Kan u het nog bijhouden: al die nominaties? En vooral: wil u het nog bijhouden? 's Maandags wordt de NS Publieksprijs uitgereikt aan Simone van der Vlugt - wie? - en gelukkig niet aan Ernest van der Kwast (Qué?) die kost wat kost in de media wou komen met de onnozele onthulling van zijn zogezegd tweede schrijversego (thrillerschrijfster Suzanne Vermeer) dan wel met zijn effectieve poging om stemmen te kopen. Afijn, de Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten ook hun graantje meepikken in de pr. De winnaar krijgt immers een jaarabonnement eerste klas bij de NS ter waarde van 5867 euro.

Diezelfde maandag worden de nominaties voor de VSB Poëzieprijs bekendgemaakt die pas volgend jaar wordt toegekend nadat hij dit jaar niet is toegekend want vorig jaar was er discussie of hij ooit nog wel zou worden toegekend. Ondertussen moest die maandag eveneens worden gesignaleerd dat tijdens het weekend Erwin Mortier de Geuzenprijs had gekregen als kardinaal van de vrijzinnigheid.

Stop: dinsdag worden de nominaties voor de Taalunie Toneelschrijfprijs de wereld in geslingerd. Who cares? Ach ja, Jonathan Franzen is geen nominee voor de National Book Awards. Maar toch wel straf: de Premio Planeta - een Spaanse interplanetaire onderscheiding - gaat zowaar naar Eduardo Mendoza die hierbij 601.000 euro incasseert. Hoera! Dat zijn nog eens prijzen waar je een boek kunt voor schrijven. Die Spaanse seigneur heeft geen subsidies meer nodig. Maar de Booker is een ander paar mouwen alhoewel hij met zijn 50.000 pond niet kan tippen aan die intergalactische Spaanse generositeit. Laat staan dat de Vlaamse Debuutprijs - een schamele 6.200 euro - het opmerken waard is. Of de Prijs Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen 2010 voor dramatische kunst.

Geef mij dan maar dan de Manke Usurpator Prijs. De Antwerpse inrichters ervan gingen een studentikoze premie uitreiken voor wie het meest van leer trok tegen het Verkavelingsvlaams, ooit door Geert Van Istendael 'een manke usurpator' genoemd. Al wie 'nen properen hond' zei, katapulteerde Vlaanderen - zo Van Istendael - terug in de tijd dat Vlamingen nog als bultenaars-Quasimodo's werden gepercipieerd door de Franstalige Belgische elite. Willen wij dat? Tja, er is sowieso weinig aan te doen vermoedelijk.

Soit. Na enkele nominaties bekend gemaakt te hebben voor deze nepprijs, werd logisch beslist om de prijs dan toch maar niet uit te reiken want: 'Het taaldebat in Vlaanderen verdient het om integraal ernstig te worden genomen.'

Als boodschap kon dat wel tellen: wie de literatuur integraal au sérieux neemt, geeft niet om al dat prijzengedoe. Lang leve het goede boek!

Frank Hellemans

Kan u het nog bijhouden: al die nominaties? En vooral: wil u het nog bijhouden? 's Maandags wordt de NS Publieksprijs uitgereikt aan Simone van der Vlugt - wie? - en gelukkig niet aan Ernest van der Kwast (Qué?) die kost wat kost in de media wou komen met de onnozele onthulling van zijn zogezegd tweede schrijversego (thrillerschrijfster Suzanne Vermeer) dan wel met zijn effectieve poging om stemmen te kopen. Afijn, de Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten ook hun graantje meepikken in de pr. De winnaar krijgt immers een jaarabonnement eerste klas bij de NS ter waarde van 5867 euro. Diezelfde maandag worden de nominaties voor de VSB Poëzieprijs bekendgemaakt die pas volgend jaar wordt toegekend nadat hij dit jaar niet is toegekend want vorig jaar was er discussie of hij ooit nog wel zou worden toegekend. Ondertussen moest die maandag eveneens worden gesignaleerd dat tijdens het weekend Erwin Mortier de Geuzenprijs had gekregen als kardinaal van de vrijzinnigheid. Stop: dinsdag worden de nominaties voor de Taalunie Toneelschrijfprijs de wereld in geslingerd. Who cares? Ach ja, Jonathan Franzen is geen nominee voor de National Book Awards. Maar toch wel straf: de Premio Planeta - een Spaanse interplanetaire onderscheiding - gaat zowaar naar Eduardo Mendoza die hierbij 601.000 euro incasseert. Hoera! Dat zijn nog eens prijzen waar je een boek kunt voor schrijven. Die Spaanse seigneur heeft geen subsidies meer nodig. Maar de Booker is een ander paar mouwen alhoewel hij met zijn 50.000 pond niet kan tippen aan die intergalactische Spaanse generositeit. Laat staan dat de Vlaamse Debuutprijs - een schamele 6.200 euro - het opmerken waard is. Of de Prijs Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen 2010 voor dramatische kunst. Geef mij dan maar dan de Manke Usurpator Prijs. De Antwerpse inrichters ervan gingen een studentikoze premie uitreiken voor wie het meest van leer trok tegen het Verkavelingsvlaams, ooit door Geert Van Istendael 'een manke usurpator' genoemd. Al wie 'nen properen hond' zei, katapulteerde Vlaanderen - zo Van Istendael - terug in de tijd dat Vlamingen nog als bultenaars-Quasimodo's werden gepercipieerd door de Franstalige Belgische elite. Willen wij dat? Tja, er is sowieso weinig aan te doen vermoedelijk. Soit. Na enkele nominaties bekend gemaakt te hebben voor deze nepprijs, werd logisch beslist om de prijs dan toch maar niet uit te reiken want: 'Het taaldebat in Vlaanderen verdient het om integraal ernstig te worden genomen.' Als boodschap kon dat wel tellen: wie de literatuur integraal au sérieux neemt, geeft niet om al dat prijzengedoe. Lang leve het goede boek! Frank Hellemans