Frans Pointl werd in Nederland en Vlaanderen wereldberoemd toen hij in de literaire tv-talkshow op zondagavond bij Adriaan van Dis in 1989 gevat-humoristisch over 'De kip die over de soep vloog', een verhalenbundel, kwam praten. Gisteren overleed Pointl in een bejaardeninstelling.

Buitenbeentje

Pointl was een buitenbeentje in de Nederlandstalige letteren die met zijn joodse roots in het rijtje Arnon Grunberg, Leon de Winter en Harry Mulisch thuishoort. Hij debuteerde al eind jaren 1950 met poëzie die onopgemerkt bleef tot hij in 1989 dus bij Adriaan van Dis als een volleerde stand-up comedian over zijn verhalendebuut 'De kip die over de soep vloog' kwam praten. Prompt werd hij dat jaar genomineerd voor de shortlist van de AKO-Literatuurprijs (nu ECI-Literatuurprijs).

Typisch joodse humor

Pointl, zoon van een joodse moeder en een Oostenrijkse vader, bezat die typisch joodse humor die zelfs aan het ergste toch nog een vrolijke noot kan ontlokken. Ook na het instantsucces van 'De kip' bleef hij kortverhalen publiceren die echter nooit het verkoopssucces van de Van Dis-hype - 100.000 exemplaren verkocht - konden evenaren. In 2013 publiceerde hij met 'De laatste kamer' zijn finale verhalenbundel, waar hij op de cover met zijn geliefkoosde vrienden - katten - poseerde (zie afbeelding).

Frank Hellemans

Frans Pointl werd in Nederland en Vlaanderen wereldberoemd toen hij in de literaire tv-talkshow op zondagavond bij Adriaan van Dis in 1989 gevat-humoristisch over 'De kip die over de soep vloog', een verhalenbundel, kwam praten. Gisteren overleed Pointl in een bejaardeninstelling.BuitenbeentjePointl was een buitenbeentje in de Nederlandstalige letteren die met zijn joodse roots in het rijtje Arnon Grunberg, Leon de Winter en Harry Mulisch thuishoort. Hij debuteerde al eind jaren 1950 met poëzie die onopgemerkt bleef tot hij in 1989 dus bij Adriaan van Dis als een volleerde stand-up comedian over zijn verhalendebuut 'De kip die over de soep vloog' kwam praten. Prompt werd hij dat jaar genomineerd voor de shortlist van de AKO-Literatuurprijs (nu ECI-Literatuurprijs). Typisch joodse humorPointl, zoon van een joodse moeder en een Oostenrijkse vader, bezat die typisch joodse humor die zelfs aan het ergste toch nog een vrolijke noot kan ontlokken. Ook na het instantsucces van 'De kip' bleef hij kortverhalen publiceren die echter nooit het verkoopssucces van de Van Dis-hype - 100.000 exemplaren verkocht - konden evenaren. In 2013 publiceerde hij met 'De laatste kamer' zijn finale verhalenbundel, waar hij op de cover met zijn geliefkoosde vrienden - katten - poseerde (zie afbeelding).Frank Hellemans