De 8-jarige Laura van der Eijk had alles mee om als eerste de nieuwe functie van het Kinderboekenmuseum in Den Haag te vervullen. Ze is dol op lezen en tekenen. En ze weet van aanpakken. In haar sollicitatiebrief had ze aangekondigd een typecursus te volgen om de Nederlandse premier Mark Rutte brieven te schrijven - bedelbrieven, om meer geld te vragen voor het Kinderboekenmuseum.

En ze is de kleindochter van de schrijver van 'De tuinen van Dorr', 'De kleine kapitein', 'De dwergjes van Tuil' en zo veel andere klassiekers uit de Nederlandse kinderboekenliteratuur.

Wist het museum dit van tevoren? Honderdvijftig kinderen tot dertien jaar stuurden een sollicitatiebrief. Tien werden afgelopen zaterdag uitgenodigd naar het museum te komen om zich te presenteren en in een kinderboekenquiz hun kennis te tonen van de boeken. Een jury bestaande uit kinderboekenmakers Charlotte Dematons, Sieb Posthuma, Paul van Loon en museumdirecteur Aad Meinderts kozen toen voor Laura.

Als eerste officiële taak mag kinderdirecteur Laura van der Eijk op 8 december de gloednieuwe, interactieve expositie van het Kinderboekenmuseum openen. De expositie heet Papiria en is vormgegeven als het literair luilekkerland waar de bekendste schrijvers, tekenaars én personages van de kinderliteratuur wonen. Dus ook Paul Biegel - en prinses Mijnewel en tuinmansjongen Jouweniet over wiens relatie 'De tuinen van Dorr' gaat.

Eerder al opende in hetzelfde pand, na een verbouwing van twee jaar, het nieuwe Letterkundig Museum zijn deuren.

Maarten Dessing

De 8-jarige Laura van der Eijk had alles mee om als eerste de nieuwe functie van het Kinderboekenmuseum in Den Haag te vervullen. Ze is dol op lezen en tekenen. En ze weet van aanpakken. In haar sollicitatiebrief had ze aangekondigd een typecursus te volgen om de Nederlandse premier Mark Rutte brieven te schrijven - bedelbrieven, om meer geld te vragen voor het Kinderboekenmuseum. En ze is de kleindochter van de schrijver van 'De tuinen van Dorr', 'De kleine kapitein', 'De dwergjes van Tuil' en zo veel andere klassiekers uit de Nederlandse kinderboekenliteratuur. Wist het museum dit van tevoren? Honderdvijftig kinderen tot dertien jaar stuurden een sollicitatiebrief. Tien werden afgelopen zaterdag uitgenodigd naar het museum te komen om zich te presenteren en in een kinderboekenquiz hun kennis te tonen van de boeken. Een jury bestaande uit kinderboekenmakers Charlotte Dematons, Sieb Posthuma, Paul van Loon en museumdirecteur Aad Meinderts kozen toen voor Laura. Als eerste officiële taak mag kinderdirecteur Laura van der Eijk op 8 december de gloednieuwe, interactieve expositie van het Kinderboekenmuseum openen. De expositie heet Papiria en is vormgegeven als het literair luilekkerland waar de bekendste schrijvers, tekenaars én personages van de kinderliteratuur wonen. Dus ook Paul Biegel - en prinses Mijnewel en tuinmansjongen Jouweniet over wiens relatie 'De tuinen van Dorr' gaat. Eerder al opende in hetzelfde pand, na een verbouwing van twee jaar, het nieuwe Letterkundig Museum zijn deuren. Maarten Dessing