De Amerikaanse organisatie Contemporary Arts Educational Project heeft Ivo Michiels (1923) bekroond met de America Award, een prijs die zichzelf omschrijft als een alternatief voor de Nobelprijs voor Literatuur. Michiels wordt geloofd voor zijn levenslange bijdrage aan het internationaal schrijversschap. Het is de eerste keer dat die prijs naar een Vlaming gaat. De prijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt. De jury wordt jaarlijks samengesteld uit 6 à 8 Amerikaanse dichters, prozaschrijvers, theaterauteurs en literaire critici. Onder de vorige winnaars waren onder meer de Britse toneelschrijver Harold Pinter, de Portugese auteur José Saramago, de Italiaanse dichter Adrea Zanzotto, de Deense schrijver Inger Christenen en de Amerikaanse dichter John Ashbery.

Experimentele literatuur

Ivo Michiels - pseudoniem voor Henri Ceuppens - is romanschrijver en essayist. Hij begon zijn carrière als filmmaker en later als fictieschrijver. Met 'Het afscheid' (1957) en 'Journal Brut' (1958) ging hij meer de experimentele toer op en met 'Het boek alfa' (1963) werd hij de vader van de experimentele roman in Vlaanderen. Hij was door de tijd heen ook redacteur bij verschillende kranten en tijdschriften, waaronder Het Handelsblad. Hij doceerde ook aan kunst- en toneelacademies: Michiels is erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en in 1993 kreeg hij een eredoctoraat van de katholieke Universiteit Brussel. Hij werd vele malen bekroond in binnen- en buitenland, onder meer met de Staatsprijs voor Proza en de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Zijn werk is in verschillende talen vertaald.

Twee grote romancyclussen

In 2011 verscheen 'Mag ik spreken?', waarin de tiendelige romancyclus 'Journal Brut' (1983-2001) tot een nieuw en toegankelijk geheel gesmeed werd. Michiels koos voor dit boek de belangrijkste, mooiste en opvallendste passages uit de cyclus omdat hij sterk gelooft in de vitaliteit en de eeuwigdurende veranderbaarheid van een literaire tekst. Een andere romancyclus van zijn hand is de vijfdelige 'Alfa-cyclus', waarvan de eerste twee delen, 'Het boek alfa' en 'Orchis Militaris' (1968), binnenkort in Engelse vertaling verschijnen bij de Amerikaanse uitgeverij Green Integer. Diezelfde uitgeverij plant ook de uitgave van de overige drie delen: 'Exit', 'Samuel o Samuel' en 'Dixi(t)'.

Marijke Anrijs

De Amerikaanse organisatie Contemporary Arts Educational Project heeft Ivo Michiels (1923) bekroond met de America Award, een prijs die zichzelf omschrijft als een alternatief voor de Nobelprijs voor Literatuur. Michiels wordt geloofd voor zijn levenslange bijdrage aan het internationaal schrijversschap. Het is de eerste keer dat die prijs naar een Vlaming gaat. De prijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt. De jury wordt jaarlijks samengesteld uit 6 à 8 Amerikaanse dichters, prozaschrijvers, theaterauteurs en literaire critici. Onder de vorige winnaars waren onder meer de Britse toneelschrijver Harold Pinter, de Portugese auteur José Saramago, de Italiaanse dichter Adrea Zanzotto, de Deense schrijver Inger Christenen en de Amerikaanse dichter John Ashbery. Experimentele literatuur Ivo Michiels - pseudoniem voor Henri Ceuppens - is romanschrijver en essayist. Hij begon zijn carrière als filmmaker en later als fictieschrijver. Met 'Het afscheid' (1957) en 'Journal Brut' (1958) ging hij meer de experimentele toer op en met 'Het boek alfa' (1963) werd hij de vader van de experimentele roman in Vlaanderen. Hij was door de tijd heen ook redacteur bij verschillende kranten en tijdschriften, waaronder Het Handelsblad. Hij doceerde ook aan kunst- en toneelacademies: Michiels is erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en in 1993 kreeg hij een eredoctoraat van de katholieke Universiteit Brussel. Hij werd vele malen bekroond in binnen- en buitenland, onder meer met de Staatsprijs voor Proza en de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Zijn werk is in verschillende talen vertaald. Twee grote romancyclussen In 2011 verscheen 'Mag ik spreken?', waarin de tiendelige romancyclus 'Journal Brut' (1983-2001) tot een nieuw en toegankelijk geheel gesmeed werd. Michiels koos voor dit boek de belangrijkste, mooiste en opvallendste passages uit de cyclus omdat hij sterk gelooft in de vitaliteit en de eeuwigdurende veranderbaarheid van een literaire tekst. Een andere romancyclus van zijn hand is de vijfdelige 'Alfa-cyclus', waarvan de eerste twee delen, 'Het boek alfa' en 'Orchis Militaris' (1968), binnenkort in Engelse vertaling verschijnen bij de Amerikaanse uitgeverij Green Integer. Diezelfde uitgeverij plant ook de uitgave van de overige drie delen: 'Exit', 'Samuel o Samuel' en 'Dixi(t)'. Marijke Anrijs