De eind vorig jaar overleden 'Jommeke'-tekenaar Jef Nys had een innige band met de kustgemeente Koksijde.

De geestelijke vader van de kinderstripheld bracht een groot deel van zijn jeugd door in het vissershuisje van zijn grootvader Carolus Nys (1842-1907) dat zich in de schaduw van de Koksijdse Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk bevindt.

Het huis kent nu een grondige renovatie en zal dit najaar worden opengesteld voor het grote publiek. Wie eerder al eens een kijkje wil nemen, kan dat doen op Open Wervendag op 30 mei. Een geanimeerde rondleiding en uitleg over de renovatie van het vissershuis staan dan op het programma.

Het vissershuisje bevindt zich in de Tulpenlaan, in de wijk Martenoom. Hendrik Nys, de vader van Jef, werd er in 1889 geboren en hij zou er blijven tot hij gemobileerd werd voor de Eerste Wereldoorlog. Nadien verhuisde hij naar Antwerpen waar hij als sassenier aan de slag kon gaan, hij trouwde en kreeg vier kinderen. Waaronder Jef Nys, de man die Vlaanderen later 'Jommeke' zou schenken.

Hendriks twee zussen, Melanie en Mathilde, trouwden met stoere IJslandvaarders en Mathilde bleef met haar man Isidoor in het vissershuisje wonen. Neefje Jef bracht ettelijke zomervakanties door bij zijn oom Isidoor. Het huis wordt momenteel gerenoveerd en het is de bedoeling dat het een van de ankerpunten wordt van het toeristisch aanbod van de gemeente Koksijde.

Eenmaal het woonhuis in zijn glorie van weleer hersteld en ingericht is, mag de bezoeker zich verwachten aan een museum met aandacht voor Jef Nys, 'Jommeke', het leven in Koksijde en de visserij in Koksijde. De werken die eind vorig jaar gestart zijn, kennen normaal een einde in het najaar van 2010.

Op Open Wervendag dat doorgaat op zondag 30 mei van 10u00 tot 17u00 word je geïnformeerd over de restauratietechnieken en de plannen die het gemeentebestuur heeft met dit pand.

Meer stripnieuwtjes leest u op Strip Turnhout.

De eind vorig jaar overleden 'Jommeke'-tekenaar Jef Nys had een innige band met de kustgemeente Koksijde. De geestelijke vader van de kinderstripheld bracht een groot deel van zijn jeugd door in het vissershuisje van zijn grootvader Carolus Nys (1842-1907) dat zich in de schaduw van de Koksijdse Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk bevindt. Het huis kent nu een grondige renovatie en zal dit najaar worden opengesteld voor het grote publiek. Wie eerder al eens een kijkje wil nemen, kan dat doen op Open Wervendag op 30 mei. Een geanimeerde rondleiding en uitleg over de renovatie van het vissershuis staan dan op het programma. Het vissershuisje bevindt zich in de Tulpenlaan, in de wijk Martenoom. Hendrik Nys, de vader van Jef, werd er in 1889 geboren en hij zou er blijven tot hij gemobileerd werd voor de Eerste Wereldoorlog. Nadien verhuisde hij naar Antwerpen waar hij als sassenier aan de slag kon gaan, hij trouwde en kreeg vier kinderen. Waaronder Jef Nys, de man die Vlaanderen later 'Jommeke' zou schenken. Hendriks twee zussen, Melanie en Mathilde, trouwden met stoere IJslandvaarders en Mathilde bleef met haar man Isidoor in het vissershuisje wonen. Neefje Jef bracht ettelijke zomervakanties door bij zijn oom Isidoor. Het huis wordt momenteel gerenoveerd en het is de bedoeling dat het een van de ankerpunten wordt van het toeristisch aanbod van de gemeente Koksijde. Eenmaal het woonhuis in zijn glorie van weleer hersteld en ingericht is, mag de bezoeker zich verwachten aan een museum met aandacht voor Jef Nys, 'Jommeke', het leven in Koksijde en de visserij in Koksijde. De werken die eind vorig jaar gestart zijn, kennen normaal een einde in het najaar van 2010. Op Open Wervendag dat doorgaat op zondag 30 mei van 10u00 tot 17u00 word je geïnformeerd over de restauratietechnieken en de plannen die het gemeentebestuur heeft met dit pand. Meer stripnieuwtjes leest u op Strip Turnhout.