Jacques R. Pauwels - Big Business met nazi-Duitsland
Uitgeverij: EPO
Aantal pagina's: 240
ISBN: 9789064451294
Internet: Jacques Pauwels net

Vrede op aarde zou een ramp zijn voor de economische machtselite van de Verenigde Staten.

Het is een rode draad doorheen Big Business met nazi-Duitsland van Jacques R. Pauwels, die 63 jaar geleden in Gent werd geboren en er historicus werd, zich aan de University of Toronto in hedendaagse Duitse geschiedenis specialiseerde, en er politieke geschiedenis doceerde. Pauwels woont al 30 jaar in Canada en is tegenwoordig reisgids en touroperator, wat hem niet belet ieder jaar een boek te produceren.

Met zijn laatste bezorgt hij de lezer een nieuwe bril. Een bril waardoor de geschiedenis van de Verenigde Staten en Duitsland er helemaal anders uitziet dan in de klassieke werken over de periode van de Eerste Wereldoorlog tot nu. Over de tijd dus waarin de Verenigde Staten erin geslaagd zijn hun wil aan de rest van de wereld op te leggen.

Aan de Eerste Wereldoorlog verdienden de grote Amerikaanse ondernemingen zo veel geld dat hun land het rijkste ter wereld werd. New York werd de financiële hoofdstad van de wereld en de dollar verdrong het Britse pond als eerste munt. Met hun investeringskapitaal begonnen de Amerikaanse industriëlen en bankiers een offensief in Duitsland. Met Henry Ford op kop spanden ze samen met Adolf Hitler.

Nazisme en fascisme bleken een welkome verschijningsvorm van het kapitalisme, dat maar één doel kent: de maximalisering van de winst. Die maximalisering kwam er in de jaren dertig, in de Tweede Wereldoorlog en erna. Nooit hebben de grote Amerikaanse ondernemingen zoveel geld verdiend als door leveringen - vaak tegen woekerprijzen - aan zowel Duitsland als aan de geallieerden.

Aan de beschuldiging van landverraad ontsnapten ze door de Amerikaanse staat gewoon over te nemen. Hoe dat alles in zijn werk ging, illustreert Pauwels met voorbeelden, met namen en toenamen.

Frans Vuga

Vrede op aarde zou een ramp zijn voor de economische machtselite van de Verenigde Staten. Het is een rode draad doorheen Big Business met nazi-Duitsland van Jacques R. Pauwels, die 63 jaar geleden in Gent werd geboren en er historicus werd, zich aan de University of Toronto in hedendaagse Duitse geschiedenis specialiseerde, en er politieke geschiedenis doceerde. Pauwels woont al 30 jaar in Canada en is tegenwoordig reisgids en touroperator, wat hem niet belet ieder jaar een boek te produceren.Met zijn laatste bezorgt hij de lezer een nieuwe bril. Een bril waardoor de geschiedenis van de Verenigde Staten en Duitsland er helemaal anders uitziet dan in de klassieke werken over de periode van de Eerste Wereldoorlog tot nu. Over de tijd dus waarin de Verenigde Staten erin geslaagd zijn hun wil aan de rest van de wereld op te leggen.Aan de Eerste Wereldoorlog verdienden de grote Amerikaanse ondernemingen zo veel geld dat hun land het rijkste ter wereld werd. New York werd de financiële hoofdstad van de wereld en de dollar verdrong het Britse pond als eerste munt. Met hun investeringskapitaal begonnen de Amerikaanse industriëlen en bankiers een offensief in Duitsland. Met Henry Ford op kop spanden ze samen met Adolf Hitler.Nazisme en fascisme bleken een welkome verschijningsvorm van het kapitalisme, dat maar één doel kent: de maximalisering van de winst. Die maximalisering kwam er in de jaren dertig, in de Tweede Wereldoorlog en erna. Nooit hebben de grote Amerikaanse ondernemingen zoveel geld verdiend als door leveringen - vaak tegen woekerprijzen - aan zowel Duitsland als aan de geallieerden.Aan de beschuldiging van landverraad ontsnapten ze door de Amerikaanse staat gewoon over te nemen. Hoe dat alles in zijn werk ging, illustreert Pauwels met voorbeelden, met namen en toenamen.Frans Vuga