Harry Mulisch slaat eerste slag Multatuli-herdenkingsmunt

17/05/10 om 19:42 - Bijgewerkt om 19:42

Vanaf morgen bij alle postkantoren in Nederland te koop: een speciaal muntstuk van vijf euro ter gelegenheid van 150 jaar Max Havelaar.

De herdenkingsmunt is ontworpen door Eelco Brand. De voorkant toont een portret van koningin Beatrix, de achterkant een kroontjespen die in het water wordt gedoopt. Vanuit de punt lopen in handgeschreven miniletters de beginzinnen van 'Max Havelaar', met aan het uiteinde een kring van mensfiguurtjes. Ook roepen de concentrische cirkels de suggestie op van een steen die in het water is gegooid - een effect dat Multatuli's debuut zeker veroorzaakte.

De munt is vanmidag om 16 uur officieel geslagen in de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Als 'een van de belangrijkste naoorlogse schrijvers' vond de Munt Harry Mulisch de aangewezen persoon voor de eerste slag - al hebben beide auteurs niet veel meer met elkaar gemeen dan dat hun werk in veel boekenkasten naast elkaar staat. Wel noemt Mulisch in 'Mijn getijdenboek' Multatuli als een van de auteurs die hij, toen hij al gedebuteerd was, gretig las.

De gelimiteerde Eerste Dag Uitgifte bedraagt 2010 stuks en kost tien euro. Hij is uitsluitend vanmiddag te koop in het gebouw van de Koninlijke Nederlandse Munt. De totale oplage van de vijf euro-munt is 350.000 stuks. Daarnaast maakt de Koninklijke Nederlandse Munt een zilveren munt van vijf euro (oplage 15.000 stuks) en een gouden munt van tien euro (oplage 5500 stuks).

Ondanks de hoge oplage en het feit dat de euro in half Europa een wettig betaalmiddel is, lijkt het onwaarschijnlijk dat Vlaamse liefhebbers de Max Havelaar-munt zomaar in handen krijgen. Vrijwel alle herdenkingsmunten verdwijnen bij verzamelaars in speciale vitrines en lades. Wie heeft er immers een eerdere herdenkingsmunt van de Koninklijke Nederlandse Munt als wisselgeld gekregen - gewijd aan bijvoorbeeld Rembrandt, vierhonderd jaar handelsbetrekkingen met Japan of het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima?

Maarten Dessing

Onze partners