Koningsblauw XXL in De Roma

Michiel Leen ging luisteren naar de laatste (10e) ‘Koningsblauw’ en praatte met organisator Luc Coorevits over wat geweest is en gaat komen: ‘Nutteloze dingen’, jubilea en een uitgebreid Clausprogramma.

Met een goedgevulde affiche breit Behoud de Begeerte een einde aan 10 jaar’Koninsgsblauw’, het jaarlijkse poëzieprogramma rond wijlen Herman De Coninck. Maar wil dit nu zeggen dat De Coninck ook in het collectieve geheugen definitief begraven is? En wat brengt het Antwerpse kunstencentrum voor literatuur volgend seizoen ter vervanging?

De Borgerhoutse nostalgietempel Roma biedt een passend decor voor de aftrap van deze negende en laatste ‘Koningsblauw’. Een deluxe-editie, waarbij 44 dichters in 4 verschillende steden het podium betreden. In de zaal waar een week tevoren Don Mc Lean nog zong over “The day the music died,” worden vanavond voor het laatst herinneringen opgehaald aan wat – althans in Vlaanderen – is gaan doorgaan voor “the day the poetry died”: 22 mei 1997, sterfdag van Herman De Coninck. Dichter, criticus, hoofdredacteur, poëziepaus. Sinds 2002 gold Koningsblauw als een jaarlijkse herdenking. Dit is echter de laatste keer dat het kruim van het Nederlandstalige dichtersgild rond zijn figuur verzameld wordt.

De herdenkingen buitelen gedurende de avond al eens over elkaar heen. Ook het afgelopen jaar werd er in de Nederlandstalige poëzie duchtig gestorven. Dus ook Gerrit Komrij en Rutger Kopland worden geëerd. (Bernlef, evenzeer naar gene zijde van de Styx verhuisd, wordt even terloops vermeld.)

Oude bekende Piet Piryns praat het geheel als gewoonlijk aan elkaar. Deze show is vintage BdB, een strak geregisseerde poëzieavond in een decor van Jan Vanriet. Vanriet treedt overigens ook zelf voor het voetlicht als dichter.

Het publiek wordt ook vergast op een voorsmaakje van het programma dat dit ‘Koningsblauw’ in een volgend seizoen moet helpen vergeten : de jonge dichteressen Maud Vanhauwaert, Ellen Deckwitz, Lieke Marsman, Marije Langelaar en Sylvia Hubers krijgen een uitgebreid podium.

Bij het optreden van Anna Enquist, begeleid door cellist Romek Maniewski, slaat de sfeer resoluut om naar Allerheiligen. Aflsuiten in stijl is dan weer de taak van Leonard Nolens, die een hele cyclus wijdde aan De Conincks overlijden. Nolens kwijt zich dan ook zonder problemen van zijn taak.

Nutteloze dingen Blijft de vraag: wat na ‘Koningsblauw’? Regisseur Luc Coorevits heeft een antwoord klaar. “Met ‘Nutteloze Dingen’ presenteren we voortaan een jaarlijks terugkerende poëziemanifestatie die nadrukkelijk focust op de actuele poëzieproductie. Geen tournee meer, maar een manifestatie op één locatie die van jaar tot jaar zal wisselen.”

Wil dat dan zeggen dat Coorevits resoluut het geweer van schouder wisselt; na de jaren van De Coninck-nostalgie naar een focus op de actua? “Ik zou niet spreken van nostalgie,” zegt Coorevits. “Koningsblauw is altijd een hommage geweest aan De Coninck, maar evengoed was er steeds aandacht voor nieuwe talenten. Deze editie, 15 jaar na zijn overlijden, staat opnieuw expliciet in het teken van Herman De Coninck. Ooit moet je er toch een punt achter zetten. ‘Nutteloze dingen’ zal de traditie van Herman overigens vederzetten: hij was bij leven een onvermoeibare promotor van nieuwe dichterlijk talent.”

Dat De Coninck vijftien jaar na zijn dood voor een nieuwe generatie lezers misschien al te ver weggedeemsterd is, ontkent Coorevits stellig. “Ook bij hedendaagse, jonge lezers merk je nog veel respect voor Herman. Ook bij de nieuwe generatie dichters, die hem niet meer zelf hebben meegemaakt, is Hermans werk nog bekend. Het is niet zo dat we Herman nu definitief ‘wegzetten.’ Onze actie om het De Coninckplein naar hem te laten vernoemen, past in onze bedoeling om Herman te laten doorleven.”

A la Claus?
2013 zal dan weer meer in het teken staan van Hugo Claus. Jubilea genoeg: Saint-Amour bestaat 20 jaar, Claus zal op 19 maart 5 jaar overleden zijn, en diens magnum opus ‘Het Verdriet van België’ verscheen 30 jaar geleden. “We hebben aan een aantal Vlaamse schrijvers gevraagd zich te laten inspireren door een quote of een werk van Claus. In maart organiseren we ook een aparte Claus-lezing in de Antwerpse Bourlaschouwburg. Het is echter niet de bedoeling om in de volgende jaren een soort Koningsblauw – à – la – Claus op het getouw te zetten.”

Michiel Leen

Toekomstig programma ‘Koningsblauw’

Gent – 29 november 2012
Bernard Dewulf, Charles Ducal, Anna Enquist, Andy Fierens, Miriam Van hee, Stefan Hertmans, Judith Herzberg, Delphine Lecompte, Romek Maniewski, Leonard Nolens, Martijn den Ouden, Josse De Pauw, Piet Piryns, Gert Vlok Nel, Stijn Vranken, Menno Wigman

Genk – 30 november 2012
Mischa Andriessen, Benno Barnard, Judith Herzberg, Maarten Inghels, Astrid Lampe, Joke van Leeuwen, Romek Maniewski, Sylvie Marie, Betty Mellaerts, Bart Moeyaert, Els Moors, Tonnus Oosterhoff, Josse De Pauw, Jean Pierre Rawie, David Troch, Gert Vlok Nel

Leuven – 2 december 2012
Mark Boog, Y.M. Dangre, Paul Demets, Anna Enquist, Luuk Gruwez, Marjolijn van Heemstra, Judith Herzberg, Marc Van den Hoof, Anton Korteweg, Romek Maniewski, Leonard Nolens, Josse De Pauw, Piet Piryns, Rob Schouten, Han van der Vegt, Anne Vegter, Gert Vlok Nel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content