Hugo Claus belangrijkste Vlaamse schrijver aller tijden

Hugo Claus in 1976, met Sylvia Kristel. © ANP

In een enquête voor het jarige Davidsfonds bij 1.000 Vlamingen haalt Hugo Claus het nipt van Pieter Aspe als grootste Vlaamse auteur ooit terwijl de helft van de bevraagden Jef Geeraerts reeds dood waant.

Naar aanleiding van Toast Literair, de grootste literaire brunch van Vlaanderen nu zondag 18 januari, organiseerde het Davidsfonds in samenwerking met iVOX een grote literaire enquête. Ruim 1.000 Vlamingen werden op de rooster gelegd over hun kennis van de Vlaamse literaire klassiekers en over hun leesgedrag. U kan de test ook zelf doen voor u verder leest over de resultaten ervan. De deelnemers eraan scoorden gemiddeld 6 op 10.

Claus en Aspe boven

Maar liefst de helft van de Vlamingen blijft het antwoord schuldig op de vraag wie ze de belangrijkste Vlaamse romanschrijver aller tijden vinden. Hugo Claus (19,5%) wint nipt van Pieter Aspe (18%), die vooral bij de vrouwelijke lezers (26%) hoog scoort. Claus’ Het Verdriet van België wordt gezien als de belangrijkste Vlaamse roman (22%), op de voet gevolgd door De Leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience (21%).

Jef Geeraerts dood verklaard

Nagenoeg de helft van de Vlamingen (48%) weet niet dat Lijmen/Het Been een roman van Willem Elsschot is. Bijna een kwart (24%) denkt dan weer dat Elsschot De Vlaschaard (van Stijn Streuvels) schreef. Ernest Claes wordt door meer dan de helft (51%) één tot vier eeuwen te vroeg gesitueerd. Een kleine 70% kan Joost de Vries niet aanduiden als winnaar van de Gouden Boekenuil. En maar liefst de helft waant Jef Geeraerts nu reeds dood.

60% koopt nooit een boek

Naast feitelijke kennis bevroeg de enquête ook het leesgedrag van de Vlaming. Daaruit bleek dat we het afgelopen jaar gemiddeld 12 papieren romans en 5 e-books lazen. Die kregen of leenden we het vaakst van vrienden of familie maar ook de bib blijft belangrijk. Bijna 60% van de mensen die aangeven romans te lezen, gaat minstens één keer per jaar naar de bib. De kleinschalige boekenwinkel doet het dan weer minder goed. Zo’n 60% koopt er nooit een boek.

(Bron: persbericht Davidsfonds) FH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content