Knack gaat samen met Radio 1 op zoek naar Het Beste Boek. Welk Nederlandstalig boek van de voorbije 25 jaar moeten we gelezen hebben? Een literair panel stelde een suggestielijst van 100 boeken samen waaruit u mag kiezen. De winnaar wordt op 11 november bekend gemaakt.

Knack-redacteur Stijn Tormans houdt alvast een warm pleidooi voor zijn favoriete boek: 'Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel' van JMH Berckmans.

Het laatste boek dat JMH Berckmans zelf uitgaf. Niet zijn bekendste werk, dat zijn 'Het zomert in Barakstad' en 'As op Jazzwoensdag'. Maar 'Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel' is me het dierbaarste. Omdat het vol autobiografische banbliksems staat. 'Dit boek kan de gezondheid schaden', schreef iemand op de omslag en dat is een understatement.

Dit is meer dan ooit Pafke het meest concrete Mafke. Hij die bij leven de profeet van Barakstad was, tegen de sterren op schreef. Wereldliteratuur, vaak. Maar ook hij die amper een boek verkocht en eenzaam stierf op de bank van zijn kleine OCMW-studio in Antwerpen. In dit boek koketteert hij met de dood.

'Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel' heeft geen begin en einde - met zulke onbenulligheden hield Berckmans zich allang niet meer bezig. Het is wel een bundel met verbijsterende verhalen en bijwijlen erg ontroerende brieven aan zijn muze Kristien De Proost, zijn oude maat Kamiel Vanhole en zijn ma.

Het boek haalde destijds de longlist van de Gouden Uil Literatuurprijs. Winnen deed Berckmans niet. Een historische vergissing. Vooral het laatste verhaal is verpletterende literatuur: zelden schreef een auteur Nederlands met zo'n gevoel voor ritme. Genadeloos proza, rock'-n-roll vanuit de Lange Batterijstraat.

Boeksong

Elke dag maakt een Vlaamse groep of zanger een nieuwe song over een boek voor het programma 'Het Beste Boek' op Radio 1. Vandaag is dat Isbells & De Held met Kom hier dat ik u kus (naar het boek van Griet Op de Beeck)

Knack gaat samen met Radio 1 op zoek naar Het Beste Boek. Welk Nederlandstalig boek van de voorbije 25 jaar moeten we gelezen hebben? Een literair panel stelde een suggestielijst van 100 boeken samen waaruit u mag kiezen. De winnaar wordt op 11 november bekend gemaakt. Knack-redacteur Stijn Tormans houdt alvast een warm pleidooi voor zijn favoriete boek: 'Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel' van JMH Berckmans.Het laatste boek dat JMH Berckmans zelf uitgaf. Niet zijn bekendste werk, dat zijn 'Het zomert in Barakstad' en 'As op Jazzwoensdag'. Maar 'Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel' is me het dierbaarste. Omdat het vol autobiografische banbliksems staat. 'Dit boek kan de gezondheid schaden', schreef iemand op de omslag en dat is een understatement. Dit is meer dan ooit Pafke het meest concrete Mafke. Hij die bij leven de profeet van Barakstad was, tegen de sterren op schreef. Wereldliteratuur, vaak. Maar ook hij die amper een boek verkocht en eenzaam stierf op de bank van zijn kleine OCMW-studio in Antwerpen. In dit boek koketteert hij met de dood. 'Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel' heeft geen begin en einde - met zulke onbenulligheden hield Berckmans zich allang niet meer bezig. Het is wel een bundel met verbijsterende verhalen en bijwijlen erg ontroerende brieven aan zijn muze Kristien De Proost, zijn oude maat Kamiel Vanhole en zijn ma. Het boek haalde destijds de longlist van de Gouden Uil Literatuurprijs. Winnen deed Berckmans niet. Een historische vergissing. Vooral het laatste verhaal is verpletterende literatuur: zelden schreef een auteur Nederlands met zo'n gevoel voor ritme. Genadeloos proza, rock'-n-roll vanuit de Lange Batterijstraat. Elke dag maakt een Vlaamse groep of zanger een nieuwe song over een boek voor het programma 'Het Beste Boek' op Radio 1. Vandaag is dat Isbells & De Held met Kom hier dat ik u kus (naar het boek van Griet Op de Beeck)