Juridisch gevecht rond coverfoto Van Reybroucks ‘Congo’

De nabestaanden van de coverfiguur van ‘Congo’ eisen een schadevergoeding en Ted Van Lieshout wint de Woutertje Pieterse Prijs.

Nabestaanden coverfiguur Van Reybroucks ‘Congo’ eisen geld

De kinderen van de bejaarde man die op de cover van de bestseller ‘Congo, een geschiedenis’ van David Van Reybrouck staat, eisen een schadevergoeding. Kort na het overlijden van de man verscheen het boek, met zijn foto op de cover. Hij of zijn kinderen hebben echter nooit toestemming gegeven voor het gebruik van de foto, argumenteren de kinderen nu. Van Reybrouck ontmoette “meneer Nkazi” tijdens een van zijn reizen door Congo. De Congolese man zou toen 125 jaar geweest zijn en een groot deel van de recente Congolese geschiedenis “live” hebben meegemaakt. De nabestaanden van “meneer Nkazi” spannen een rechtszaak aan tegen de auteur, de fotograaf en uitgeverij De Bezige Bij en ze willen dat zijn portret van de cover verdwijnt. Volgens de advocaat van de familie, Eddy Kiaku, hebben ze de betrokken partijen al gecontacteerd, maar voorlopig hebben ze geen overeenkomst bereikt. David Van Reybrouck, de fotograaf en de uitgeverij wensen niet te reageren zolang de rechtszaak loopt. De zaak zal voorkomen op 23 maart.

Nederlander Ted Van Lieshout wint Woutertje Pieterse Prijs

De Nederlandse schrijver Ted Van Lieshout heeft de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen voor zijn boek ‘Driedelig paard’. De prijs werd voor de 25e keer uitgereikt in Amsterdam. De winnaar van de prijs ontvangt een bedrag van 15.000 euro. De jury noemde ‘Driedelig paard’ van Van Lieshout “een verbluffend origineel, knap, dwars, meeslepend en mooi boek. Het is niet alleen fraai vormgegeven, maar heeft ook een schat aan ontroerende, geestige, hilarische en onzinnige vertellingen te bieden. Het bevat een ware encyclopedie aan vertelsoorten en schrijfwijzen.” De genomineerde werken worden zowel op taal en inhoud als op illustraties en vormgeving beoordeeld. Ted Van Lieshout begon als illustrator en in 1986 publiceerde hij zijn eerste boeken. Zijn jeugdboeken zijn vaak bekroond, onder meer met een Gouden Griffel en verscheidene Zilveren Griffels. Onlangs schreef Van Lieshout ‘Mijn meneer’, een autobiografisch verhaal voor volwassenen over de contacten die hij als jongen had met een pedofiel.

Anne Provoost “writer-in-residence” in Noord-Frankrijk
De Vlaamse schrijfster Anne Provoost is gedurende de hele maand maart “writer-in-residence” in de Villa Mont-Noir in het Noord-Franse Sint-Jans-Cappel, vlakbij de Belgische grens. De villa is een ontmoetingsplaats voor schrijvers. Provoost mag er resideren “om er in alle rust te werken”, zo luidt het op de website. De schrijfster won met haar werk onder meer de Gouden Uil, de Woutertje Pieterse Prijs, een Zilveren Griffel en de Gouden Zoen. Enkele van haar bekendste werken zijn ‘De Arkvaarders’, ‘De roos en het zwijn’ en ‘Vallen’, dat in 2001 verfilmd werd door regisseur Hans Herbots. In februari bracht uitgeverij De Eenhoorn het eerste prentenboek van Provoost uit, ‘Springdag’, een samenwerking met illustratrice An Candaele. In september is Provoost opnieuw “writer-in-residence” in de villa, die ook wel Villa Marguerite Yourcenar wordt genoemd, naar de Franse schrijfster die in 1980 als eerste vrouw tot de toen 345 jaar oude Académie française werd toegelaten. Eerder verbleven auteurs Frank Adam, Stefan Hertmans, Kader Abdollah en Luuk Gruwez er.

Stripboekgeschenkdagen eren Gerard Leever
Op donderdag 1 maart beginnen in België en Nederland de Stripboekgeschenkdagen. Bij de aankoop van twee stripboeken of een besteding van 12,12 euro aan strips, krijgt elke koper het album ‘Gleevers dagboek 2’ van de Nederlandse striptekenaar en schrijver Gerard Leever cadeau. Leever is bij het grote publiek bekend geworden met zijn jeugdstrips ‘Suus & Sas’, ‘De Vloek van Bangebroek’ en ‘Het Felix Flux-Museum’. In 2006 werd zijn werk bekroond met de Stripschapprijs. Het eerste deel van ‘Gleevers dagboek’ werd eerder al bekroond met de Stripschappenning. ‘Gleevers Dagboek 2’ is het zevende Stripboekgeschenk. Eerdere geschenken besteedden aandacht aan Henk Kuijpers, Jan Kruis, Peter de Wit, Gerrit de Jager, Don Lawrence en Studio Vandersteen. Het Stripboekgeschenk is Nederlands initiatief, maar ook in België nemen enkele stripwinkels deel.

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content