Hubert van Herreweghen, Geuze en humanisme, Leuven, P, 40 blz., ISBN 978-90-77757-19-2

'Wie een drank wil proeven en verstaan, moet in zijn land van herkomst gaan', aldus Goethe. Welke betere locatie om 'Geuze en humanisme' opnieuw boven de doopvont te houden dan Van Herreweghens Pajottenland? Het cultureel centrum van Strijtem-Roosdaal was zondag 16 mei volgelopen om de 90-jarige dichter opnieuw zijn lezing uit 1955 te horen brengen. Van Herreweghen zelf beperkte zich tot een inleiding. Het was zoon Karel die daarna weer 'Geuze en humanisme' tot leven bracht. Uitgever Leo Peeraer presenteerde na afloop de heruitgave van 'Geuze en humanisme' die 55 jaar na de eerste druk nergens meer te vinden was.

De lezing bewees dat deze tekst nog altijd een frisse afdronk heeft. Van Herreweghen trekt alle registers van zijn eloquentie én ironie open om de geschiedenis van de geuze te vertellen: van het maken van de lambiek en de naamgeving tot de poëtische sporen van deze drank in de Vlaamse literatuur.

De ironische oneliners mogen er zijn: 'Drank moet men 's anderendaags 's morgens beoordelen. (...) Na een geuze-avond ontwaakt men 's morgens alsof men daags tevoren een wandeling door het bos had gemaakt.' Maar ook de historiek van het Brabantse gerstenat wordt uit de doeken gedaan, inclusief de méthode champenoise van dubbele en driedubbele gisting die het bier zijn rinse en kruidige smaak geeft.

Wonderlijk hoe Van Herreweghen zijn toenmalig bezoek aan de kelders vol gistende kuipen lambiek in herinnering brengt: 'Binnen de vaten zijn de kabouters bezig. (...) Soms blaast het bier, gelijk een kwade kat (...). Soms hoort gij het piepen gelijk een nest jonge muizen.' Het hoeft niet te verbazen dat geuze-ambassadeur Van Herreweghen tongue in cheek zijn lezing de volgende ondertitel meegaf: 'Zelfgenoegzame beschouwingen over de voortreffelijkheid van het bier van Brussel en Brabant en van de mensen die het drinken.' Schol!

(pentekening door Anne van Herreweghen)

Frank Hellemans

'Wie een drank wil proeven en verstaan, moet in zijn land van herkomst gaan', aldus Goethe. Welke betere locatie om 'Geuze en humanisme' opnieuw boven de doopvont te houden dan Van Herreweghens Pajottenland? Het cultureel centrum van Strijtem-Roosdaal was zondag 16 mei volgelopen om de 90-jarige dichter opnieuw zijn lezing uit 1955 te horen brengen. Van Herreweghen zelf beperkte zich tot een inleiding. Het was zoon Karel die daarna weer 'Geuze en humanisme' tot leven bracht. Uitgever Leo Peeraer presenteerde na afloop de heruitgave van 'Geuze en humanisme' die 55 jaar na de eerste druk nergens meer te vinden was.De lezing bewees dat deze tekst nog altijd een frisse afdronk heeft. Van Herreweghen trekt alle registers van zijn eloquentie én ironie open om de geschiedenis van de geuze te vertellen: van het maken van de lambiek en de naamgeving tot de poëtische sporen van deze drank in de Vlaamse literatuur. De ironische oneliners mogen er zijn: 'Drank moet men 's anderendaags 's morgens beoordelen. (...) Na een geuze-avond ontwaakt men 's morgens alsof men daags tevoren een wandeling door het bos had gemaakt.' Maar ook de historiek van het Brabantse gerstenat wordt uit de doeken gedaan, inclusief de méthode champenoise van dubbele en driedubbele gisting die het bier zijn rinse en kruidige smaak geeft. Wonderlijk hoe Van Herreweghen zijn toenmalig bezoek aan de kelders vol gistende kuipen lambiek in herinnering brengt: 'Binnen de vaten zijn de kabouters bezig. (...) Soms blaast het bier, gelijk een kwade kat (...). Soms hoort gij het piepen gelijk een nest jonge muizen.' Het hoeft niet te verbazen dat geuze-ambassadeur Van Herreweghen tongue in cheek zijn lezing de volgende ondertitel meegaf: 'Zelfgenoegzame beschouwingen over de voortreffelijkheid van het bier van Brussel en Brabant en van de mensen die het drinken.' Schol!(pentekening door Anne van Herreweghen)Frank Hellemans