Jaap Bakker - Nederlands rijmwoordenboek
Uitgeverij: Bert Bakker, Amsterdam
Aantal pagina's: 504
ISBN: 9789035132610

Voorwaar een goed gevulde koek, dat Nederlands Rijmwoordenboek van Jaap Bakker, een door zijn moerstaal begeesterde Nederlandse knakker.

Of moet ik veeleer spreken van een arme stakker, of een potige smurf? Want de samenstelling van deze turf moet voor de dappere Bakker behalve een langgerekt feest vooral een met veel geduld volbrachte klus zijn geweest.

Rijm is het zout en peper op de patatten van de poëzie, al vindt menig modern dichter het behoudens lollig ook iet of wat oubollig. Taalknutselaars zijn matig geroemd en worden ook wel rijmelaars genoemd. Karamellenverzen is wat die gasten maken, roepen de aan het vrije vers verslingerde snaken.

Doch het betere rijmwerk vereist intellect en verdient diep respect. Vormvaste poëten zijn heus niet krank, ze hebben alleen maar aandacht voor de klank. Rijmende dichters lijden niet aan het een of ander eng gebrek, hun verzen klinken alleen maar af en toe een beetje gek.

Deze herziene druk van de bijbel van het rijm bevat duizenden nieuwe woorden. Zo weten liedjesschrijvers weer wat te zingen bij hun akkoorden. Puzzelaars zijn verguld: al hun vakjes raken vlotjes ingevuld. Behalve het praktische gebruik, bevat dit Rijmwoordenboek voor het eerst een theoretisch luik: een heuse dichtgids met de termen van het vak.

Zo schrijft u straks met immens gemak balladetten, ollebollekes en epigrammen, en weet u alles af van jambe, inversie en trochee. Wie weet schuilt er diep in u wel een nieuwe Drs. P. Namens de volledige redactie: succes ermee!

Inmiddels hebt u al gesnopen dat in dit stukje de rijmwoorden elkander voor de voeten lopen. Misschien klinkt het hier en daar wat geforceerd, maar ach, ik heb het toch maar geprobeerd.

Philip Hoorne

Voorwaar een goed gevulde koek, dat Nederlands Rijmwoordenboek van Jaap Bakker, een door zijn moerstaal begeesterde Nederlandse knakker.Of moet ik veeleer spreken van een arme stakker, of een potige smurf? Want de samenstelling van deze turf moet voor de dappere Bakker behalve een langgerekt feest vooral een met veel geduld volbrachte klus zijn geweest.Rijm is het zout en peper op de patatten van de poëzie, al vindt menig modern dichter het behoudens lollig ook iet of wat oubollig. Taalknutselaars zijn matig geroemd en worden ook wel rijmelaars genoemd. Karamellenverzen is wat die gasten maken, roepen de aan het vrije vers verslingerde snaken.Doch het betere rijmwerk vereist intellect en verdient diep respect. Vormvaste poëten zijn heus niet krank, ze hebben alleen maar aandacht voor de klank. Rijmende dichters lijden niet aan het een of ander eng gebrek, hun verzen klinken alleen maar af en toe een beetje gek.Deze herziene druk van de bijbel van het rijm bevat duizenden nieuwe woorden. Zo weten liedjesschrijvers weer wat te zingen bij hun akkoorden. Puzzelaars zijn verguld: al hun vakjes raken vlotjes ingevuld. Behalve het praktische gebruik, bevat dit Rijmwoordenboek voor het eerst een theoretisch luik: een heuse dichtgids met de termen van het vak.Zo schrijft u straks met immens gemak balladetten, ollebollekes en epigrammen, en weet u alles af van jambe, inversie en trochee. Wie weet schuilt er diep in u wel een nieuwe Drs. P. Namens de volledige redactie: succes ermee!Inmiddels hebt u al gesnopen dat in dit stukje de rijmwoorden elkander voor de voeten lopen. Misschien klinkt het hier en daar wat geforceerd, maar ach, ik heb het toch maar geprobeerd.Philip Hoorne