Maart boekenmaand: na het Mind The Book-festival, de Boekenweek, de Jeugdboekenweek en het Rotspaleis is het komend weekend de beurt aan het tweejaarlijkse Brusselse Passa Porta Festival dat van donderdagavond 26 maart tot zondagavond 29 maart meer dan 100 internationale en Vlaamse schrijvers programmeert onder het motto 'Now & Then'. De relatie tussen literatuur en (onze) tijd is met andere woorden de rode draad van deze 5e Passa Porta-editie.

Knaller

De vierdaagse opent met een knaller. Nobelprijswinnaar Literatuur 2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio komt op donderdagavond 26 maart langs in de Brusselse Bozar om 20.30u. Hij voert met auteur Jean-Luc Outers een gesprek over het festivalthema 'Now & Then', zijn oeuvre en de opstandigheid die hem al jarenlang motiveert. David Van Reybrouck houdt eerst een korte openingsrede.

Op zaterdag 28 maart gaat in het Brusselse Flagey-gebouw de lange nacht van het korte verhaal door met Michel Faber als meest bekende internationale gast en de Vlaamse verhalenschrijfster Annelies Verbeke. An Pierlé zorgt voor het streepje muziek tussen al het woordgeweld.

Kruim van de letteren

Zondag 29 maart doet het festival zijn internationale, kosmopolitische reputatie alle eer aan en worden ongeveer 100 verschillende acts op de bezoekers losgelaten in 15 talen en op een 25-tal Brusselse locaties. Het kruim van de Vlaamse letteren met onder anderen Stefan Hertmans, Koen Peeters, Tom Lanoye, Yves Petry en Peter Terrin staat er schouder aan schouder met internationaal geweld, zoals Michel Faber en Julia Kristeva.

Om 18.15u sluit de Britse romancier Ian McEwan de lustrumeditie van het tweejaarlijkse festival af in Bozar. Annelies Beck heeft met hem een babbel over 's mans werk natuurlijk, en de plaats ervan in dit tijdsgewricht. McEwan is, zoals bekend, een auteur die zich graag op sleeptouw laat nemen door de maatschappelijke actualiteit.

Frank Hellemans

Maart boekenmaand: na het Mind The Book-festival, de Boekenweek, de Jeugdboekenweek en het Rotspaleis is het komend weekend de beurt aan het tweejaarlijkse Brusselse Passa Porta Festival dat van donderdagavond 26 maart tot zondagavond 29 maart meer dan 100 internationale en Vlaamse schrijvers programmeert onder het motto 'Now & Then'. De relatie tussen literatuur en (onze) tijd is met andere woorden de rode draad van deze 5e Passa Porta-editie.KnallerDe vierdaagse opent met een knaller. Nobelprijswinnaar Literatuur 2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio komt op donderdagavond 26 maart langs in de Brusselse Bozar om 20.30u. Hij voert met auteur Jean-Luc Outers een gesprek over het festivalthema 'Now & Then', zijn oeuvre en de opstandigheid die hem al jarenlang motiveert. David Van Reybrouck houdt eerst een korte openingsrede.Op zaterdag 28 maart gaat in het Brusselse Flagey-gebouw de lange nacht van het korte verhaal door met Michel Faber als meest bekende internationale gast en de Vlaamse verhalenschrijfster Annelies Verbeke. An Pierlé zorgt voor het streepje muziek tussen al het woordgeweld.Kruim van de letterenZondag 29 maart doet het festival zijn internationale, kosmopolitische reputatie alle eer aan en worden ongeveer 100 verschillende acts op de bezoekers losgelaten in 15 talen en op een 25-tal Brusselse locaties. Het kruim van de Vlaamse letteren met onder anderen Stefan Hertmans, Koen Peeters, Tom Lanoye, Yves Petry en Peter Terrin staat er schouder aan schouder met internationaal geweld, zoals Michel Faber en Julia Kristeva. Om 18.15u sluit de Britse romancier Ian McEwan de lustrumeditie van het tweejaarlijkse festival af in Bozar. Annelies Beck heeft met hem een babbel over 's mans werk natuurlijk, en de plaats ervan in dit tijdsgewricht. McEwan is, zoals bekend, een auteur die zich graag op sleeptouw laat nemen door de maatschappelijke actualiteit.Frank Hellemans