De Amerikaanse misdaadschrijfster Gillian Flynn groeide op tussen films en boeken. Haar moeder doceerde literatuur, haar vader film. Ik had een prima jeugd, zo zegt ze: 'Toen ik een jaar of zeven was keek ik naar Psycho, Alien, Bonnie and Clyde.' Misschien is dat wel een van de redenen waarom ze later zwarte thrillers over duistere mensen zou gaan schrijven. Wel nadat ze journalistiek had gestudeerd en tien jaar reportages over films had geschreven voor Entertainment Weekly waarin ze ook tv-programma's recenseerde. The Wire noemt ze het beste dat ze ooit zag.

Zes jaar geleden publiceerde Flynn haar eerste misdaadroman, 'Sharp Objects'. Een veelzeggende titel in het Engels, maar als 'Teerbemind' toch iets minder scherp in het Nederlands. Overigens doet dat er weinig toe. Flynns debuut werd zo goed als unaniem bijzonder positief onthaald en kreeg in 2007 een Steel Dagger. De jonge journaliste Camille Preaker moet voor haar krant uit Chicago naar het stadje Wind Gap, een claustrofobisch oord in het zuiden van de staat Missouri waar varkens slachten voor inkomsten zorgt. Er zijn daar op korte tijd twee meisjes vermoord.

Camille aanvaardt de opdracht, ook al is ze in Wind Gap opgegroeid en heeft ze er, zacht gezegd, niet de beste herinneringen aan. En nog zoiets: het lichaam van Camille staat volgekerfd met woorden. Babydoll op een been, meisje over haar hart. Op andere plaatsen hoer, slecht. Zestien jaar lang tatoeëerde ze zich met woorden uit haar kindertijd. Het weerzien met haar hypochondrische moeder is niet aangenaam, ze wil niet eens weten wat haar dochter na een jaar in Wind Gap komt doen. Met haar halfzusje van dertien is de verhouding beter, maar ook zij heeft erg duistere kanten. Voor haar reportage moet Camille met heel wat mensen uit het stadje praten, ook gewezen buren en kennissen. De spoken uit haar verleden komen beetje bij beetje naar boven. En we begrijpen stilaan wat de breekbare Camille is overkomen. Tegelijkertijd beseft ze dat haar speurtocht naar de mogelijke moordenaar van de meisjes haar wellicht in gevaar brengt. 'Teerbemind' is een gruwelijke psychologische thriller van de bovenste plank, een tocht door een stadje dat de hel aankondigt.

Intussen heeft Gillian Flynn nog twee misdaadromans gepubliceerd. Ook 'Duisternis' heeft een jonge vrouw als hoofdpersonage. Libby is (ook) een jaar of dertig en vertelt hoe een aantal gezinsleden zijn vermoord toen ze zelf zeven was. Haar broer werd als de vermoedelijke dader beschouwd. Heden en verleden ontmoeten elkaar in Libby's chaotische, getormenteerde geest. Flynns recentste thriller, 'Donker hart', gaat over een jong welstellend Amerikaans paar dat goed geld verdient met het schrijven voor tijdschriften. Maar de mot komt in de markt en Amy en Nick verhuizen van New York naar zijn geboortestreek in Missouri. Het huwelijk dreigt te stranden en Amy verdwijnt. Uitstekend entertainment.

Fred Braeckman

Vanaf 20 juni kan u de Knack topthriller 'Teerbemind' afhalen bij Standaard Boekhandel voor de misdadige prijs van 7,95 euro.

In luxe-uitvoering, gebonden en in harde kaft.

De Amerikaanse misdaadschrijfster Gillian Flynn groeide op tussen films en boeken. Haar moeder doceerde literatuur, haar vader film. Ik had een prima jeugd, zo zegt ze: 'Toen ik een jaar of zeven was keek ik naar Psycho, Alien, Bonnie and Clyde.' Misschien is dat wel een van de redenen waarom ze later zwarte thrillers over duistere mensen zou gaan schrijven. Wel nadat ze journalistiek had gestudeerd en tien jaar reportages over films had geschreven voor Entertainment Weekly waarin ze ook tv-programma's recenseerde. The Wire noemt ze het beste dat ze ooit zag.Zes jaar geleden publiceerde Flynn haar eerste misdaadroman, 'Sharp Objects'. Een veelzeggende titel in het Engels, maar als 'Teerbemind' toch iets minder scherp in het Nederlands. Overigens doet dat er weinig toe. Flynns debuut werd zo goed als unaniem bijzonder positief onthaald en kreeg in 2007 een Steel Dagger. De jonge journaliste Camille Preaker moet voor haar krant uit Chicago naar het stadje Wind Gap, een claustrofobisch oord in het zuiden van de staat Missouri waar varkens slachten voor inkomsten zorgt. Er zijn daar op korte tijd twee meisjes vermoord.Camille aanvaardt de opdracht, ook al is ze in Wind Gap opgegroeid en heeft ze er, zacht gezegd, niet de beste herinneringen aan. En nog zoiets: het lichaam van Camille staat volgekerfd met woorden. Babydoll op een been, meisje over haar hart. Op andere plaatsen hoer, slecht. Zestien jaar lang tatoeëerde ze zich met woorden uit haar kindertijd. Het weerzien met haar hypochondrische moeder is niet aangenaam, ze wil niet eens weten wat haar dochter na een jaar in Wind Gap komt doen. Met haar halfzusje van dertien is de verhouding beter, maar ook zij heeft erg duistere kanten. Voor haar reportage moet Camille met heel wat mensen uit het stadje praten, ook gewezen buren en kennissen. De spoken uit haar verleden komen beetje bij beetje naar boven. En we begrijpen stilaan wat de breekbare Camille is overkomen. Tegelijkertijd beseft ze dat haar speurtocht naar de mogelijke moordenaar van de meisjes haar wellicht in gevaar brengt. 'Teerbemind' is een gruwelijke psychologische thriller van de bovenste plank, een tocht door een stadje dat de hel aankondigt.Intussen heeft Gillian Flynn nog twee misdaadromans gepubliceerd. Ook 'Duisternis' heeft een jonge vrouw als hoofdpersonage. Libby is (ook) een jaar of dertig en vertelt hoe een aantal gezinsleden zijn vermoord toen ze zelf zeven was. Haar broer werd als de vermoedelijke dader beschouwd. Heden en verleden ontmoeten elkaar in Libby's chaotische, getormenteerde geest. Flynns recentste thriller, 'Donker hart', gaat over een jong welstellend Amerikaans paar dat goed geld verdient met het schrijven voor tijdschriften. Maar de mot komt in de markt en Amy en Nick verhuizen van New York naar zijn geboortestreek in Missouri. Het huwelijk dreigt te stranden en Amy verdwijnt. Uitstekend entertainment. Fred Braeckman