Het Beste Boek: de keuze van Knack-medewerkster Cathérine Ongenae

Voor de verkiezing van Het Beste Boek houdt Cathérine Ongenae een pleidooi voor ‘Wij en ik’ van Saskia de Coster. ‘Is waanzin erfelijk, en kun je eraan ontsnappen?’

Het Beste Boek: de keuze van Knack-medewerkster Cathérine Ongenae

Knack gaat samen met Radio 1 op zoek naar Het Beste Boek. Welk Nederlandstalig boek van de voorbije 25 jaar moeten we gelezen hebben? Een literair panel stelde een suggestielijst van 100 boeken samen waaruit u mag kiezen. De winnaar wordt op 11 november bekend gemaakt.

Knack-medewerkster Cathérine Ongenae houdt alvast een warm pleidooi voor haar favoriete boek: ‘Wij en ik’ van Saskia de Coster.

Het Beste Boek: de keuze van Knack-medewerkster Cathérine Ongenae

In ‘Wij en ik’ schetst Saskia de Coster op meesterlijke wijze hoe gedragspatronen, mentale blauwdrukken en familietaboes zich net als genen van generatie op generatie reproduceren. We stappen in het leven van Stefaan en Mieke op de dag dat hun dochter Sarah wordt geboren. Het is 1980, en de toekomst lacht ze toe. Maar hoe goed ze hun leven ook proberen in te vullen, er sluimert een pijnlijk geheim dat groter wordt naarmate er ostentatief niet over wordt gesproken. Een verhaal uit het verleden haalt hen traag maar zeker in, valt als een dik geweven deken op hen en versmacht en verplettert hen langzaam. Uiteindelijk zal dit oude onheil het lot van alledrie bepalen.

De Coster laat de lezer getuige zijn van de drama’s die zich afspelen achter de muren van de dure huizen in luxewijken. Hoe wordt dat perfecte plaatje in stand gehouden? Welke neuroses veegt men vakkundig onder het spreekwoordelijk tapijt, en hoe duiken ze weer op?

In het geval van Mieke, de vrouw des huizes, uit zich dat letterlijk in het kammen van jawel, tapijten. Zij, een meisje uit een rijke familie, heeft geleerd hoe de schone schijn op te houden. Maar haar man beheerst die vluchtmechanismen minder goed. In al zijn onvermogen om te kijken naar wat rot is in zijn leven, stevent hij in vliegende vaart af op zijn ondergang. De Coster schetst op virtuoze wijze die steeds toenemende beklemming, de sparteling, en het verlies van een innerlijke strijd.

Tegelijk is ‘Wij en ik’ een coming of age-verhaal van de jonge Sarah, die niet over alle informatie beschikt, maar voelt dat er iets niet klopt. Deze roman stelt veel vragen, maar de belangrijkste is misschien wel: is waanzin erfelijk, en kun je eraan ontsnappen?

Partner Content