De nieuwssite van het Britse Independent bracht het nieuws vanmiddag op basis van een bericht van het Iraanse Fars News Agency: Salman Rushdie, die in 1989 door toenmalig ayatollah Khomeini in de ban werd geslagen - lees: met een fatwa vervloekt - wegens zijn volgens de islamitische geestelijken godslasterlijke roman 'De duivelsverzen' kreeg deze week te horen dat die dodelijke vogelvrijverklaring nog steeds geldt. Veertig verschillende islamatische instanties plaatsten gezamenlijk een bloedpremie van 600.000 dollar op het hoofd van de nog immer belaagde schrijver.

Fatwa blijft geldig

Hoewel toenmalig Iraans president Mohammed Khatami in 1998 na wereldwijd protest de fatwa ongedaan maakte, bleek volgens islamitisch recht de fatwa bestaan. Om eventuele misverstanden daaromtrent de kop in te drukken gaven deze week - 27 jaar na het uitspreken van de fatwa in 1989 - diverse islamitische instanties het sein dat de fatwa onverminderd gold. Ze maakten daarenboven bekend dat er een beloning van 600.000 dollar wacht op diegene die Rushdie effectief ombrengt.

Diverse vertalers van Rushdie en een buitenlandse uitgever werden in het verleden al verwond of gedood bij aanslagen naar aanleiding van deze fatwa. Verleden jaar riep Iran nog op om de openingsspeech van Rushdie op de Frankfurter Buchmesse, de meest prestigieuze boekenbeurs ter wereld, te boycotten.

De nieuwssite van het Britse Independent bracht het nieuws vanmiddag op basis van een bericht van het Iraanse Fars News Agency: Salman Rushdie, die in 1989 door toenmalig ayatollah Khomeini in de ban werd geslagen - lees: met een fatwa vervloekt - wegens zijn volgens de islamitische geestelijken godslasterlijke roman 'De duivelsverzen' kreeg deze week te horen dat die dodelijke vogelvrijverklaring nog steeds geldt. Veertig verschillende islamatische instanties plaatsten gezamenlijk een bloedpremie van 600.000 dollar op het hoofd van de nog immer belaagde schrijver.Fatwa blijft geldigHoewel toenmalig Iraans president Mohammed Khatami in 1998 na wereldwijd protest de fatwa ongedaan maakte, bleek volgens islamitisch recht de fatwa bestaan. Om eventuele misverstanden daaromtrent de kop in te drukken gaven deze week - 27 jaar na het uitspreken van de fatwa in 1989 - diverse islamitische instanties het sein dat de fatwa onverminderd gold. Ze maakten daarenboven bekend dat er een beloning van 600.000 dollar wacht op diegene die Rushdie effectief ombrengt.Diverse vertalers van Rushdie en een buitenlandse uitgever werden in het verleden al verwond of gedood bij aanslagen naar aanleiding van deze fatwa. Verleden jaar riep Iran nog op om de openingsspeech van Rushdie op de Frankfurter Buchmesse, de meest prestigieuze boekenbeurs ter wereld, te boycotten.