‘Ik wil de poëzie rechtstreeks naar de lezer brengen’ (Chrétien Breukers)

12 bundels voor 99 euro: Chrétien Breukers wil via crowdfunding de slabakkende verkoop van poëzie tegengaan.

De Nederlandse uitgever en criticus Chrétien Breukers van De Contrabas start met een crowdfundinginitiatief om de tanende poëzieverkoop tegen te gaan. Via een abonnementsformule kunnen geïnteresseerde lezers intekenen voor een pakket van 12 bundels per jaar. Ook in Vlaanderen wordt aan crowdfunding in het boekenvak gewerkt.
Breukers ziet twee directe aanleidingen voor zijn initiatief. “Ten eerste stelde ik vast dat steeds minder boekhandels er een poëzie-aanbod op nahouden. De traditionele boekhandel heeft het moeilijk, waardoor het traditionele kanaal voor poëzieverkoop langzaam maar zeker verdwijnt. Daar komt nog bij dat je voor poëzieverkoop titels nodig hebt die je met stapels tegelijk kunt aanbieden. Met sommige bloemlezingen wil dat nog weleens lukken, maar verder?

Ten tweede was ik verbaasd over de uitspraken die Carl De Strycker, de directeur van het Poëziecentrum, in een interview met Knack Boeken deed: ‘Het gaat niet goed met de poëzieverkoop, maar met de poëzie zelf gaat het prima.’ Het Poëziecentrum houdt er een mooi archief op na – ik heb er zelf al enkele keren mogen werken – maar het is wel een archief vol bundels. Als de bundel verdwijnt, wat gaan ze dan binnen veertig jaar nog in hun archief stoppen? De bundel is een integraal onderdeel van de poëziecultuur, waarmee het zo goed heet te gaan. We hebben er dus alle belang bij dat die bundel blijft bestaan, desnoods door hem rechtstreeks naar de lezer te brengen via een crowdfundinginitiatief als het mijne.”

Met zijn uitgeverij De Contrabas lanceert Breukers een abonnementsformule , die voor 99 euro per jaar recht geeft op 12 bundels, met werk van onder anderen Hedwig Speliers en Bart Stouten. Voor volgend jaar staan nagelaten werk van de Griekse dichter Kavafis op stapel, net als nieuw werk van Jan Mysjkin en Dautzenberg.

Nog 50 crowdfunders gevraagd

Wat de respons betreft, is Breukers optimistisch: “Een dag na de lancering had ik al twintig intekenaars. Als er daar nog een vijftigtal bijkomen, zijn we vertrokken voor een jaar. Tot nu toe zijn het vooral mensen uit het boekenvak, maar ik hoop dat ook de bredere kring van poëzieliefhebbers de weg naar ons abonnement vindt.”

Eerder kwamen ook de Nederlandse uitgeverijen Podium en AfdH met crowdfundinginitiatieven. Waar maakt Breukers het verschil? “Anders dan uitgeverij Podium houden wij er geen regulier uitgavefonds op na. Net als Afdh moeten wij het hebben van de nichemarkt. Afdh is eerder prozagericht, ik mik op de poëzie. En ik maak er een punt van om een groot aantal bundels uit te geven. Maar dat kan alleen met de steun van een geïnteresseerd en liefhebbend publiek.”

Experiment

In Vlaanderen maakt crowdfunding eveneens opgeld. Zo financierde thrillerauteur Bob Van Laerhoven een deel van de vertaling van zijn boek ‘De wraak van Baudelaire” via crowdfunding.

Ook het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) werkt aan een crowdfundingplatform. Het Fonds schreef een oproep uit voor projecten in de letterkundige sfeer, die deze week afliep. Een professionele jury buigt zich nu over de (vele ) kandidaturen en selecteert een vijftal projecten die gefinancierd zullen worden via een nog op te richten crowdfundingsysteem, waarvoor de aanbestedingen lopen. “We zitten in de experimentele fase,” klinkt het bij VFL-directeur Koen Van Bockstal. “Als je bij de eersten bent die zich met dergelijke alternatieve financieringen bezighoudt, kan dat niet anders. Het is de bedoeling dat we de geselecteerde projecten niet enkel aan financiering helpen, maar ook verder begeleiden qua communicatie en mediatisering. Bedoeling is om in oktober met resultaten te komen. Ook voor ons is dit nieuw; we rapporteren onze bevindingen aan de minister, en hopen enkele do’s en don’ts op te stellen voor wie gelijkaardige plannen koestert. Het komt er vooral op aan om uit te zoeken of crowdfunding een realistische manier van werken is in de boekensector “.

Michiel Leen

Geïnteresseerden in dit initiatief van Chrétien Breukers kunnen mailen naar cbcontrabas@gmail.com en vinden ook op De Contrabas zelf meer info.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content