Julie Otsuka wint PEN/Faulkner Award 2012

Voor haar roman ‘The Buddha in the Attic’ strijkt de Amerikaanse schrijfster van Japanse afkomst 15.000 dollar op en de eer om “de eerste tussen gelijken” te zijn.

Een verrassing? Misschien wel, aangezien de andere gelijken grote en vooral bekendere namen als Russell Banks (genomineerd voor ‘Lost Memory of Skin’), Don DeLillo (‘The Angel Esmeralda: Nine Stories), Anita Desai (‘The Artist of Disappearance’) en Steven Millhauser (‘We Others: New and Selected Stories’) zijn.

Maar toeval is de bekroning van ‘The Buddha in the Attic’ zeker niet. De roman werd eerder al genomineerd voor de National Book Award 2011 en in maart werd ook al bekend gemaakt dat Otsuka een van de acht auteurs is die in mei de prestigieuze American Academy of Arts and Letters Award 2012 mag ontvangen. Haar vorige roman, het debuut ‘Toen de keizer nog god was’, gooide al hoge ogen, maar ‘The Buddha in the Attic’ mocht in de Amerikaanse pers op nog meer bijval rekenen.

Het verhaal van de zes Japanse postorderbruiden die per boot naar San Francisco reizen aan het begin van de 20ste eeuw, is voor Amerikanen dan ook iets dat hen in het reine kan doen komen met een stukje vaak verzwegen geschiedenis: het lot van veel Amerikaanse Japanners in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadat de vrouwen aan boord van het schip dat hen van Japan naar Amerika bracht naar elkaar toe groeien, wacht hen eens aan land eenzaamheid in het gezelschap van hun onbekende echtgenoten. Ook racisme wordt hun deel. Ze worden wanneer de spanningen tussen Japan en de Verenigde Staten toenemen, per direct naar interneringskampen gestuurd, ondanks het feit dat ze ondertussen moeders zijn geworden van Amerikaanse kinderen.

Misschien bewijst het succes van ‘The Buddha in the Attic’ wel dat de tijd rijp is voor Amerikanen om met dat stukje verleden in het reine te komen. Al werd Otsuka zeker niet alleen daarvoor gelauwerd. Volgens jurylid Marita Golden gebeurde dat omdat ze in ‘The Buddha in the Attic’ “een stem creëert die onweerstaanbaar hypnotiseert, en omdat ze haar verhaal onderbouwt met de kracht van de oudste, meest tijdloze mythes, de legendes die onze dromen bevolken en de waarheden die we liever ontlopen.”

De PEN/Faulkner Award for Fiction bestaat sinds 1980 en is een van de initiatieven van de PEN/Faulkner Foundation om “Amerikaanse schrijvers en lezers samen te brengen om de liefde voor literatuur te promoten.” De prijs en de organisatie ontlenen hun naam aan schrijversorganisatie International PEN en Nobelprijswinnaar William Faulkner, die in 1949 zijn Nobelprijzengeld wegschonk om jonge schrijvers aan te moedigen.

Alleen werk van levende Amerikaanse auteurs komt in aanmerking voor de PEN/Faulkner Award for Fiction. Dit jaar streefden ruim 350 auteurs naar de hoogste podiumplaats. Uiteraard kan maar een iemand die plek bezetten en dat werd dus Julie Otsuka.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content