Knack-redacteur Jeroen De Preter had normaal twee gasten op zijn sofa gekregen voor het laatste debat van de Boekenbeurs, maar N-VA-woordvoerder en auteur Joachim Pohlmann (Een unie van het eigen) zat vast in de file. Jeroen Olyslaegers moest het dus alleen doen, maar had met zijn roman Wij genoe gespreksstof.

Al ging het vooral over, wie anders, Donald Trump. 'Als je denkt dat mensen voor hem hebben gestemd als aanval tegen de elite: dat klopt niet. Ja, er is een groot wantrouwen tegen de elite, maar het gaat die mensen vooral om hun job en hun geld. De American Dream is al drie generaties compleet uitgeschakeld. Trump gebruikt niet voor niets woorden als movement of revolution.

'Trump gelooft niet in klimaatopwarming, terwijl het tien over twaalf is voor onze planeet. Dat schoot als eerste door mijn hoofd', zegt Olyslaegers. 'We moeten als gemeenschap reageren, ook tegen zijn andere standpunten, maar we lijken verdeelder dan ooit. Het is toch hallucinant dat we feminisme weer moeten gaan uitleggen aan onze kinderen en dat mensen verlangen naar conservatisme dat ze nooit zelf bewust hebben meegemaakt, naar het klimaat van de jaren 40 en 50?'

'We kunnen alleen maar vaststellen dat Bernie Sanders gelijk heeft gehad: Clinton kon het niet aan, al had ze meer stemmen dan Trump. Zelf zou ik nooit of nooit voor Trump of Clinton stemmen. Mocht ik Amerikaan geweest zijn, mijn stem had naar Jill Stein (onafhankelijke kandidaat, nvdr) gegaan.'

Ook voor zittend president Barack Obama is Olyslaegers niet mals. 'Hij speecht goed, heeft gevoel voor humor en hij ziet er goed uit, maar we moeten kijken naar de feiten. Ik denk dat we bunnen twintig jaar onze ogen groot gaan opentrekken als we terugkijken naar het buitenlands beleid van Obama.' (JVL)

Knack-redacteur Jeroen De Preter had normaal twee gasten op zijn sofa gekregen voor het laatste debat van de Boekenbeurs, maar N-VA-woordvoerder en auteur Joachim Pohlmann (Een unie van het eigen) zat vast in de file. Jeroen Olyslaegers moest het dus alleen doen, maar had met zijn roman Wij genoe gespreksstof.Al ging het vooral over, wie anders, Donald Trump. 'Als je denkt dat mensen voor hem hebben gestemd als aanval tegen de elite: dat klopt niet. Ja, er is een groot wantrouwen tegen de elite, maar het gaat die mensen vooral om hun job en hun geld. De American Dream is al drie generaties compleet uitgeschakeld. Trump gebruikt niet voor niets woorden als movement of revolution.'Trump gelooft niet in klimaatopwarming, terwijl het tien over twaalf is voor onze planeet. Dat schoot als eerste door mijn hoofd', zegt Olyslaegers. 'We moeten als gemeenschap reageren, ook tegen zijn andere standpunten, maar we lijken verdeelder dan ooit. Het is toch hallucinant dat we feminisme weer moeten gaan uitleggen aan onze kinderen en dat mensen verlangen naar conservatisme dat ze nooit zelf bewust hebben meegemaakt, naar het klimaat van de jaren 40 en 50?''We kunnen alleen maar vaststellen dat Bernie Sanders gelijk heeft gehad: Clinton kon het niet aan, al had ze meer stemmen dan Trump. Zelf zou ik nooit of nooit voor Trump of Clinton stemmen. Mocht ik Amerikaan geweest zijn, mijn stem had naar Jill Stein (onafhankelijke kandidaat, nvdr) gegaan.' Ook voor zittend president Barack Obama is Olyslaegers niet mals. 'Hij speecht goed, heeft gevoel voor humor en hij ziet er goed uit, maar we moeten kijken naar de feiten. Ik denk dat we bunnen twintig jaar onze ogen groot gaan opentrekken als we terugkijken naar het buitenlands beleid van Obama.' (JVL)