De Italiaanse schrijver Antonio Tabucchi is in de Portugese hoofdstad Lissabon overleden aan de "gevolgen van een lange ziekte".

Tabucchi, algemeen beschouwd als een van de grootste hedendaagse Italiaanse schrijvers, werd 68. Hij was ook bekend van zijn vertalingen van werken van de Portugese schrijver Fernando Pessoa.

Tabucchi raakte onder meer bekend met "Notturno Indiano", "Sostiene Pereira" en "Tristano Muore". Dat eerste werk, dat in 1987 de Franse Prix Médicis kreeg, werd verfilmd door Alain Corneau, het tweede werd naar het grote scherm gebracht door Roberto Faenza, met Marcello Mastroianni in de hoofdrol. Boeken van Tabucchi werden vertaald in veertigl talen.

Tabucchi doceerde Portugese taal en letterkunde aan verschillende Italiaanse universiteiten. Hij schreef ook voor de Italiaanse krant Corriere della Serra en de Spaanse krant El Pais, en toonde zich een zeer geëngageerd tegenstander van de regering van Silvio Berlusconi.

Tabucchi werd op 24 september 1943 geboren in Pisa, als enige zoon van een paardenhandelaar. Hij studeerde Romaanse filologie in Pisa en letteren in Parijs. Het is daar dat hij de dichter Fernando Pessoa ontdekt. Zo begint hij ook te grasduinen in de taal en de cultuur van Portugal, dat zijn tweede thuisland wordt. (Belga/MS)

De Italiaanse schrijver Antonio Tabucchi is in de Portugese hoofdstad Lissabon overleden aan de "gevolgen van een lange ziekte". Tabucchi, algemeen beschouwd als een van de grootste hedendaagse Italiaanse schrijvers, werd 68. Hij was ook bekend van zijn vertalingen van werken van de Portugese schrijver Fernando Pessoa. Tabucchi raakte onder meer bekend met "Notturno Indiano", "Sostiene Pereira" en "Tristano Muore". Dat eerste werk, dat in 1987 de Franse Prix Médicis kreeg, werd verfilmd door Alain Corneau, het tweede werd naar het grote scherm gebracht door Roberto Faenza, met Marcello Mastroianni in de hoofdrol. Boeken van Tabucchi werden vertaald in veertigl talen. Tabucchi doceerde Portugese taal en letterkunde aan verschillende Italiaanse universiteiten. Hij schreef ook voor de Italiaanse krant Corriere della Serra en de Spaanse krant El Pais, en toonde zich een zeer geëngageerd tegenstander van de regering van Silvio Berlusconi. Tabucchi werd op 24 september 1943 geboren in Pisa, als enige zoon van een paardenhandelaar. Hij studeerde Romaanse filologie in Pisa en letteren in Parijs. Het is daar dat hij de dichter Fernando Pessoa ontdekt. Zo begint hij ook te grasduinen in de taal en de cultuur van Portugal, dat zijn tweede thuisland wordt. (Belga/MS)