Knack Thrillerfestival met Nicci French

28/04/10 om 00:03 - Bijgewerkt om 00:03

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni vindt 'Poirot in Bruges', het Knack Thrillerfestival te Brugge plaats, met Pieter Aspe en Nicci French als eregasten.

Knack Thrillerfestival met Nicci French

Poirot in Bruges - Knack Thrillerfestival, 18 en 19 juni in de Brugse Stadsschouwburg (Vlamingstraat 29). Zie hier voor het volledige programma.

In Brugge werd op maandag 26 april 'Poirot in Bruges - Knack Thrillerfestival' aan de pers voorgesteld, in aanwezigheid van heel wat misdaadauteurs. Onder hen Pieter Aspe, die samen met het beroemde Britse duo Nicci French eregast is op het nieuwe evenement, dat plaatsvindt in de Brugse Stadsschouwburg op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni. Burgemeester Moenaert lichtte samen met Rik De Nolf, CEO van Knackuitgever Roularta, en met auteur Ann Van Loock, vicevoorzitter van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs, de samenwerking toe.

'Poirot in Bruges - Knack Thrillerfestival' wordt op vrijdagavond 18 juni op gang geschoten met de feestelijke uitreiking van de Knack Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse thriller in de Stadsschouwburg. De laureaat ontvangt zijn prijs, een cheque van 5000 euro en een gegraveerde Montblancpen, uit handen van niemand minder dan het schrijversduo Nicci French. Ook Pieter Aspe, de andere eregast van het festival, zal die avond plaatsnemen op het podium. Hij wordt er geïnterviewd samen met Herbert Flack, die commissaris Van In vertolkt in de VTM-serie Aspe. Het Nederlandse ensemble Rigor Mortis zorgt voor bloedstollende muzikale intermezzo's.

Op zaterdag 19 juni is een Beurs van het Spannende Boek (van 13 tot 18 uur in de Foyer van de Stadsschouwburg) het brandpunt van een hele reeks activiteiten rond misdaadliteratuur. Aanstormend talent signeert er zij aan zij met gevestigde waarden. Naast het kruim van de Vlaamse thrillerwereld zal ook het schrijverskoppel Nicci French er zijn opwachting maken. Zij worden later in de theaterzaal geïnterviewd door dé Vlaamse thrillerspecialisten: Poirotjuryleden John Vervoort (recensent De Standaard) en Fred Braeckman (recensent Knack en De Morgen). Daarnaast zijn er ook diverse debatten, pleidooien van topadvocaten, een workshop creatief schrijven met Bob Van Laerhoven, intieme voorlees- en vertelsessies op verrassende locaties in het theatergebouw, een moordspel, misdaadwandelingen, en in de kelder ensceneert de federale politie een heuse crime scene, waar u de verdachte bent. De dag wordt afgesloten met de preview van 'Blauw bloed', een gloednieuwe aflevering uit de VTM-reeks Aspe die wordt ingeleid door de hoofdrolspelers Herbert Flack en Francesca Vanthielen.

De Brugse burgemeester Patrick Moenaert toonde zich op de persconferentie bijzonder opgetogen over het nieuwe event. "Naast de vele culturele evenementen die Brugge op dit moment al telt, wil de stad zich nu ook op literair vlak beter op de kaart zetten. Toen Knackhoofdredacteur Karl van de Broeck met het voorstel kwam om in Brugge een festival van de misdaadliteratuur te organiseren, een genre dat in Vlaanderen nog steeds groeit en aan sérieux wint, grepen we die kans graag aan." De organisatie is in handen van Brugge Plus, een vzw die in 2002 ook al Brugge Culturele Hoofdstad van Europa in goede banen leidde.

"Roularta is opgetogen met dit initiatief, iedereen wint erbij", gaf ook Rik De Nolf, CEO van het mediabedrijf, te kennen. "Maar de grootste winnaars zijn de Vlaamse misdaadauteurs en de lezers van hun spannende boeken. Die krijgen er vanaf dit jaar een hoogdag bij." Namens die schrijvers nam Ann Van Loock van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs het woord. Zij legde de nadruk op de diversiteit van het genre - "naast de klassieke whodunit ook historische verhalen, faction, jeugdthrillers, humoristische thrillers..." - en de wil van al die schrijvers om zich met hun werk aan het grote publiek te presenteren. Zeker 25 Vlaamse thrillerschrijvers zullen aanwezig zijn op het nieuwe festival.

Jan Haeverans

Onze partners