Knack historische zomerthrillers (2/3) over Caesar en de Perzisch-Griekse oorlogen

Er liggen deze week weer 2 historische zomerthrillers van Knack klaar. Valerio Massimo Manfredi brengt ons naar het oude Perzië, Steven Saylor naar het Rome van Caesar.

De volledige collectie van zes historische misdaadromans kan je afhalen bij Standaard Boekhandel voor slechts 29,70 euro (of omgerekend amper 4,95 euro per deel). Een los deel apart kopen kan ook en kost 6,95 euro per boek.

Ook deze week kan je met Knack een spannende duik in de geschiedenis maken. Knack neemt je met zes historische thrillers mee van het oude Egypte van Achnaton tot de Tudortijd van Hendrik VIII. Fred Braeckman nam alvast een duik.

Een dorpje in Syrië, rond 400 voor Christus. Een onbekende, uitgeputte vrouw vraagt om bescherming. Maar ze is niet welkom. De mannen gooien stenen naar haar. Ze blijft voor dood achter, maar een paar dorpsvrouwen hebben medelijden en geven haar voedsel. Abira, zo heet de vreemdelinge, begint beetje bij beetje haar levensverhaal te vertellen. Ze is helemaal geen vreemdelinge. Jaren geleden verliet ze, tegen de wens van haar familie in, het dorp om een jonge officier te volgen. Ze werd de geliefde van Xenophon, de Griekse schrijver en militair die vooral beroemd werd met zijn ‘Anabasis’, de tocht van de Tienduizend.

In een notendop: Kyros wou zijn broer Artaxerxes van de Perzische troon stoten en verzamelde een groot leger waarin ruim 10.000 Griekse huursoldaten zaten. Onverwacht werd Kyros verslagen en Xenophon nam het op zich de tienduizend terug te brengen van het Perzische Cunaxa (nabij het huidige Bagdad) naar het nu Turkse Pergamon. De Italiaanse archeoloog en schrijver Valerio Massimo Manfredi reconstrueerde tijdens een paar expedities de meer dan 18.000 kilometer lange tocht van de 10.000 en vertelt in ‘Het verloren leger’ Xenophons verhaal vanuit het standpunt van Abira. De roman heeft meer van een met veel kennis van zaken geschreven spannend episch avonturenverhaal vol intriges dan van een klassieke thriller. Een film uit 2007 met Ben Kingsley steunt heel erg losjes op Manfredi’s roman.

Met ‘De triomf van Caesar’ van de Amerikaan Steven Saylor belanden we in het antieke Rome. Saylor startte jaren geleden een reeks met een soort privédetective avant la lettre die leeft in het Rome van Sulla, Cicero, Caesar. In bewogen tijden dus. Gordanius heet de man en hij wordt meestal ‘de Vinder’ genoemd. Hij is een van de weinige fictieve figuren in de reeks en we zien hem evolueren van een jonge kerel met een mooie Egyptische concubine tot een voorbeeldig familievader.

Saylor, een historicus die zowat alles weet over het antieke Rome, is een verteller zoals we ons geschiedenisleraars hadden gewenst. Als je wat wilt weten over het dagelijks leven in het Romeinse Rijk, ben je aan een goed adres. Pluspunt is dat de historicus nooit belerend wordt. Literaire hoogstandjes moet je niet meteen verwachten, maar Saylor schrijft ook geen slonzig proza. Integendeel. In ‘De triomf van Caesar’ vraagt Calpurnia, de laatste vrouw van Caesar, Gordanius om hulp. Ze denkt dat er een aanslag op haar man gepland is en wil de ware toedracht kennen. ‘De Vinder’ aarzelt, maar aanvaardt de opdracht als hij hoort dat een goede vriend die ook met de zaak bezig was, vermoord is. Een grondig gedocumenteerde historische misdaadroman, een boeiende detective en meteen een paar uren ontspannende lectuur.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content