Prijzen en onderscheidingen genoeg. Maar de Groene Waterman Prijs -- zo genoemd naar de onafhankelijke kwaliteitsboekhandel in Antwerpen - gaat elk jaar op zoek naar een apart, maatschappelijk relevant boek, ver weg van de mainstream boekenstroom. De shortlist van dit jaar oogt ook nu weer biezonder origineel.

Het hoeft niet altijd Hilary Mantel te zijn, of Arnon Grunberg die weer eens een literaire prijs opstrijken, of genomineerd zijn. In die zin is de Groene Waterman Prijs een buitenbeentje én een verademing in het circus van de grote commerciële literaire prijzen.

Vandaag geraakte de shortlist bekend:

- Melinda Nadj Abonji met 'Duiven vliegen op'
- Matthew Condon met 'De Forellenopera'
- Arno Geiger met 'De oude koning in zijn rijk'
- David Graeber met 'Schuld'
- Stephen Greenblatt met 'De Zwenking'
- Koen Peeters (zie foto) met 'Duizend heuvels'
- Jirí Weil met 'Mendelssohn op het dak'

Op 1 februari wordt om 20 u in het Antwerpse Stadhuis de winnaar bekend gemaakt. Iedereeen is er welkom. Vanaf vandaag - tot 30 januari - kan ook elke lezer zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Verleden jaar won Karel Capek de juryprijs met zijn sf-klassieker 'Oorlog met de salamanders'. De publieksprijs was toen voor 'De tuin van Tito' van Korneel De Rynck.

Frank Hellemans

Prijzen en onderscheidingen genoeg. Maar de Groene Waterman Prijs -- zo genoemd naar de onafhankelijke kwaliteitsboekhandel in Antwerpen - gaat elk jaar op zoek naar een apart, maatschappelijk relevant boek, ver weg van de mainstream boekenstroom. De shortlist van dit jaar oogt ook nu weer biezonder origineel.Het hoeft niet altijd Hilary Mantel te zijn, of Arnon Grunberg die weer eens een literaire prijs opstrijken, of genomineerd zijn. In die zin is de Groene Waterman Prijs een buitenbeentje én een verademing in het circus van de grote commerciële literaire prijzen. Vandaag geraakte de shortlist bekend:- Melinda Nadj Abonji met 'Duiven vliegen op' - Matthew Condon met 'De Forellenopera' - Arno Geiger met 'De oude koning in zijn rijk' - David Graeber met 'Schuld' - Stephen Greenblatt met 'De Zwenking' - Koen Peeters (zie foto) met 'Duizend heuvels' - Jirí Weil met 'Mendelssohn op het dak' Op 1 februari wordt om 20 u in het Antwerpse Stadhuis de winnaar bekend gemaakt. Iedereeen is er welkom. Vanaf vandaag - tot 30 januari - kan ook elke lezer zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs. Verleden jaar won Karel Capek de juryprijs met zijn sf-klassieker 'Oorlog met de salamanders'. De publieksprijs was toen voor 'De tuin van Tito' van Korneel De Rynck.Frank Hellemans