‘Ik wilde een ongelovige trappist worden’ (Michel Polac)

© AFP

Een dode, een vergeten verhaal, een polemiek en een handvol Luxemburgers. Ingrediënten voor een boekenjournaal dat zijn licht laat schijnen op de Franstalige literatuur. C’est parti!

Michel Polac overlijdt op 82-jarige leeftijdMichel Polac, de beruchte Franse presentator en schrijver is niet meer. Dinsdag 7 april slaagde de “stilte erin om de vulkaan in hem te doven”. Zo hoopte de Franse auteur tenminste dat zijn dood zou zijn. In Frankrijk is hij het meest bekend als de presentator van het consumentenprogramma ‘Droit de Réponse’ uit de jaren ’80. Hij maakte ook naam als schrijver. Zijn debuut ‘Une Vie Incertaine’ (1956) ontlokte aanAlbert Camus volgend compliment : ” Dit is een auteur die je van dichtbij moet volgen : hij is intelligent, direct en soms ontroerend. ”

Tien Luxemburgse schrijvers stellen tentoon De provinciale bibliotheek van Marche-en Famenne wil met een tentoonstelling de aandacht trekken op de literaire rijkdom van Luxemburg. Met ‘Plumes et crayons luxembourgeoises’ worden tien auteurs en illustrators in het voetlicht geplaatst. Tussen hen vinden we één van de grootmeesters van de Franstalig Belgische literatuur: Armel Job. Job verbindt verwijzingen naar de oudheid met een Ardeens decor. Met onder meer ‘La Femme manquée’ heeft hij al heel wat Waalse zieltjes verovert. Wie meer over hem (en over de negen anderen) te weten wil komen, kan nog tot 21 september terecht in Marche. Meer informatie op hun toeristische site.

Polemiek rond een Albert Camus-tentoonstelling Marseille organiseert in 2013 een tentoonstelling over de existentialistische schrijver Albert Camus, zo schrijft onze zustersite L’Express. Zo wil Marseille haar jaar als culturele hoofdstad van Europa vieren. Een tweede kans voor Albert Camus, die dat jaar ook zijn honderdste verjaardag zou gevierd hebben. Dit voorjaar had een voorstelling over hem al het daglicht moeten zien. Maar Frankrijk zou Frankrijk niet zien mocht een smeuïge polemiek daar geen stokje voor gestoken hebben. De dochter van Camus trok zich op het laatste moment terug. Voor de volgende tentoonstelling is de curator vervangen: de filosoof Michel Onfray volgt historicus Benjamin Stora op. Deze zou de onafhankelijkheid van Algerije een te warm hart toedragen. Een standpunt dat de UMP-burgemeester van Marseille niet kan waarderen, zo beweren kwatongen.

Vergeten verhaal van Jean Cocteau eindelijk te koop? De Franse dichter Jean Cocteau, één van de ronkende namen van het surrealisme, schreef in 1951 het kortverhaal ‘La Croisière aux émeraudes’ voor zijn vriendin Francine Weisweiller. De uitgeefster en haar dochter hebben de fabel, sinds lang verloren gewaand, teruggevonden. Dat meldt L’Express. Als een akkoord bereikt wordt over de auteursrechten, komt een speciale editie van het manuscript uit in oktober om zo – zij het een beetje voorbarig – de vijftigste sterfdag van Jean Cocteau te vieren.

Een klare lijn voor Marcinelle 8 augustus 1956. De datum staat in het geheugen van onze Zuiderburen gegrift als de mijnramp van Marcinelle, de grootste in de geschiedenis van België. In de kolenmijn le Bois du Cazier brak brand uit. 262 mijnwerkers, onder wie een groot aantal Italiaanse immigranten, kwamen om. Voor de herdenking werkt de oude mijn dit jaar samen met de striptekenaar Sergio Salma, die de catastrofe optekende in ‘Marcinelle 56’. Marcinelle staat immers ook bekend om zijn school, die onder meer stripauteurs van het blad ‘Spirou’ voortbracht. De strip ligt in de boekhandels vanaf 29 augustus. De originele tekeningen zijn nog tot 30 september te bewonderen in le Bois du Cazier.

(LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content