De VSB Poëzieprijs is de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste bundel van het afgelopen jaar met een bedrag van 25.000 euro. De prijsuitreiking vond plaats in de aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

De vijf genomineerden waren dit jaar de Belgen Geert van Istendael ("Het was wat was") en Maud Vanhauwaert ("Wij zijn evenwijdig") en de Nederlanders Pieter Boskma ("Zelf"), Ilja Leonard Pfeijffer ("Idyllen") en Toon Tellegen ("De werkelijkheid").

Juryvoorzitter Kees 't Hart noemde de bundel "bijzonder en meesterlijk" en roemde Pfeijffer omdat hij de grote woorden niet schuwt. "Hij is niet bevreesd voor wilde dichtregels en onversneden bravoure."

De dichter zei in een eerste reactie dat hij "diep geroerd" was. Hij feliciteerde zijn medegenomineerden ook met hun bundels. "Poëzie is geen wedstrijd, kunst is geen competitie, maar ik moet toegeven dat het iets makkelijker praat als je hebt gewonnen", aldus de auteur.

Poëzieweek

De jury van de VSB Poëzieprijs 2016 boog zich in totaal over 114 dichtbundels, zeven meer dan vorig jaar. De VSB Poëzieprijs werd voor de 22ste keer uitgereikt en is het eerste hoogtepunt in de Poëzieweek 2016, een Nederlands-Vlaamse samenwerking. Ilja Leonard Pfeijffer krijgt naast de geldprijs nog een uniek glasobject van beeldhouwer en tekenaar Maria Roosen

(Belga/RR)

De VSB Poëzieprijs is de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste bundel van het afgelopen jaar met een bedrag van 25.000 euro. De prijsuitreiking vond plaats in de aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.De vijf genomineerden waren dit jaar de Belgen Geert van Istendael ("Het was wat was") en Maud Vanhauwaert ("Wij zijn evenwijdig") en de Nederlanders Pieter Boskma ("Zelf"), Ilja Leonard Pfeijffer ("Idyllen") en Toon Tellegen ("De werkelijkheid"). Juryvoorzitter Kees 't Hart noemde de bundel "bijzonder en meesterlijk" en roemde Pfeijffer omdat hij de grote woorden niet schuwt. "Hij is niet bevreesd voor wilde dichtregels en onversneden bravoure." De dichter zei in een eerste reactie dat hij "diep geroerd" was. Hij feliciteerde zijn medegenomineerden ook met hun bundels. "Poëzie is geen wedstrijd, kunst is geen competitie, maar ik moet toegeven dat het iets makkelijker praat als je hebt gewonnen", aldus de auteur. De jury van de VSB Poëzieprijs 2016 boog zich in totaal over 114 dichtbundels, zeven meer dan vorig jaar. De VSB Poëzieprijs werd voor de 22ste keer uitgereikt en is het eerste hoogtepunt in de Poëzieweek 2016, een Nederlands-Vlaamse samenwerking. Ilja Leonard Pfeijffer krijgt naast de geldprijs nog een uniek glasobject van beeldhouwer en tekenaar Maria Roosen(Belga/RR)