Marente de Moor schreef met 'Gezellige verhalen' de beste Nederlandstalige verhalenbundel, aldus de jury van de J.M.A..Biesheuvelprijs. Frederik Willem Daem viel met zijn opgemerkte verhalendebuut 'Zelfs de vogels vallen' net niet in de prijzen.

Heerlijke ongezelligheid

Marente de Moor, Filip Naudts
Marente de Moor © Filip Naudts

Deze week loopt in Nederland in de boekhandels de week van het korte verhaal. Sinds verleden jaar hoort daar de uitreiking van de Biesheuvelprijs bij, een literaire prijs die via crowdfunding wordt opgehaald en waarvan het bedrag dus op voorhand niet vastligt. De Biesheuvelprijs bekroont de beste Nederlandstalige verhalenbundel van afgelopen jaar.

Marente de Moor, dochter van de bekende Nederlandse romanschrijfster Margriet de Moor, ontving welgeteld 4.875,35 euro voor de nu uitverkoren verhalenbundel 'Gezellige verhalen' (Querido). De jury prees haar "rijke verbeeldingskracht, stilistische souplesse en een boeket aan heerlijke ongezelligheid".

Zelf coveromslag tekenen

Twintiger Frederik Willem Daem die met 'Zelfs de vogels vallen' nog maar net in het literaire wereldje komt kijken, kreeg al onmiddellijk een eervolle vermelding. Daem tekende bij verschijnen van zijn debuut eigenhandig elk afzonderlijk coveromslag van 'Zelfs de vogels vallen'. Ook de Nederlander Jori Stam werd, samen met Daem, genoemd voor zijn bundel 'Een volstrekt nutteloos mens'.

De Moor was eerder al aan het feest met haar roman 'De Nederlandse maagd', waarmee ze de prestigieuze AKO Literatuurprijs 2011 won die goed is voor 50.000 euro.

De Biesheuvelprijs is een buitenbeentje in het prijzenlandschap want de naamgever ervan - notoir verhalenschrijver J.M.A. Biesheuvel - leeft nog en is momenteel 76 jaar.

Marente de Moor schreef met 'Gezellige verhalen' de beste Nederlandstalige verhalenbundel, aldus de jury van de J.M.A..Biesheuvelprijs. Frederik Willem Daem viel met zijn opgemerkte verhalendebuut 'Zelfs de vogels vallen' net niet in de prijzen.Heerlijke ongezelligheidDeze week loopt in Nederland in de boekhandels de week van het korte verhaal. Sinds verleden jaar hoort daar de uitreiking van de Biesheuvelprijs bij, een literaire prijs die via crowdfunding wordt opgehaald en waarvan het bedrag dus op voorhand niet vastligt. De Biesheuvelprijs bekroont de beste Nederlandstalige verhalenbundel van afgelopen jaar.Marente de Moor, dochter van de bekende Nederlandse romanschrijfster Margriet de Moor, ontving welgeteld 4.875,35 euro voor de nu uitverkoren verhalenbundel 'Gezellige verhalen' (Querido). De jury prees haar "rijke verbeeldingskracht, stilistische souplesse en een boeket aan heerlijke ongezelligheid".Zelf coveromslag tekenenTwintiger Frederik Willem Daem die met 'Zelfs de vogels vallen' nog maar net in het literaire wereldje komt kijken, kreeg al onmiddellijk een eervolle vermelding. Daem tekende bij verschijnen van zijn debuut eigenhandig elk afzonderlijk coveromslag van 'Zelfs de vogels vallen'. Ook de Nederlander Jori Stam werd, samen met Daem, genoemd voor zijn bundel 'Een volstrekt nutteloos mens'.De Moor was eerder al aan het feest met haar roman 'De Nederlandse maagd', waarmee ze de prestigieuze AKO Literatuurprijs 2011 won die goed is voor 50.000 euro.De Biesheuvelprijs is een buitenbeentje in het prijzenlandschap want de naamgever ervan - notoir verhalenschrijver J.M.A. Biesheuvel - leeft nog en is momenteel 76 jaar.