Met de opnames wordt al volgende maand gestart, zo zei hij in een lang interview met de Britse krant The Guardian. De serie zal 'Occupied' heten. Nesbø presenteerde het idee al twee jaar geleden aan de televisie, maar men vond het fel overdreven. De gebeurtenissen in Oekraïne maken nu Nesbø's idee helemaal niet meer overdreven. 'Het gevoel dat we er veilig bijzitten en dat dingen niet veranderen, is een illusie. We nemen veel aan als vanzelfsprekend in Scandinavië, maar de zaken kunnen snel veranderen. We kunnen heel wat leren van andere landen', aldus Nesbø in het interview.

Hij verwijst daarbij naar Joegoslavië in de jaren negentig van vorige eeuw. 'Het democratisch land was op de goeie weg, maar Slobodan Milo¨ević had maar zes maanden nodig om een burgeroorlog te ontketenen. 'Occupied' wordt een what if? over de naweeën van een Russische bezetting van Noorwegen.

De zoon: nieuwe Nesbø

In het gesprek gaat Nesbø ook in op de misdaad in zijn land, een van de rijkste van Europa. Internationale misdaad deed er zijn intrede twintig jaar geleden. Drugshandel is nu zeker beter georganiseerd dan vroeger. Toch is het volgens hem niet zo dat twee of drie drugslords de hele markt beheersen. Hij geeft toe dat hij in zijn jongste boek, 'De zoon', alles wat eenvoudiger voorgesteld heeft dan het is. Toch is het Oslo van Nesbø voor 90% realiteit. Voor het verhaal is de stad wel wat zwarter gekleurd.

Intussen zijn de rechten van de thriller al verkocht aan Warner Bros. De roman gaat over een jonge man, Sonny, die in de gevangenis zit omwille van misdaden die hij niet pleegde, maar wel bekende. Alleen waren anderen de daders en nam Sonny de schuld van zijn celgenoten op zich. Om het rustig te hebben, aan wat heroïne te geraken en informatie te krijgen. Als hij verneemt dat zijn vader, een politieman die als corrupt werd beschouwd, zelfmoord heeft gepleegd en helemaal niet corrupt was, ontvlucht hij de gevangenis. Hij wil wraak nemen en een vriend van zijn vader, inspecteur Kefas, staat hem bij.

Macbeth

De thriller verschijnt in september in het Nederlands bij De Bezige Bij/Cargo en heel binnenkort in het Engels. Harry Hole, in tien boeken de centrale figuur bij Nesbø, doet dit keer niet mee. Maar het is niet uitgesloten dat hij nog terugkeert. Nesbø werkt intussen ook nog aan een eigen versie van 'Macbeth', een van Shakespeare's zwartste tragedies. Hij doet dat in het kader van het Hogart Shakespeare-project. Aan een reeks bekende schrijvers zoals Margaret Atwood, Anne Tyler, Howard Jacobson en Jeanette Winterson werd gevraagd de schrijver opnieuw te interpreteren voor het publiek van deze eeuw.

Van Nesbø zijn meer dan 20 miljoen boeken in 40 landen verkocht.

Fred Braeckman

Met de opnames wordt al volgende maand gestart, zo zei hij in een lang interview met de Britse krant The Guardian. De serie zal 'Occupied' heten. Nesbø presenteerde het idee al twee jaar geleden aan de televisie, maar men vond het fel overdreven. De gebeurtenissen in Oekraïne maken nu Nesbø's idee helemaal niet meer overdreven. 'Het gevoel dat we er veilig bijzitten en dat dingen niet veranderen, is een illusie. We nemen veel aan als vanzelfsprekend in Scandinavië, maar de zaken kunnen snel veranderen. We kunnen heel wat leren van andere landen', aldus Nesbø in het interview. Hij verwijst daarbij naar Joegoslavië in de jaren negentig van vorige eeuw. 'Het democratisch land was op de goeie weg, maar Slobodan Milo¨ević had maar zes maanden nodig om een burgeroorlog te ontketenen. 'Occupied' wordt een what if? over de naweeën van een Russische bezetting van Noorwegen. De zoon: nieuwe NesbøIn het gesprek gaat Nesbø ook in op de misdaad in zijn land, een van de rijkste van Europa. Internationale misdaad deed er zijn intrede twintig jaar geleden. Drugshandel is nu zeker beter georganiseerd dan vroeger. Toch is het volgens hem niet zo dat twee of drie drugslords de hele markt beheersen. Hij geeft toe dat hij in zijn jongste boek, 'De zoon', alles wat eenvoudiger voorgesteld heeft dan het is. Toch is het Oslo van Nesbø voor 90% realiteit. Voor het verhaal is de stad wel wat zwarter gekleurd. Intussen zijn de rechten van de thriller al verkocht aan Warner Bros. De roman gaat over een jonge man, Sonny, die in de gevangenis zit omwille van misdaden die hij niet pleegde, maar wel bekende. Alleen waren anderen de daders en nam Sonny de schuld van zijn celgenoten op zich. Om het rustig te hebben, aan wat heroïne te geraken en informatie te krijgen. Als hij verneemt dat zijn vader, een politieman die als corrupt werd beschouwd, zelfmoord heeft gepleegd en helemaal niet corrupt was, ontvlucht hij de gevangenis. Hij wil wraak nemen en een vriend van zijn vader, inspecteur Kefas, staat hem bij. MacbethDe thriller verschijnt in september in het Nederlands bij De Bezige Bij/Cargo en heel binnenkort in het Engels. Harry Hole, in tien boeken de centrale figuur bij Nesbø, doet dit keer niet mee. Maar het is niet uitgesloten dat hij nog terugkeert. Nesbø werkt intussen ook nog aan een eigen versie van 'Macbeth', een van Shakespeare's zwartste tragedies. Hij doet dat in het kader van het Hogart Shakespeare-project. Aan een reeks bekende schrijvers zoals Margaret Atwood, Anne Tyler, Howard Jacobson en Jeanette Winterson werd gevraagd de schrijver opnieuw te interpreteren voor het publiek van deze eeuw. Van Nesbø zijn meer dan 20 miljoen boeken in 40 landen verkocht.Fred Braeckman