Het einde van De Nachten

Vandaag in het Boekenjournaal: het einde van ‘De Nachten’, veel nieuwe boeken, een nieuwe literaire prijs en een bijzonder project in Wervik.

De Nachten houden ermee op Er komt geen nieuwe editie van het Antwerpse cross-overfestival ‘De Nachten’. Dat hebben organisatoren Villanella en De Singel beslist. De jongste edities leek het succes van ‘De Nachten’ wat af te nemen, onder meer doordat met ‘Crossing Border’ een concurrent in het Antwerpse was opgedoken. “We hebben trends gezet”, vertelt mede-programmator Marc Verstappen aan De Standaard. “We hebben een jong publiek geprikkeld met woord en muziek. Maar er zat sleet op de formule.” In de plaats komt nu ‘Vamos Brasil’ dat met zijn breder opzet – muziek, performance, literatuur en actualiteit – een smaakmaker moet zijn voor het nieuwe themafestival dat Villanella en De Singel vanaf 2012 zullen ontwikkelen. Dat moet vooral min-dertigers aanspreken met creaties, performances en schrijfopdrachten. Ook zal de focus verschuiven van fictie naar non-fictie.

Dirk Bracke stelt nieuwe boek voor Onlangs stelde jeugdschrijver Dirk Bracke zijn nieuwste boek ‘Catwalk’ voor in de bibliotheek van Genk. In dit boek wordt hoofdpersonage Polly meegesleurd in de glamoureuze modellenwereld. Bracke praatte echter niet alleen over zijn boek. Hij vertelde ook over de voorbereidingen van ‘Catwalk’ en over zijn manier van schrijven. Zo houdt hij zich aan een schema van 6 maanden schrijven en 6 maanden lezingen geven. Tot slot had de jeugdschrijver ook nog enkele tips in petto voor jonge romanschrijvers.

Uitreiking Herman J. Claeys-prijs Op donderdag 12 mei wordt voor het eerst de Herman J. Claeys-prijs uitgereikt tijdens een receptie in De Groene Waterman in Antwerpen. In zijn leven en zijn werk was Claeys een links geëngageerde kunstenaar. In Antwerpen was hij de bezieler van De Muzeval, een maandelijks poëziemoment dat op 12 mei aan zijn 150ste verjaardag toe is. Die feesteditie met gastdichter Pom Wolff volgt aansluitend op de prijsuitreiking in het literair-artistiek café Den Hopsack. Meer informatie: www.mededelingen.over-blog.com

Reeks Moldaviet brengt drie nieuwe delen uit Zopas verschenen deel 16, 17 en 18 in de reeks Moldaviet. Het gaat om ‘Het laatste eiland’ van Ladislav Fuks, ‘Dood, waar is je wapen’ van Sylvia Fischerova en ‘Beelden van mijn leven’ van Karel Hynek Macha. Voor deze reeks selecteert Uitgeverij Voetnoot “de mooiste korte verhalen en novellen uit de Tsjechische literatuur”. Een nawoord in ieder deel moet de Nederlandse lezer helemaal vertrouwd maken met de literatuur uit dat land.

Project taalgebruik stadsdiensten Wervik Het stadsbestuur en management van grensgemeente Wervik hebben beslist om een project uit te werken rond het taalgebruik van openbare diensten in de stad. Ze vinden het belangrijk dat het personeel weet welke houding het moet aannemen tegen anderstalige inwoners. Aanleiding voor het project is het colloquium ‘Taal in de grensstreek’ dat Ons Erfdeel vzw en de Culturele Kring Menen-Wervik in februari organiseerden. Om het project tot een goed einde te brengen roept de stad de hulp in van Rob Boumans, een van de deelnemers aan het colloquium en een specialist op het gebied van omgang met anderstalige klanten. Samen hebben ze onder het motto ‘respect voor de taal, begrip voor de burger’ een traject uitgewerkt dat voor een evenwicht moet zorgen tussen de taalwetgeving en de klantgerichtheid. Meer informatie: Ons Erfdeel

(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content