Grote namen op literatuurfestival Passa Porta

Julian Barnes kwam gisteren tijdens een Amsterdams blitzbezoek praten over zijn nieuwe roman 'Het tumult van de tijd'. © Reuters

Niet minder dan tien internationaal bekende auteurs, waaronder Julian Barnes, Cees Nooteboom, A.S. Byatt, Laurent Binet en Lydia David, zullen hun opwachting maken op het literatuurfestival Passa Porta.

“Imagine!”, onder dat motto verloopt dit jaar van 20 tot 24 maart het internationaal literatuurfestival Passa Porta in Brussel. De verbeelding aan de macht dus.

Niet minder dan honderd toonaangevende auteurs houden op dertig plaatsen in Brussel vijf dagen lang een pleidooi voor de verbeelding. Ze nodigen hun lezers uit voor een reis naar een denkbeeldige of verhoopte wereld, geven een inkijk in hun schrijfproces en in het spanningsveld tussen feit en fictie.

Arabische literatuur

Passa Porta is internationaal en meertalig, en kan dan ook niet voorbijgaan aan de politieke en sociale onrust in de Arabische wereld. De Arabische literatuur staat dan ook centraal in het festivalprogramma van Passa Porta 2013.

Op 20 maart opent de Algerijnse auteur Boualem Sansal het festival met een pleidooi voor meer verbeeldingskracht. Op 22 maart is er een Arabische dag met de Syriër Khaled Khalilfa, de Egyptenaar Khaled Al Khamissi, de Libiër Ibrahim Al-Koni, Raja Ben Slama uit Tunesië en Boualem Sansal uit Algerije.

Op 23 maart is er de “Lange nacht van het korte verhaal” met de Marokkaanse auteur Tahar Ben Jelloun, Lydia Davis uit de VS, uit Ierland Gerard Donovan en Anne Enright, de Belgen Kristien Hemmerechts en Pierre Mertens, Arnon Grunberg uit Nederland en Enrique Vila-Matas uit Spanje.

Op zondag 25 maart is er het groot “Parcours” met onder andere Chika Unigwe, Philippe Van Parijs, Bart Moeyaert, Karl Ove Knausgard, Arnon Grunberg, Dirk De Wachter, Paul Verhaeghe, Laurent Binet, Lydia Davis, Uwe Timm, Mircea Cartarescu, Geert Mak en A.S. Byatt.

Dinosauruswandeling

Passa Porta zorgt ook voor verrassingen: Anne Enquist spreekt over haar passie…het voetbal. Jongeren kunnen workshops over boekillustraties bezoeken, de bezoeker kan zelfs een “dinosauruswandeling” door Brussel maken met een stripauteur of een expo bezoeken van graphic novels over Brussel.

Of nog: een literair fietsprogramma met Judith Vanistendael. Zij schrijft een nieuwe tekst over “fietsen in Brussel” en illustreert dat met haar tekeningen. Er worden ook nieuwe

boeken voorgesteld, onder andere van Bart Moeyaert (Iemands Lief) en Karl Ove Knausgaard (de vertaling van het derde deel van zijn autobiografie).

Interessant belooft voorts ook de uiteenzetting te worden van de Fransman Laurent Binnet: hij volgde van zeer nabij de presidentscampagne van François Hollande. Hij praat over deze ervaringen en het boek dat eruit voortkwam.

Veel auteurs uit Nederland

Het thema “Verbeelding” gaat op deze Passa Porta echt alle richtingen uit: zo praten Mircea Cartarescu en Erwin Mortier over de verbeelding van de hemel (“Hoe komt het hiernamaals aan bod in de literatuur?”) en praat Arnon Gunberg met Paul Verhaeghe, Dirk De Wachter en Koen Schoors over de ziektes en remedies van onze hedendaagse maatschappij onder het motto “Verbeelding onder druk”.

Opmerkelijk ook dat Arnon Grunberg – eindelijk – kon gestrikt worden: hij moest de twee vorige keren verstek laten gaan voor Passa Porta, omdat hij andere verplichtingen had. Nederland is trouwens goed vertegenwoordigd op het festival met naast Grunberg ook Geert Mak, Cees Nooteboom, Anna Enquist en Tommy Wieringa.

Climax: Julian Barnes

Op Passa Porta 2013 zal Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege ook de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor literaire vertaling uitreiken.

Climax van het tweejaarlijkse literatuurfestival wordt de lezing van de Britse topauteur Julian Barnes. Hij sluit het festival af in de Henri Leboeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten met een reflectie over “de macht van de verbeelding”.

De reservaties voor Passa Porta 2013 beginnen vanaf woensdag 27 februari. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content