Knack Zomerthrillers: Robert ‘Cicero’ Harris en Fred Vargas

© Lezersvoordeel

Ook Robert Harris, onlangs nog goed scorend met zijn historische thriller ‘De officier’ over de Dreyfus-affaire, en Fred Vargas kregen een plaatsje in Knacks 10-delige jubileumcollectie.

Met Fred Vargas is ook Frankrijk vertegenwoordigd in de jubileumcollectie thrillers van Knack. ‘Vervloekt’ brengt een angstwekkende familievete. De Brit Robert Harris vertelt ons in ‘Lustrum’ over de harde politiek in het Rome van Cicero en Catilina.

Grens van het fantastische

De Franse politiecommissaris Jean-Baptiste Adamsberg heeft wat van Maigret. Hij mediteert vaak en werkt niet echt georganiseerd. Anders dan Maigret heeft hij wel een zwak voor vrouwen. Zijn assistent Danglard is dan weer gescheiden, heeft vijf kinderen en gaat met zijn enorme kennis heel methodologisch om. Het duo staat centraal in de meeste van de zowat twintig ‘policiers’ die de Franse Fred Vargas (1957) schreef. Voor alle duidelijkheid: Fred is een vrouw en Vargas staat voor Frédérique Audoin-Roseau, een historica en archeologe die zowat de populairste misdaadschijfster van Frankrijk werd. ‘Rompols’ een afkorting voor ‘romans policiers’, noemt ze haar boeken.

In ‘Vervloekt’ moet Adamsberg voor een politiecongres naar Londen. Tijdens een nachtelijke wandeling met een collega vinden ze aan de ingang van het historische kerkhof Highgate een twintigtal schoenen met tot aan de enkels afgehakte voeten in ontbinding. In Parijs wordt Adamsberg geconfronteerd met het verminkte lijk van een oude man, een gewezen journalist. Vargas slaagt erin een verband te leggen tussen wat in Londen en Parijs gebeurde. Een meesterstukje vol bochten, een familievete die ons naar de grens van het fantastische brengt. ‘Ik vertel verhalen, ik breng geen boodschap’, zegt Vargas in menig interview.

Hoe lang nog, Catilina…?

Over welke periode in de geschiedenis Robert Harris ook schrijft: steeds zijn boeiende, intelligente, historische thrillers op een enkele uitzondering na het resultaat. In zijn debuut ‘Fatherland’ toont hij ons een wereld waarin Hitler de oorlog heeft gewonnen. In zijn jongste boek, thriller van het jaar ‘De officier’, geeft hij een schitterend relaas over de Dreyfus-affaire. Tussendoor maakte hij ophef met ‘The Ghost’ over de schatplichtigheid aan de CIA van een Brits politicus die veel van Blair heeft. Harris heeft ook altijd al veel belangstelling gehad voor het klassieke Rome. ‘Pompeii’ bijvoorbeeld was een sublieme thriller over de uitbarsting van de Vesuvius in 79.

‘Lustrum’ werd het tweede deel van een nog altijd niet voltooide trilogie rond het leven van de beroemde Romeinse advocaat, filosoof, redenaar en politicus Marcus ‘Hoe lang nog, Catilina…’ Cicero. ‘Lustrum’ begint als Cicero in 63 v. Chr. als consul een belangrijk man wordt in Rome. Maar hij heeft heel wat tegenstanders en het spel van de macht wordt hard gespeeld. Zeker in een periode dat de republiek op instorten staat. Harris verwerkt zijn enorme kennis zonder enige betweterigheid, hij leert ons een Rome kennen van binnenuit en brengt geen moderne detectives op scène die alleen pro forma een Romeinse toga aantrokken. Waar blijft toch het derde deel van de trilogie?

Knack-lezers kozen de tien populairste misdaadromans van de laatste tien jaar. Je kunt de ultieme decenniumcollectie halen bij Standaard Boekhandel voor 49,50 euro. Of 6,95 euro per boek afzonderlijk.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content