan." Het is onduidelijk met welke elementen uit het boek Schafthuizen het moeilijk heeft. De zaak komt op 26 mei voor in Amsterdam.

'Over taal' viert gouden jubileum Het tijdschrift 'Over taal' viert zijn 50ste verjaardag. Het blad verscheen voor het eerst in 1962 als 'Taalbeheersing in de administratie'. Met de jaren evolueerde 'Over taal' van een blad dat vooral schreef over taalverzorging tot een algemeen wetenschappelijk-populariserend tijdschrift voor alle taalliefhebbers. Per jaar verschijnen er 5 nummers met een aantal vaste rubrieken over onder meer taalzorgitems en idiomatische uitdrukkingen. Ook boekrecensies en taalhumor komen aan bod. De feestelijke jaargang wordt afgesloten met een viering in het Vlaams Parlement.

Interviews Hugo Claus digitaal beschikbaar Het Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus van de Universiteit Antwerpen heeft ruim 200 interviews met de schrijver Hugo Claus digitaal toegankelijk en doorzoekbaar gemaakt. Het digitale archief bestaat uit zowel tekstversies als facsimile's van interviews uit de periode 1950-1975. In de toekomst wordt het archief nog uitgebreid met artikels uit latere periodes. Eventueel wordt het ook aangevuld met interviews met andere schrijvers. Meer informatie: De Papieren Man.

(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Schafthuizen wil biografie Reve laten verbieden Joop Schafthuizen wil via een kortgeding de publicatie van 'Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven. De late jaren 1975-2006', het derde en laatste deel van de biografie over zijn overleden partner, tegenhouden. Eind vorig jaar liet Schafthuizen, die ook Reves zaakwaarnemer is, aan 'De Volkskrant' weten "geen enkel vertrouwen te hebben in de oprechtheid van de tekst van meneer Nop Maas". De publicatie van het boek werd toen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Volgens Schafthuizen citeert Maas in dit laatste deel van de biografie uitgebreid uit brieven die hem in goed vertrouwen ter beschikking gesteld werden. Daarvoor heeft hij het fiat nodig van de rechthebbende en dat is in dit geval Schafthuizen. Die trok zijn toestemming in nadat hij het boek had gelezen. Maas blijft echter vechten voor de publicatie van het boek. "Wij gaan dat boek uitgeven, in de ongewijzigde vorm. Schafthuizen kan dat niet tegenhouden, want hij is in eerste instantie akkoord gegaan. Daar houden wij hem aan." Het is onduidelijk met welke elementen uit het boek Schafthuizen het moeilijk heeft. De zaak komt op 26 mei voor in Amsterdam. 'Over taal' viert gouden jubileum Het tijdschrift 'Over taal' viert zijn 50ste verjaardag. Het blad verscheen voor het eerst in 1962 als 'Taalbeheersing in de administratie'. Met de jaren evolueerde 'Over taal' van een blad dat vooral schreef over taalverzorging tot een algemeen wetenschappelijk-populariserend tijdschrift voor alle taalliefhebbers. Per jaar verschijnen er 5 nummers met een aantal vaste rubrieken over onder meer taalzorgitems en idiomatische uitdrukkingen. Ook boekrecensies en taalhumor komen aan bod. De feestelijke jaargang wordt afgesloten met een viering in het Vlaams Parlement. Interviews Hugo Claus digitaal beschikbaar Het Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus van de Universiteit Antwerpen heeft ruim 200 interviews met de schrijver Hugo Claus digitaal toegankelijk en doorzoekbaar gemaakt. Het digitale archief bestaat uit zowel tekstversies als facsimile's van interviews uit de periode 1950-1975. In de toekomst wordt het archief nog uitgebreid met artikels uit latere periodes. Eventueel wordt het ook aangevuld met interviews met andere schrijvers. Meer informatie: De Papieren Man. (Bron: persberichten) Liesbeth Vanderveken