Karel Degraeve jureert Nederlandse songtekst Mintzkov

De Boekenbeurs gaat op zoek naar Nederlandstalige songwriters voor het schrijven van de nieuwe song van Mintzkov.

De jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen is dit jaar toe aan haar 75e editie. Ter ere van deze gelegenheid organiseert ze de Mintzkov Songwedstrijd. Hierbij gaat ze op zoek naar jonge muzikanten (15-29jaar) die een knallende Nederlandstalige songtekst willen schrijven voor het nieuwe nummer van Mintzkov.

Karel Degraeve, hoofdredacteur bij Knack Focus maakt deel uit van de 4-koppige jury. Andere juryleden zijn Saskia De Coster, Kirsten Lemaire en Luc De Vos. De winnende tekst zal bekend worden gemaakt op donderdag 10 november door Mintzkov, waarna ze het nummer zullen spelen op een exclusieve akoestische set op de boekenbeurs. Deelnemen kan nog tot en met zaterdag 15 oktober. Via deze site vind je ook de instrumentale track voor het nummer, welke je kunt beluisteren en downloaden. Vanaf 11 november zal het nummer dan voor beperkte tijd online te koop zijn. De opbrengsten uit deze verkoop gaan naar een goed doel.

Mintzkov, ondermeer gekend als winnaar van Humo’s Rock Rally 2000 en Red Bull Soundclash 2010, bracht in 2010 een derde album uit, getiteld ‘Rising sun, setting sun’. Ondertussen behoort ze stilaan tot de gevestigde waarden in het Belgische rockcircuit. De band werkte voorheen altijd in het Engels maar is nu enorm nieuwsgierig naar het resultaat van hun eerste Nederlandstalige song.

David Van Reybrouck schrijft aan Multatuli in nieuwe ‘Ons Erfdeel’

De nieuwe ‘Ons Erfdeel‘ bevat een extra katern, ‘Beste Multatuli,..’ waarbij schrijvers de pen ter hande nemen met vragen aan Multatuli, de schrijver van Max Havelaar. De schrijvers vragen Multatuli om advies over interculturaliteit en (post-)kolonialiteit. Ter ere van een lezingenreeks georganiseerd door Vlaams-Nederlands huis deBuren in het Multatuli-jaar 2010, werden deze brieven geschreven.

Onder andere David Van Reybrouck werkte mee aan deze brievenreeks. Andere briefschrijvers zijn Christiaan Weyts, Ellen Ombre en Dik Van der Meulen. De brief van deze laatste werd alvast gepubliceerd op de website van Ons Erfdeel. Met de woorden ‘Geachte heer Douwes Dekker, De Javaan wordt nog steeds mishandeld’, toont hij aan dat de aanklachten van Multatuli, ondanks het einde van de koloniale periode, nog steeds actueel zijn.

Ten slotte is het stuk over ‘sms-taal’ zeker leeswaardig. Het artikel vat de huidige stand van zaken samen wat betreft het onderzoek naar de invloed van sms-taal op schrijfvaardigheid. Ondanks de verwachte vrees voor de slechte invloed op de taalontwikkeling, hebben sommige taalkundigen toch een positieve kijk op deze evolutie. Chatten en sms’en zouden het schrijven zelfs stimuleren. Meer nog, er wordt wel eens gejuicht over het afwerpen van het juk van de schrijftaal.

Eerste Hulp Bij Taal: Onze taal helpt u op vernieuwde website

Vanaf 5 september zal de vernieuwde website van het Genootschap Onze Taal online zijn. Op deze site kunnen leerkrachten, leerlingen en taalliefhebbers alle mogelijke achtergrondinformatie en ‘kneepjes van het vak’ van de Nederlandse taal raadplegen. Niet alleen bieden zij een antwoord op al uw taalvragen, ook vindt u er specifiek taalnieuws en themadossiers, zoals een dossier over verengelsing, spreekwoorden of spelling.

De website ontvangt per maand zo’n half miljoen bezoekers. Vooral de taaladviezen zijn erg populair. De vernieuwde website tracht de enorme hoeveelheid informatie beter te structureren. Het genootschap Onze Taal werd opgericht in de jaren ’30 door een dertigtal taalpuristen, uit vrees voor het germaniseren van de Nederlandse taal. Ondertussen is het genootschap geëvolueerd tot een platform voor taalliefhebbers en vormt het zowat de grootste taalvereniging ter wereld.

Nieuw Amsterdam neemt Ailantus over, Lidewijde Paris treedt toe tot directie

Vanaf 1 september ressorteert de literaire uitgeverij Ailantus onder de vleugels van uitgeverij Nieuw Amsterdam. De vroegere Ailantus-directrice, Lidewijde Paris, gaat eveneens over naar de directie van Nieuw Amsterdam. Samen met Carla De Jong zal ze de directie vormen. Interim-directeur Paul Van der Zande zal in het najaar vertrekken. Beide directrices klinken erg enthousiast over de toekomstige samenwerking. De Jong is blij met de nieuwe creatieve en enthousiaste directeur en Paris prijst de commerciële slagkracht van de uitgeverij en kijkt ernaar uit om samen te werken met uitgevers Marie-Anne van Wijnen en Henk ter Borg. Bovendien is de uitgeverij Nieuw Amsterdam op zoek naar groei en verbreding, vooral op het gebied van vertaalde fictie. Zo vertelde Carla De Jong aan ‘Boekblad‘.

Nieuw Amsterdam werd opgericht in 2005 en legt zich zowel toe op boeken (fictie en non-fictie) als literaire tijdschriften als multimedia. Ze richten zich op literatuur, kunst, cultuur, maatschappij en wetenschap en werken onder andere samen met auteurs als Claudia de Breij, Harold Hamersma, Willem Middelkoop, Mark Mieras, Hans Münstermann, Maarten Van Rossem, Mart Smeets, Terlouw en Terlouw, Thomas Verborgt, Theodore Dalrymple en Richard Dawkins.

Ailantus is de literaire uitgeverij binnen Boom uitgevers Amsterdam. De uitgeverij ging van start in september 2007 en werd sindsdien geleid door Lidewijde Paris. Ze focussen zich voornamelijk op ‘literaire fictie met een bijzondere smaak’. Zij huisvesten schrijvers zoals David Mitchell, Lawrence Hill, Jean-Marie Blas de Roblès, Reif Larsen en nog vele andere, welke allen mee verhuizen naar Nieuw Amsterdam.

(Bron: Persberichten, Ons Erfdeel)

Esmeralda Van den Bosch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content