Israƫlische schrijver en Holocaust-overlever Aharon Appelfeld overleden

De Israëlische schrijver en Holocaust-overlever Aharon Appelfeld is overleden op 85-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn familie in Jeruzalem. Appelfeld was een van de meest productieve Israëlische schrijvers: tot begin 2017 schreef hij 46 boeken, die vertaald werden in 35 talen, waaronder het Nederlands.

© JWH, Wikicommons

Appelfeld werd op 16 februari 1932 in Jadowa (Roemenië) geboren en groeide op in Czernowitz, in wat nu Oekraïne is. Zijn moeder werd gedood na de Duitse inval en de jonge Appelfeld kwam met zijn vader in een concentratiekamp terecht. Hij kon daaruit echter vluchten op tienjarige leeftijd en gaat na verschillende omzwervingen aan de slag als keukenjongen bij het Rode Leger. Op dertienjarige leeftijd emigreerde hij naar het toenmalige Palestina.

Joodse leven voor en na de Holocaust

Het hoofdthema van Appelfelds boeken is het Joodse leven voor en na de Holocaust en zijn jeugdherinneringen aan Oost-Europa. Over de gruwel van de Holocaust zelf schreef hij amper, en hij onthield zich ook van politieke commentaren. 'Ik ben een schrijver en de bron waaruit ik put is mijn jeugd in Europa, waar mijn ouders als gecultiveerde Europeanen hebben geleefd. Ik doe wat ik moet doen. Je vraagt ook niet aan Bach waarom hij geen politieke commentaren in het Tageblatt heeft geschreven', zei hij volgens de VRT ooit in een interview.

Appelfeld raakte in Europa bekend met de korte roman 'Badenheim 1939', die ook in het Nederlands vertaald is. Andere vertaalde werken zijn 'Plotseling, liefde', "Het verhaal van mijn leven" en 'De onsterfelijke Bartfuss'. Voor dat laatste boek en voor 'Badenheim 1939' kreeg hij de National Jewish Book Award. Daarnaast won hij de Prix Médicis en de Independent Foreign Fiction Prize, en in 2013 werd hij genomineerd voor de Man Booker International Prize.

Lees meer...