Nadat Hilary Mantel in oktober 2012 al records brak door als eerste vrouw en eerste Brit twee keer de Man Booker Prize te winnen, en dat met de sequel op haar vorige prijsbeest 'Wolf Hall', is ze nu ook de eerste auteur die in hetzelfde jaar de Booker en de Costa Award wint.

Mantel won in december nog de titel 'UK Author of the Year' bij de Britse National Book Awards en begin deze maand kreeg ze ook de Costa Novel Award. Vanuit die pole position nam ze het voor de Costa Book of the Year Award op tegen de laureaten van andere winnende Costa-categorieën, zoals Sally Gardner (winnaar van de Costa Award voor kinderliteratuur), Francesca Segal (winnaar van de Costa Award voor het beste debuut), Mary en Bryan Talbot (winnaars in de categorie 'biografie'), en Kathleen Jamie (laureate van de poëzieprijs).

Dat Mantel aan het langste eind trok, was geen verrassing. 2012 was haar jaar. Al waren er nogal wat tegenstemmen die vonden dat de jury, na alle aandacht die gepaard gaat met het winnen van de Booker Prize, beter een van de andere genomineerden in de kijker had gezet. Want dat is waar literaire prijzen onder andere voor dienen, om auteurs dat extra beetje aandacht (en betere verkoopcijfers) te gunnen.

"Volledig irrelevant," reageerde juryvoorzitster Jenni Murray in de Daily Telegraph. "We konden bij het nemen van een beslissing echt geen rekening houden met het aantal keren dat ze al geprezen werd. Het is gewoon het beste boek."

Dat vonden ook de andere acht juryleden, want 'Het boek Henry' werd na amper een uur delibereren verkozen tot boek van 2012. "Ik zou graag vertellen dat er bloed heeft gevloeid, maar er was absolute unanimiteit," weet Murray. "Ze stak met hoofd en schouders - meer dan met hoofd en schouders - boven de anderen uit. Ze stond op stelten."

En zo kan Hilary Mantel, na jaren wachten op erkenning in de vorm van een literaire prijs, terugblikken op een uitzonderlijk vet jaar. "Ik voel dat mijn kansen ten gunste gekeerd zijn. Natuurlijk is dat niet waar. Wat echt gekeerd is, is dat ik nu werk aan een project waarin ik het beste van mijn schrijverskwaliteiten kwijt kan en dat zich heeft aangediend op een moment dat ik er klaar voor was." Zo verklaarde ze het succes in The Guardian.

Ook financieel is 2012 een bijzonder vet jaar geworden voor Mantel. Met het prijzengeld dat ze kreeg voor de Booker Prize en beide Costa Awards komt ze op 87.500 Britse pond of 102.000 euro uit. Van 'Het boek Henry' werden ondertussen ook zo'n 240.000 exemplaren verkocht en dat getal zal na de Costa-uitreiking ongetwijfeld nog behoorlijk toenemen. Het is Hilary Mantel helemaal gegund.

Jeroen Bert


Nadat Hilary Mantel in oktober 2012 al records brak door als eerste vrouw en eerste Brit twee keer de Man Booker Prize te winnen, en dat met de sequel op haar vorige prijsbeest 'Wolf Hall', is ze nu ook de eerste auteur die in hetzelfde jaar de Booker en de Costa Award wint.Mantel won in december nog de titel 'UK Author of the Year' bij de Britse National Book Awards en begin deze maand kreeg ze ook de Costa Novel Award. Vanuit die pole position nam ze het voor de Costa Book of the Year Award op tegen de laureaten van andere winnende Costa-categorieën, zoals Sally Gardner (winnaar van de Costa Award voor kinderliteratuur), Francesca Segal (winnaar van de Costa Award voor het beste debuut), Mary en Bryan Talbot (winnaars in de categorie 'biografie'), en Kathleen Jamie (laureate van de poëzieprijs). Dat Mantel aan het langste eind trok, was geen verrassing. 2012 was haar jaar. Al waren er nogal wat tegenstemmen die vonden dat de jury, na alle aandacht die gepaard gaat met het winnen van de Booker Prize, beter een van de andere genomineerden in de kijker had gezet. Want dat is waar literaire prijzen onder andere voor dienen, om auteurs dat extra beetje aandacht (en betere verkoopcijfers) te gunnen."Volledig irrelevant," reageerde juryvoorzitster Jenni Murray in de Daily Telegraph. "We konden bij het nemen van een beslissing echt geen rekening houden met het aantal keren dat ze al geprezen werd. Het is gewoon het beste boek." Dat vonden ook de andere acht juryleden, want 'Het boek Henry' werd na amper een uur delibereren verkozen tot boek van 2012. "Ik zou graag vertellen dat er bloed heeft gevloeid, maar er was absolute unanimiteit," weet Murray. "Ze stak met hoofd en schouders - meer dan met hoofd en schouders - boven de anderen uit. Ze stond op stelten."En zo kan Hilary Mantel, na jaren wachten op erkenning in de vorm van een literaire prijs, terugblikken op een uitzonderlijk vet jaar. "Ik voel dat mijn kansen ten gunste gekeerd zijn. Natuurlijk is dat niet waar. Wat echt gekeerd is, is dat ik nu werk aan een project waarin ik het beste van mijn schrijverskwaliteiten kwijt kan en dat zich heeft aangediend op een moment dat ik er klaar voor was." Zo verklaarde ze het succes in The Guardian.Ook financieel is 2012 een bijzonder vet jaar geworden voor Mantel. Met het prijzengeld dat ze kreeg voor de Booker Prize en beide Costa Awards komt ze op 87.500 Britse pond of 102.000 euro uit. Van 'Het boek Henry' werden ondertussen ook zo'n 240.000 exemplaren verkocht en dat getal zal na de Costa-uitreiking ongetwijfeld nog behoorlijk toenemen. Het is Hilary Mantel helemaal gegund.Jeroen Bert