Vijf Vlaamse schrijvers staan op de longlist van de Gouden Boekenuil. De jury van de grootste Vlaamse prijs volgt grotendeels het oordeel van hun Nederlandse collega's.

Dat maakte de jury onder leiding van Friedl' Lesage zojuist bekend. De Vlaamse kanshebbers op de prijs van 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre zijn Koen Peeters (Duizend heuvels), Elvis Peeters (Dinsdag), AKO-winnaar Peter Terrin (Post Mortem), Herman Brusselmans (Watervrees tijdens een verdrinking), Roderik Six (Vloed).

De longlist kent opvallend veel overlap met die van de andere grote literaire prijzen. Negen titels op de lijst van twintig staan ook op de 18 boeken tellende longlist van de Libris Literatuurprijs. Ook maakt vrijwel de volledige shortlist van de AKO-prijs van afgelopen najaar nu ook kans op De Gouden Boekenuil.

Onder de ook voor andere prijzen genomineerde auteurs heeft de jury geselecteerd Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Oek de Jong (Pier en Oceaan), Anton Valens (Het boek Ont), Christiaan Weijts (Euforie), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen), Rob van Essen (Alles komt goed), Kees 't Hart (Hotel Vertigo) en natuurlijk Peter Terrin en Elvis Peeters.

Afwezigen

Een opvallende afwezige is Cees Nooteboom en ook de Vlamingen Joost Vandecasteele en Christophe Vekeman, die wel de Libris-lijst haalden. Verrassingen van de Gouden Boekenuil-jury zijn Gerard Koolschijn (Geen sterveling weet), Martin Michael Driessen (Vader van God), Philip Snijder (Het geschenk), Jeroen van Rooij (Het licht) en debutante Hannah van Wieringen (De kermis van Grave Zuid).

Niet opvallend is daarentegen de afwezigheid van Meulenhoff-auteurs. Nadat de uitgeverij vergeten bleek te zijn om haar boeken in te zenden voor de Libris, gaf Meulenhoff toe ook de Gouden Boekenuil over het hoofd te hebben gezien. Desalniettemin hebben uitgevers gezamenlijk maar liefst 380 boeken ingezonden.

Bij de laatste twintig staan ook drie literaire non-fictieboeken: Nop Maas (het derde deel van zijn Reve-biografie), Marja Vuijsje (Ons kamp) en Jan Willem Stutje (zijn Ferdinand Domela Nieuwenhuis-biografie).

De genomineerde auteurs hoeven niet lang in spanning te zitten over hun kansen op de shortlist. Die maakt de jury al op 27 februari bekend. Op 4 mei volgt bekendmaking van de winnaar.

Naast Lesage bestaat de jury uit journalist/criticus Wim Brands, NRC Handelsblad-critica Elsbeth Etty, journalist Marc Reynebeau, schrijfster Diane Broeckhoven en Humo-recensent Frederick Vandromme. Een honderd koppige lezersjury kiest uit de vijf boeken op de shortlist onder leiding van Bent van Looy de winnaar van de publieksprijs, goed voor een prijs van 2500 euro en een Montblanc-pen.

Maarten Dessing

Vijf Vlaamse schrijvers staan op de longlist van de Gouden Boekenuil. De jury van de grootste Vlaamse prijs volgt grotendeels het oordeel van hun Nederlandse collega's. Dat maakte de jury onder leiding van Friedl' Lesage zojuist bekend. De Vlaamse kanshebbers op de prijs van 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre zijn Koen Peeters (Duizend heuvels), Elvis Peeters (Dinsdag), AKO-winnaar Peter Terrin (Post Mortem), Herman Brusselmans (Watervrees tijdens een verdrinking), Roderik Six (Vloed). De longlist kent opvallend veel overlap met die van de andere grote literaire prijzen. Negen titels op de lijst van twintig staan ook op de 18 boeken tellende longlist van de Libris Literatuurprijs. Ook maakt vrijwel de volledige shortlist van de AKO-prijs van afgelopen najaar nu ook kans op De Gouden Boekenuil. Onder de ook voor andere prijzen genomineerde auteurs heeft de jury geselecteerd Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Oek de Jong (Pier en Oceaan), Anton Valens (Het boek Ont), Christiaan Weijts (Euforie), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen), Rob van Essen (Alles komt goed), Kees 't Hart (Hotel Vertigo) en natuurlijk Peter Terrin en Elvis Peeters.Afwezigen Een opvallende afwezige is Cees Nooteboom en ook de Vlamingen Joost Vandecasteele en Christophe Vekeman, die wel de Libris-lijst haalden. Verrassingen van de Gouden Boekenuil-jury zijn Gerard Koolschijn (Geen sterveling weet), Martin Michael Driessen (Vader van God), Philip Snijder (Het geschenk), Jeroen van Rooij (Het licht) en debutante Hannah van Wieringen (De kermis van Grave Zuid). Niet opvallend is daarentegen de afwezigheid van Meulenhoff-auteurs. Nadat de uitgeverij vergeten bleek te zijn om haar boeken in te zenden voor de Libris, gaf Meulenhoff toe ook de Gouden Boekenuil over het hoofd te hebben gezien. Desalniettemin hebben uitgevers gezamenlijk maar liefst 380 boeken ingezonden. Bij de laatste twintig staan ook drie literaire non-fictieboeken: Nop Maas (het derde deel van zijn Reve-biografie), Marja Vuijsje (Ons kamp) en Jan Willem Stutje (zijn Ferdinand Domela Nieuwenhuis-biografie). De genomineerde auteurs hoeven niet lang in spanning te zitten over hun kansen op de shortlist. Die maakt de jury al op 27 februari bekend. Op 4 mei volgt bekendmaking van de winnaar. Naast Lesage bestaat de jury uit journalist/criticus Wim Brands, NRC Handelsblad-critica Elsbeth Etty, journalist Marc Reynebeau, schrijfster Diane Broeckhoven en Humo-recensent Frederick Vandromme. Een honderd koppige lezersjury kiest uit de vijf boeken op de shortlist onder leiding van Bent van Looy de winnaar van de publieksprijs, goed voor een prijs van 2500 euro en een Montblanc-pen.Maarten Dessing