Op 14 februari verschijnt 'Meester Mitraillette', de tweede roman van de West-Vlaming Jan Vantoortelboom (°1975), die opviel met zijn gevoelig debuut 'De verzonken jongen', waarvoor hij in 2011 de Bronzen Uil kreeg tijdens de eerste editie van Het Betere Boek. De nieuwe roman gaat over het wel en wee van een deserteur tijdens de Eerste Wereldoorlog, een thema dat vandaag opnieuw in de belangstelling staat.

Deze week zou immers moeten duidelijk worden of minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) historici groen licht zal geven om de problematiek van desertie tijdens de Eerste Wereldoorlog te laten uitspitten, met het oog op mogelijk eerherstel. Niet minder dan 32.000 Belgische soldaten kregen dit etiket opgekleefd. Vraag is natuurlijk of dit terecht gebeurde.

Stefan Brijs

Stefan Brijs kaartte deze controversiële problematiek al aan in zijn oorlogsepos 'Post voor mevrouw Bromley'. Enkele tientallen Vlaamse jongens, aldus Brijs in een gesprek met Knack, bleken tijdens de Eerste Wereldoorlog geëxecuteerd te zijn wegens desertie. Vantoortelboom maakt van desertie nu het hart van zijn nieuwe roman. Een jonge schoolmeester belandt in zijn boek tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven omdat hij in zijn dorp getuige is geweest van zaken die het daglicht niet kunnen velen. Als hij deserteert om zijn geliefde te zoeken wordt hij daarbij veroordeeld tot het vuurpeloton.

Frank Hellemans

Op 14 februari verschijnt 'Meester Mitraillette', de tweede roman van de West-Vlaming Jan Vantoortelboom (°1975), die opviel met zijn gevoelig debuut 'De verzonken jongen', waarvoor hij in 2011 de Bronzen Uil kreeg tijdens de eerste editie van Het Betere Boek. De nieuwe roman gaat over het wel en wee van een deserteur tijdens de Eerste Wereldoorlog, een thema dat vandaag opnieuw in de belangstelling staat.Deze week zou immers moeten duidelijk worden of minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) historici groen licht zal geven om de problematiek van desertie tijdens de Eerste Wereldoorlog te laten uitspitten, met het oog op mogelijk eerherstel. Niet minder dan 32.000 Belgische soldaten kregen dit etiket opgekleefd. Vraag is natuurlijk of dit terecht gebeurde.Stefan BrijsStefan Brijs kaartte deze controversiële problematiek al aan in zijn oorlogsepos 'Post voor mevrouw Bromley'. Enkele tientallen Vlaamse jongens, aldus Brijs in een gesprek met Knack, bleken tijdens de Eerste Wereldoorlog geëxecuteerd te zijn wegens desertie. Vantoortelboom maakt van desertie nu het hart van zijn nieuwe roman. Een jonge schoolmeester belandt in zijn boek tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven omdat hij in zijn dorp getuige is geweest van zaken die het daglicht niet kunnen velen. Als hij deserteert om zijn geliefde te zoeken wordt hij daarbij veroordeeld tot het vuurpeloton. Frank Hellemans