Joop Schafthuizen bedreigt Reve-biograaf Maas met de dood

Nop Maas, de biograaf van Gerard Reve, heeft maandagochtend aangifte gedaan tegen Joop Schafthuizen, de vroegere partner en zaakvoerder van de in 2006 overleden schrijver Gerard Reve. Volgens Maas bedreigde Schafthuizen hem telefonisch tot vijf maal toe met de dood.

Het botert al een hele tijd niet tussen Maas en de weduwe van Reve. Al in 2010 kwam het tot een aanvaring tussen beiden toen Joop Schafthuizen een kortgeding aanspande tegen Nop Maas en uitgeverij Van Oorschot om de publicatie van het derde deel van Reves biografie, 'De late jaren - 1975-2006', tegen te gaan. Schafthuizen gaf Maas inzage in het privéarchief van Reve, maar heeft naar eigen zeggen nooit zijn toestemming geven om citaten te gebruiken uit niet-gepubliceerd werk van zijn voormalige partner. 'De late jaren - 1975-2006' zou er bol van staan. Op 16 juni jongstleden deed de rechtbank van Amsterdam uitspraak in de zaak: Nop Maas en uitgever Van Oorschot mogen het derde deel van de biografie uitgeven, maar dan zonder de bewuste citaten.

Afgelopen weekend stonden beide heren opnieuw met getrokken messen tegenover elkaar. 'Joop kondigde aan mij te komen doodschieten,' stelt Maas in de Volkskrant, 'en wel door mijn hart, door mijn hoofd en door mijn hersens. Al zou ik die niet hebben.' Schafthuizen ontkent de feiten niet, integendeel. 'Alleen heb ik niet gezegd dat ik hem dood ga schieten, maar dat ik hem hartstikke dood zal schieten.'

Nop Maas vindt dat hij de bedreiging niet 'als een akkefietje' kan afdoen en diende klacht in. Schafthuizen reageert gelaten in de Volkskrant: 'Maas moet hoognodig naar de dokter toe, die heeft professionele hulp nodig. En van zulke patiënten zijn er meer dan u denkt.'

Isabel Allende wint Hans Christian Andersen Literatuurprijs
De Chileense schrijfster Isabel Allende heeft de Hans Christian Andersen Literatuurprijs gewonnen. De prijs ter waarde van 67.000 euro wordt uitgereikt aan schrijvers die met hun werk het dichtst aanleunen bij het oeuvre van de sprookjesschrijver.

Isabel Allende is vooral bekend van haar boek 'Het huis met de geesten' dat in 1993 verfilmd werd (The House of the Spirits), maar ook het succesvolle 'Paula' en 'Het eiland onder de zee' zijn van haar hand. In september mag ze in Odense, de geboortestad van Andersen in Denemarken, haar prijs in ontvangst nemen.

De onderscheiding wordt pas voor de tweede keer uitgereikt en mag niet verward worden met de H.C. Andersen Award die door de IBBY wordt ingericht voor kinder- en jeugdschrijvers. Vorig jaar ging J.K. Rowling, de geestelijke mama van Harry Potter, met de eer lopen.

Inge Pelemans

Joop Schafthuizen bedreigt Reve-biograaf Maas met de doodNop Maas, de biograaf van Gerard Reve, heeft maandagochtend aangifte gedaan tegen Joop Schafthuizen, de vroegere partner en zaakvoerder van de in 2006 overleden schrijver Gerard Reve. Volgens Maas bedreigde Schafthuizen hem telefonisch tot vijf maal toe met de dood. Het botert al een hele tijd niet tussen Maas en de weduwe van Reve. Al in 2010 kwam het tot een aanvaring tussen beiden toen Joop Schafthuizen een kortgeding aanspande tegen Nop Maas en uitgeverij Van Oorschot om de publicatie van het derde deel van Reves biografie, 'De late jaren - 1975-2006', tegen te gaan. Schafthuizen gaf Maas inzage in het privéarchief van Reve, maar heeft naar eigen zeggen nooit zijn toestemming geven om citaten te gebruiken uit niet-gepubliceerd werk van zijn voormalige partner. 'De late jaren - 1975-2006' zou er bol van staan. Op 16 juni jongstleden deed de rechtbank van Amsterdam uitspraak in de zaak: Nop Maas en uitgever Van Oorschot mogen het derde deel van de biografie uitgeven, maar dan zonder de bewuste citaten. Afgelopen weekend stonden beide heren opnieuw met getrokken messen tegenover elkaar. 'Joop kondigde aan mij te komen doodschieten,' stelt Maas in de Volkskrant, 'en wel door mijn hart, door mijn hoofd en door mijn hersens. Al zou ik die niet hebben.' Schafthuizen ontkent de feiten niet, integendeel. 'Alleen heb ik niet gezegd dat ik hem dood ga schieten, maar dat ik hem hartstikke dood zal schieten.' Nop Maas vindt dat hij de bedreiging niet 'als een akkefietje' kan afdoen en diende klacht in. Schafthuizen reageert gelaten in de Volkskrant: 'Maas moet hoognodig naar de dokter toe, die heeft professionele hulp nodig. En van zulke patiënten zijn er meer dan u denkt.' Isabel Allende wint Hans Christian Andersen Literatuurprijs De Chileense schrijfster Isabel Allende heeft de Hans Christian Andersen Literatuurprijs gewonnen. De prijs ter waarde van 67.000 euro wordt uitgereikt aan schrijvers die met hun werk het dichtst aanleunen bij het oeuvre van de sprookjesschrijver. Isabel Allende is vooral bekend van haar boek 'Het huis met de geesten' dat in 1993 verfilmd werd (The House of the Spirits), maar ook het succesvolle 'Paula' en 'Het eiland onder de zee' zijn van haar hand. In september mag ze in Odense, de geboortestad van Andersen in Denemarken, haar prijs in ontvangst nemen. De onderscheiding wordt pas voor de tweede keer uitgereikt en mag niet verward worden met de H.C. Andersen Award die door de IBBY wordt ingericht voor kinder- en jeugdschrijvers. Vorig jaar ging J.K. Rowling, de geestelijke mama van Harry Potter, met de eer lopen. Inge Pelemans