Knack-medewerker Roderik Six wint Prijs Letterkunde Proza 2016

Knack-medewerker Roderik Six komt deze week met een tweede roman 'Val'. © Michiel Leen

Knack-medewerker Roderik Six (Ieper) heeft de Prijs Letterkunde in de categorie fictie van de Provincie West-Vlaanderen ter waarde van 5.000 euro gewonnen voor het boek ‘Val’. In de categorie non-fictie werd de Prijs toegekend aan Peter Vermeersch (Brugge) voor het boek ‘Ex. Over een land dat zoek is’.

De jury van de Prijs van de Provincie West-Vlaanderen voor Proza mocht in totaal 137 werken beoordelen van 81 verschillende schrijvers. Het huis van de literatuur telt erg veel kamers, dat is in West-Vlaanderen niet anders. Er werden memoires ingezonden, maar ook romans, verhalen, novellen, thrillers, documentaire werken, reisverhalen, science fiction, non-fictie, geschiedenis,…

Omdat het uit die grote verscheidenheid onmogelijk was om één algemene winnaar te halen, koos de jury ervoor literatuur van non-fictie te scheiden en in beide categorieën elk één laureaat aan te duiden. Beide laureaten ontvangen elk 5000 euro. Daarnaast wil de jury met twee premies van elk 1250 euro een jonge, beginnende fictieschrijver een duw in de rug geven.

Knack-medewerker Roderik Six wint Prijs Letterkunde Proza 2016
© GF

Laureaat fictie: ‘Val’ van Roderik Six

Knack-medewerker Roderik Six, de eerste laureaat van de Prijs van de Provincie West-Vlaanderen voor Proza, schreef een bijzonder knappe, eigentijdse, sfeervolle roman die onder je huid kruipt en daar nog even verder blijft knagen.

‘Val’ van Roderik Six is een geraffineerde maar meedogenloze afdaling in de existentiële zwartheid van de mens. Deze auteur weet doeltreffend de dreiging te schetsen van het geïsoleerde dorp waar een nieuwe dokter zich komt vestigen. In ieder van ons schuilen duistere geheimen. We hongeren allemaal naar het kwaad. ‘Twin Peaks’ meets ‘True Detective’ meets Cormac McCarty meets David Vann. Roderik Six vervlecht een compromisloos verhaal met een filmische setting en leidt zijn personages stijlvast de dieperik in.

Laureaat non-fictie: ‘Ex. Over een land dat zoek is’ van Peter Vermeersch

De tweede laureaat van de Prijs van de Provincie West-Vlaanderen voor Proza schreef een hoogstpersoonlijk geschiedenisboek over hoe Joegoslavië in de jaren negentig in snel tempo en na verschillende bloedige oorlogen uit elkaar viel. Peter Vermeersch weet in ‘Ex. Over een land dat zoek is’ op intelligente wijze zijn eigen levensloop te vermengen met het geopolitieke toneel. Dit boek is een subtiele mix van reisimpressies, gloedvolle essayistiek en poëtische mijmeringen over de Balkan, met focus op hoe de kleine geschiedenis van elke dag de grote geschiedenis van de gewelddadige scheiding heeft overleefd. Melancholisch, lyrisch, maar zonder meligheid en steevast goed geschreven.

Aanmoedigingsprijzen

Naast deze twee prijzen werden ook twee premies toegekend. Een ex aequo premie van 1.250 euroen eenzilverenmedaille gaan naar Jonas Bruyneel (Kortrijk) voor het werk’Voorbij het licht’en naar Sven Vitse (Oostende) voor’Ondier’.

Eerste aanmoedigingspremie: ‘Voorbij het licht’ van Jonas Bruyneel

De eerste aanmoedigingspremie wil de jury toekennen aan ‘Voorbij het licht’ van Jonas Bruyneel. De licht absurde verhalen in deze debuutbundel spelen zich af in verre landen en vreemde tijden. Met een vleug surrealisme weet Bruyneel toch geloofwaardige personages te tekenen, figuren die zich steeds op de grens van schaduw en licht bevinden. Deze schrijver kan veel onderwerpen en registers aan: van historisch ingebedde verhalen over exotische mythologie tot originele, ironische of bizarre bespiegelingen. De jury kijkt nieuwsgierig uit naar volgend werk van deze jonge auteur, maar wil alvast dit boek voor het voetlicht brengen.

2e aanmoedigingspremie: ‘Ondier’ van Sven Vitse

Een tweede aanmoedigingspremie is voor ‘Ondier’ van Sven Vitse, een bundel met drie verhalen. De eerste twee omspannen verschillende spanningsvelden, in een bloemrijke en tactiele stijl geschreven. Verleden botst op toekomst, geest botst op lichaam. Zorgvuldig zoekt de auteur naar wegen om de eenzaamheid en de begrenzingen van het lichaam te overbruggen. De jury vond vooral het derde deel beklijven, een ontroerende, eerlijke en tot bezinning aanzettende evocatie van de zoon-vaderrelatie. Harde waarheden worden niet geschuwd, maar toch is het een fijnzinnige hommage van zoon aan vader. Essayist, criticus en docent letterkunde, Vitse toont zich in dit fictiedebuut ook een beloftevol prozaïst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content