De ECI Literatuurprijs is gewonnen door Jeroen Brouwers (75) voor zijn roman 'Het hout'. Dat maakte juryvoorzitter Andrée van Es bekend op het Crossing Border Festival in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. De bekendmaking werd uitgezonden in het tv-nieuwsprogramma Nieuwsuur. De auteur zelf kon vanwege gezondheidsproblemen niet bij de bekendmaking aanwezig zijn, en zijn redacteur, Anita Roeland, nam de prijs namens hem in ontvangst.

Er was wel een tv-ploeg naar het Limburgse Zutendaal afgereisd, van waar de schrijver kon reageren.

Aan de prijs is een cheque voor 50.000 euro verbonden.

Brouwers had de prijs, die toen nog de AKO Literatuurprijs heette, in 2001 al een gewonnen voor 'Geheime kamers'.

Misbruik

De andere genomineerden waren volgens de Volkskrant wel present in Den Haag: Stephan Enter (Compassie), Mark Schaevers (Orgelman, de biografie van de schilder Felix Nussbaum), debutante Inge Schilperoord (Muidhond), P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer) en Annelies Verbeke (Dertig dagen).

'Het hout' gaat, in de woorden van juryvoorzitter Andrée van Es, "over onderdrukking en seksueel misbruik op een katholiek jongensinternaat". De jury koos volgens haar voor "meesterschap, stilistische brille, voor beklemming en verlossing".

Met 'Het hout', een zeldzaam donkere en haast claustrofobische roman, richt Brouwers zijn pijlen op de pedofiele praktijken in de katholieke kerk, het rigoureuze denken van de geestelijken, de benauwdheid van hun zelfgekozen ideologische gevangenschap, en de manier waarop zij jongeren geestelijk én fysiek kapotmaken. De briljante essayist Brouwers doet dit via een verhaal in ik-vorm waarin het hoofdpersonage, de 26-jarige Eldert Haman alias broeder Bonaventura, schippert tussen het celibaat en de seksualiteit, en tussen medeleven met de fysiek en seksueel mishandelde jongeren op het internaat en zijn passieve lafheid om voor de goede zaak op te komen.

In een recent interview sprak Brouwers de hoop uit dat deze roman een verfilming krijgt - wat een primeur zou zijn voor hem. Hij weet zelfs wie het boek moet verfilmen: Stijn Coninx.

Vorig jaar won Stefan Hertmans de ECI Literatuurprijs met zijn boek 'Oorlog en terpentijn'.

(Belga/RR)

De ECI Literatuurprijs is gewonnen door Jeroen Brouwers (75) voor zijn roman 'Het hout'. Dat maakte juryvoorzitter Andrée van Es bekend op het Crossing Border Festival in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. De bekendmaking werd uitgezonden in het tv-nieuwsprogramma Nieuwsuur. De auteur zelf kon vanwege gezondheidsproblemen niet bij de bekendmaking aanwezig zijn, en zijn redacteur, Anita Roeland, nam de prijs namens hem in ontvangst. Er was wel een tv-ploeg naar het Limburgse Zutendaal afgereisd, van waar de schrijver kon reageren.Aan de prijs is een cheque voor 50.000 euro verbonden.Brouwers had de prijs, die toen nog de AKO Literatuurprijs heette, in 2001 al een gewonnen voor 'Geheime kamers'.De andere genomineerden waren volgens de Volkskrant wel present in Den Haag: Stephan Enter (Compassie), Mark Schaevers (Orgelman, de biografie van de schilder Felix Nussbaum), debutante Inge Schilperoord (Muidhond), P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer) en Annelies Verbeke (Dertig dagen).'Het hout' gaat, in de woorden van juryvoorzitter Andrée van Es, "over onderdrukking en seksueel misbruik op een katholiek jongensinternaat". De jury koos volgens haar voor "meesterschap, stilistische brille, voor beklemming en verlossing". Met 'Het hout', een zeldzaam donkere en haast claustrofobische roman, richt Brouwers zijn pijlen op de pedofiele praktijken in de katholieke kerk, het rigoureuze denken van de geestelijken, de benauwdheid van hun zelfgekozen ideologische gevangenschap, en de manier waarop zij jongeren geestelijk én fysiek kapotmaken. De briljante essayist Brouwers doet dit via een verhaal in ik-vorm waarin het hoofdpersonage, de 26-jarige Eldert Haman alias broeder Bonaventura, schippert tussen het celibaat en de seksualiteit, en tussen medeleven met de fysiek en seksueel mishandelde jongeren op het internaat en zijn passieve lafheid om voor de goede zaak op te komen. In een recent interview sprak Brouwers de hoop uit dat deze roman een verfilming krijgt - wat een primeur zou zijn voor hem. Hij weet zelfs wie het boek moet verfilmen: Stijn Coninx. Vorig jaar won Stefan Hertmans de ECI Literatuurprijs met zijn boek 'Oorlog en terpentijn'.(Belga/RR)