"Eén algemene Cultuurprijs Letteren per jaar doet onvoldoende recht aan de veelheid aan deelgenres en aan verschillende praktijken binnen de Vlaamse letteren." Deze opmerkelijke passage uit het juryrapport van de Vlaamse Cultuurprijs Letteren, die zondagavond aan tekenaar Carll Cneut door minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) werd uitgereikt, haalde het officiële persbericht niet. Patrick Lateur, voorzitter van de jury, besloot dan maar op Facebook de kritische bedenkingen bij de nieuwe formule van de Cultuurprijs Letteren even zelf toe te lichten.

Auteur van één boek

GF
© GF

Tot vorig jaar werden de Cultuurprijzen Letteren - de vroegere Staatsprijzen - driejaarlijks uitgereikt waarbij telkens twee literaire genres in het zonnetje werden gezet. Op die manier kregen alle zes kamers van het literaire huis - van de 'moeilijkere' of meer perifere genres, zoals essays, theaterteksten, vertalingen en poëzie tot de meer publieksvriendelijke genres, zoals kinder- en jeugdliteratuur of romans - allemaal enige vorm van aandacht.

Vanaf dit jaar besloot de minister om tabula rasa te maken met deze vorm van versnippering en telkens jaarlijks één grote Cultuurprijs Letteren uit te reiken. Toeval wil dat dit jaar illustrator Carll Cneut dus aan het feest is. Iedereen in het wereldje gunt hem deze onderscheiding maar Cneut schreef amper één boek zelf - 'Het ongelooflijk liefdesverhaalvan Heer Morf' uit 2002 - en was voor de andere publicaties - ook het bekroonde 'De gouden kooi' uit 2014 - dus telkens de tekenaaar van dienst.

Bekende literaire Vlamingen

De jury, bij monde van Patrick Lateur, maakte daarom voorbehoud bij het toekennen van de prijs: "De jury betreurt de reductie van de twee jaarlijkse Cultuurprijzen Letteren, die tot voor kort om de drie jaar een prijs garandeerden voor de verschillende deelgenres." Lateur merkt ook fijntjes op dat geen enkele jury de expertise heeft om de diverse literaire deelgenres in alle ernst en rechtvaardigheid tegen elkaar af te wegen: "De jury wil ook wijzen op het feit dat het gevaar voor blinde vlekken gevoelig verhoogt, omdat de jury het gehele Vlaamse letterenlandschap moet overschouwen. In de praktijk valt een jury met de gewenste sluitende kennis en expertise niet samen te stellen."

Op die manier dreigt de prijs in een opbod van bekende literaire Vlamingen te verzanden en is de kwaliteitsschrijver uiteindelijk het grootste slachtoffer.

Patrick Lateur was juryvoorzitter, juryleden waren Kevin Absillis, Jen De Groeve, Bea De Koster, Fikry El Azzouzi, Ilke Froyen, Dorian van der Brempt, Iris Van Germeersch, Johan Vandenbroucke.

Frank Hellemans

"Eén algemene Cultuurprijs Letteren per jaar doet onvoldoende recht aan de veelheid aan deelgenres en aan verschillende praktijken binnen de Vlaamse letteren." Deze opmerkelijke passage uit het juryrapport van de Vlaamse Cultuurprijs Letteren, die zondagavond aan tekenaar Carll Cneut door minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) werd uitgereikt, haalde het officiële persbericht niet. Patrick Lateur, voorzitter van de jury, besloot dan maar op Facebook de kritische bedenkingen bij de nieuwe formule van de Cultuurprijs Letteren even zelf toe te lichten.Auteur van één boekTot vorig jaar werden de Cultuurprijzen Letteren - de vroegere Staatsprijzen - driejaarlijks uitgereikt waarbij telkens twee literaire genres in het zonnetje werden gezet. Op die manier kregen alle zes kamers van het literaire huis - van de 'moeilijkere' of meer perifere genres, zoals essays, theaterteksten, vertalingen en poëzie tot de meer publieksvriendelijke genres, zoals kinder- en jeugdliteratuur of romans - allemaal enige vorm van aandacht.Vanaf dit jaar besloot de minister om tabula rasa te maken met deze vorm van versnippering en telkens jaarlijks één grote Cultuurprijs Letteren uit te reiken. Toeval wil dat dit jaar illustrator Carll Cneut dus aan het feest is. Iedereen in het wereldje gunt hem deze onderscheiding maar Cneut schreef amper één boek zelf - 'Het ongelooflijk liefdesverhaalvan Heer Morf' uit 2002 - en was voor de andere publicaties - ook het bekroonde 'De gouden kooi' uit 2014 - dus telkens de tekenaaar van dienst. Bekende literaire VlamingenDe jury, bij monde van Patrick Lateur, maakte daarom voorbehoud bij het toekennen van de prijs: "De jury betreurt de reductie van de twee jaarlijkse Cultuurprijzen Letteren, die tot voor kort om de drie jaar een prijs garandeerden voor de verschillende deelgenres." Lateur merkt ook fijntjes op dat geen enkele jury de expertise heeft om de diverse literaire deelgenres in alle ernst en rechtvaardigheid tegen elkaar af te wegen: "De jury wil ook wijzen op het feit dat het gevaar voor blinde vlekken gevoelig verhoogt, omdat de jury het gehele Vlaamse letterenlandschap moet overschouwen. In de praktijk valt een jury met de gewenste sluitende kennis en expertise niet samen te stellen."Op die manier dreigt de prijs in een opbod van bekende literaire Vlamingen te verzanden en is de kwaliteitsschrijver uiteindelijk het grootste slachtoffer. Patrick Lateur was juryvoorzitter, juryleden waren Kevin Absillis, Jen De Groeve, Bea De Koster, Fikry El Azzouzi, Ilke Froyen, Dorian van der Brempt, Iris Van Germeersch, Johan Vandenbroucke.Frank Hellemans