Om de debatten een stevig cachet te geven, koos organisator deBuren niet voor de eerste de beste 'ervaringsdeskundigen'. Op dinsdag 16 november, tijdens Het Debuut, praten uitgever en blogger Harold Polis van uitgeverij Meulenhoff/Manteau, schrijver en blogger Ivo Victoria en YouTube-dichteres Marjolijn van Heemstra over debuteren online.

Harold Polis heeft als uitgever, publicist en blogger een stevige reputatie, en wordt vooral geprezen om zijn heldere visie op de plaats van het boek in een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door digitale media. Ivo Victoria was in de eerste plaats blogger, tot hij in 2009 vanuit die anonieme virtualiteit de literaire bekendheid insprong met 'Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)'. Een opmerkelijk debuut, al was het maar omdat niet minder dan zeven uitgeverijen naar zijn debuutroman hengelden op basis van een ongepubliceerd kortverhaal en hij al een hype was nog voor het boek in de winkelrekken lag.

Marjolijn van Heemstra slaagde er dan weer in haar debuutbundel 'Als Mozes had doorgevraagd' op YouTube te laten voorlezen door bekende en minder bekende Nederlanders. Een slimme internetzet die haar een plaatsje opleverde in het Nederlandse culturele praatprogramma Kunststof TV. Zij zullen het hebben over de rol van Twitter als middel om toekomstige schrijvers te ontdekken, over de zin van het gratis online plaatsen van teksten, en over de vraag of een weblog wel een volwaardig debuut is.

Op 30 november, tijdens De Deadline, het tweede debat rond de invloed van het internet op het literaire leven, staat de vraag centraal hoe auteurs en hun oeuvre online kunnen voortbestaan en wat er met de literaire nalatenschap van webloggers gebeurt. In het bijzonder het werk van de overleden dichter, literatuurwetenschapper en weblogger Jeroen Mettes zal in dit gesprek aan bod komen. Sprekers zijn componist en dichter Samuel Vriezen, René van Stipriaan van het online archief DBNL en digitroubadour Didi de Paris. De moderator voor beide debatten is Matthijs De Ridder.

Jeroen Bert

Het Debuut Debuteren en het internet

dinsdag 16 november 2010 om 19.30 u. Meer info De Deadline Literair nalatenschap op het internet

dinsdag 30 november 2010 om 19.30 u.

Meer info

Beide debatavonden vinden plaats in AMVC-Letterenhuis Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen Toegang is gratis

Reserveren kan via info@deburen.eu of telefonisch (+3222121930)

Om de debatten een stevig cachet te geven, koos organisator deBuren niet voor de eerste de beste 'ervaringsdeskundigen'. Op dinsdag 16 november, tijdens Het Debuut, praten uitgever en blogger Harold Polis van uitgeverij Meulenhoff/Manteau, schrijver en blogger Ivo Victoria en YouTube-dichteres Marjolijn van Heemstra over debuteren online. Harold Polis heeft als uitgever, publicist en blogger een stevige reputatie, en wordt vooral geprezen om zijn heldere visie op de plaats van het boek in een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door digitale media. Ivo Victoria was in de eerste plaats blogger, tot hij in 2009 vanuit die anonieme virtualiteit de literaire bekendheid insprong met 'Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)'. Een opmerkelijk debuut, al was het maar omdat niet minder dan zeven uitgeverijen naar zijn debuutroman hengelden op basis van een ongepubliceerd kortverhaal en hij al een hype was nog voor het boek in de winkelrekken lag. Marjolijn van Heemstra slaagde er dan weer in haar debuutbundel 'Als Mozes had doorgevraagd' op YouTube te laten voorlezen door bekende en minder bekende Nederlanders. Een slimme internetzet die haar een plaatsje opleverde in het Nederlandse culturele praatprogramma Kunststof TV. Zij zullen het hebben over de rol van Twitter als middel om toekomstige schrijvers te ontdekken, over de zin van het gratis online plaatsen van teksten, en over de vraag of een weblog wel een volwaardig debuut is. Op 30 november, tijdens De Deadline, het tweede debat rond de invloed van het internet op het literaire leven, staat de vraag centraal hoe auteurs en hun oeuvre online kunnen voortbestaan en wat er met de literaire nalatenschap van webloggers gebeurt. In het bijzonder het werk van de overleden dichter, literatuurwetenschapper en weblogger Jeroen Mettes zal in dit gesprek aan bod komen. Sprekers zijn componist en dichter Samuel Vriezen, René van Stipriaan van het online archief DBNL en digitroubadour Didi de Paris. De moderator voor beide debatten is Matthijs De Ridder. Jeroen Bert