Na 143 dagen onderhandelen is er nog steeds geen nieuwe federale regering in zicht. Toch zullen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) op de een of andere manier samen tot een akkoord moeten komen. Om hen daarbij te helpen vroeg Knack bij de start van de Boekenbeurs aan een reeks prominenten welk boek ze beide onderhandelaars cadeau willen doen. Dat maakt een boeiende lectuurlijst voor iedereen die deze ingewikkelde tijden beter wil begrijpen.

Hendrik Vos (politicoloog en directeur Centrum voor EU-studies) Toon Tellegen, Het wezen van de olifant Querido, 149 blz., 16,95 euro.
'Het wezen van de olifant gaat over een olifant die niets anders wil dan in bomen klimmen. Dat lukt zelfs. Maar als hij boven komt en wil genieten van de verte, struikelt hij en valt hij er met een doffe plof uit. Hij breekt zijn ribben en kneust zijn slurf, elke dag weer. Hij kan niet landen, om het zo te zeggen. Andere dieren slaan hem gade. Sommige willen helpen, er zijn er ook die hem dom vinden. De lezer voelt meer sympathie dan ergernis voor het dier dat beurtelings stoer en zielig doet. De olifant volhardt en blijft populair, ook al landt hij nooit. Acta est fabula.

'Alhoewel. Het is een leuk verhaal, dat zeker. Een soap in het bos, met blije, bange, boze en verdrietige momenten. Maar heeft een dier met de status van een olifant niets beters te doen dan obsessief klimmen en vallen? Moeten er daar geen dingen geregeld worden? Een klimaatprobleem? Crisis? Werkloosheid? Armoede? Migratie? De olifant is er geen seconde mee bezig. We vermoeden dat het bos goeddeels beheerd wordt door hogere instanties. Europa, om maar iets te zeggen. Maar binnen die marges is er nog bestuur nodig. Of is dat klimmen, vallen en niet-landen slechts entertainment? Amusement, om trivialiteit te verbergen?'

Hendrik Vos (politicoloog en directeur Centrum voor EU-studies) Toon Tellegen, Het wezen van de olifant Querido, 149 blz., 16,95 euro. 'Het wezen van de olifant gaat over een olifant die niets anders wil dan in bomen klimmen. Dat lukt zelfs. Maar als hij boven komt en wil genieten van de verte, struikelt hij en valt hij er met een doffe plof uit. Hij breekt zijn ribben en kneust zijn slurf, elke dag weer. Hij kan niet landen, om het zo te zeggen. Andere dieren slaan hem gade. Sommige willen helpen, er zijn er ook die hem dom vinden. De lezer voelt meer sympathie dan ergernis voor het dier dat beurtelings stoer en zielig doet. De olifant volhardt en blijft populair, ook al landt hij nooit. Acta est fabula. 'Alhoewel. Het is een leuk verhaal, dat zeker. Een soap in het bos, met blije, bange, boze en verdrietige momenten. Maar heeft een dier met de status van een olifant niets beters te doen dan obsessief klimmen en vallen? Moeten er daar geen dingen geregeld worden? Een klimaatprobleem? Crisis? Werkloosheid? Armoede? Migratie? De olifant is er geen seconde mee bezig. We vermoeden dat het bos goeddeels beheerd wordt door hogere instanties. Europa, om maar iets te zeggen. Maar binnen die marges is er nog bestuur nodig. Of is dat klimmen, vallen en niet-landen slechts entertainment? Amusement, om trivialiteit te verbergen?'