De 34e roman met Poirot in de hoofdrol zal zich afspelen in het eind van de jaren 1920, nog voor diens beste vriend Arthur Hastings zijn opwachting maakte. Veel meer hebben schrijfster Sophie Hannah, uitgeverij HarperCollins en Mathew Prichard, kleinzoon van Agatha Christie en beheerder van haar nalatenschap, nog niet losgelaten. Wel beloofde Hannah trouw te blijven aan het personage: 'Poirot zal niet opeens rolschaatsen', zei ze in 'The Guardian'.

James Bond

Nieuwe delen van geliefde series na de dood van de auteur zijn geen zeldzaamheid. Zo zijn er inmiddels meer James Bond-boeken verschenen die zijn geschreven door andere auteurs dan door bedenker Ian Fleming zelf. Maar de praktijk kreeg in 2008 een krachtige impuls toen de beroemde Sebastian Faulks de nieuwe Bond-roman 'Devil May Care' schreef in plaats van de scenarioschrijver van de films of een anonieme broodschrijver. Het grote succes van dit boek opende velen de ogen.

Dat gold ook voor de erven-Christie. Ze stonden nooit eerder een nieuw boek toe waarin Hercule Poirot of Miss Marple de hoofdrol speelde. Maar toen ze het effect zagen van Faulks' boek - en de Bond-roman van Jeffery Deaver, 'Carte Blanche' uit 2011 - op de hele serie, lieten ze zich overhalen. Het boek van Hannah, waarvan de erven al een honderd pagina's tellende samenvatting lazen, zal de hele Poirot-serie opnieuw in het middelpunt van de belangstelling brengen.

Sophie Hannah

De 42-jarige Hannah is niet de eerste de beste thrillerschrijver. Van haar eerste misdaadroman, 'Little Face' uit 2006 (in het Nederlands vertaald als 'Kleine meid'), zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Inmiddels heeft ze acht thrillers op haar staan, bijna allemaal met Simon Waterhouse en Charlie Zailer in de hoofdrol. Volgende maand verschijnt 'Brandschoon' in Nederlandse vertaling. Behalve thrillers publiceerde Hannah ook poëzie, kinderboeken en romans.

Hercule Poirot werd geboren in 1920 in 'The Mysterieus Affair at Styles'. Daarna volgde tot Christies dood in 1976 nog 32 romans en meer dan vijftig korte verhalen. Al in het begin van de Tweede Wereldoorlog schreef Christie 'Curtain', waarin Poirot stierf. Zij hield het boek echter in portefeuille tot ze, vlak voor haar dood, zeker wist dat ze geen nieuwe delen meer kon schrijven. Zo kon ze de serie op een fatsoenlijke manier afronden. Dacht ze zelf.

Maarten Dessing

De 34e roman met Poirot in de hoofdrol zal zich afspelen in het eind van de jaren 1920, nog voor diens beste vriend Arthur Hastings zijn opwachting maakte. Veel meer hebben schrijfster Sophie Hannah, uitgeverij HarperCollins en Mathew Prichard, kleinzoon van Agatha Christie en beheerder van haar nalatenschap, nog niet losgelaten. Wel beloofde Hannah trouw te blijven aan het personage: 'Poirot zal niet opeens rolschaatsen', zei ze in 'The Guardian'.James BondNieuwe delen van geliefde series na de dood van de auteur zijn geen zeldzaamheid. Zo zijn er inmiddels meer James Bond-boeken verschenen die zijn geschreven door andere auteurs dan door bedenker Ian Fleming zelf. Maar de praktijk kreeg in 2008 een krachtige impuls toen de beroemde Sebastian Faulks de nieuwe Bond-roman 'Devil May Care' schreef in plaats van de scenarioschrijver van de films of een anonieme broodschrijver. Het grote succes van dit boek opende velen de ogen.Dat gold ook voor de erven-Christie. Ze stonden nooit eerder een nieuw boek toe waarin Hercule Poirot of Miss Marple de hoofdrol speelde. Maar toen ze het effect zagen van Faulks' boek - en de Bond-roman van Jeffery Deaver, 'Carte Blanche' uit 2011 - op de hele serie, lieten ze zich overhalen. Het boek van Hannah, waarvan de erven al een honderd pagina's tellende samenvatting lazen, zal de hele Poirot-serie opnieuw in het middelpunt van de belangstelling brengen.Sophie HannahDe 42-jarige Hannah is niet de eerste de beste thrillerschrijver. Van haar eerste misdaadroman, 'Little Face' uit 2006 (in het Nederlands vertaald als 'Kleine meid'), zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Inmiddels heeft ze acht thrillers op haar staan, bijna allemaal met Simon Waterhouse en Charlie Zailer in de hoofdrol. Volgende maand verschijnt 'Brandschoon' in Nederlandse vertaling. Behalve thrillers publiceerde Hannah ook poëzie, kinderboeken en romans.Hercule Poirot werd geboren in 1920 in 'The Mysterieus Affair at Styles'. Daarna volgde tot Christies dood in 1976 nog 32 romans en meer dan vijftig korte verhalen. Al in het begin van de Tweede Wereldoorlog schreef Christie 'Curtain', waarin Poirot stierf. Zij hield het boek echter in portefeuille tot ze, vlak voor haar dood, zeker wist dat ze geen nieuwe delen meer kon schrijven. Zo kon ze de serie op een fatsoenlijke manier afronden. Dacht ze zelf.Maarten Dessing