Jeugdschrijver Jan Simoen (59) overleden

  • Bijgewerkt om
  • Bron : Knack

In de nacht van 4 op 5 januari is Jan Simoen aan de gevolgen van kanker overleden.

Jan Simoen had in december 2012 al grote afscheidsinterviews in De Standaard en De Morgen gegeven omdat hij ongeneeslijk aan kanker leed. Op zijn persoonlijke website staat nu het bericht van zijn overlijden. Uitgeverij Querido bevestigde ondertussen het nieuws.

Simoen, geboortig uit Oostende, was van opleiding romanist die oorspronkelijk lesgever Frans in het Leuvense was. Hij ontpopte zich aanvankelijk tot kunstfotograaf in de theaterwereld en debuteerde pas laat als schrijver. In 1993 verscheen 'Duizend stenen ogen', gevolgd door 'Met mij gaat alles goed' in 1996 over een student-vriend die vroegtijdig aan AIDS overleed. Simoen gaf het lesgeven op en werd een succesvolle en graaggelezen jeugdauteur.

In 2007 verscheen 'Slecht' waarvoor Simoen een Boekenwelp en De Gouden Zoen ontving. Zijn meest recente boek 'De nacht van 2 april' verscheen in het najaar van 2012, aldus het persbericht van zijn huisuitgeverij Querido.

Simoen was bij leven en welzijn een melancholische man die veel interesse had voor het clair-obscur van de werkelijkheid. Hij sprak steevast op zachte toon en vaak ook met een monkellachje. Dat hij terminaal aan kanker leed, stak hij niet onder stoelen of banken. In februari 2012 zette Simoen Kanker4Life op, waarmee hij wilde aantonen dat ook mensen met kanker nog energiek en genereus genoeg zijn om andere mensen in nood te helpen. Hij deed dit via digitale nieuwsbrieven die andere (kanker)patiënten een hart onder de riem staken. Zijn zoon zou dit levenswerk willen voortzetten, aldus nog Querido.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Meer